4 Mayıs 2011 Çarşamba

VALİ KIZILCIK: “ZEHİRLENMELERE KARŞI DUYARLI OLALIM”


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, ‘cıva’ ve ‘mantar’ zehirlenmelerine ve cıva bileşikleri içeren 'kızkaçıran', 'çıtırpıtır' ya da 'maytap' gibi adlarla bilinen yanıcı ve patlayıcı maddelere dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı.


“Zehirlenmelerin esasen önlenebilir Halk Sağlığı problemlerinden biri olduğu ve ülkemizde de halen önemli Halk Sağlığı problemi oluşturmaya devam ettiği bilinmektedir. Zehirlenmeler konusunda bilgili ve bilinçli bir toplum oluşturulması yönündeki önlemler kapsamında başta Sağlık Bakanlığımız ile diğer ilgili kurumlar çalışmalarına devam etmektedir.


Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nın verilerine göre yapılan başvurularda çocukluk çağı zehirlenmelerinin önemli bir yer tuttuğu belirtiliyor. Veriler göz önünde tutulduğunda bayramlarda, ilkbahar ve sonbahar aylarında geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin Çatapat, Mantar ve Civa zehirlenmelerine karşı bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.


Çocukları ve gençleri civanın, mantarın ve çatapatın zararları konusunda bilinçlendirmek, önlem almak için ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Öğrencilerin civayı oyuncak olarak kullanmaması ve okul dışına çıkarmaması için gereken koruma önlemleri alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki civa oyuncak değil bir metaldir ve zehirler. Doğadan toplanan her mantar yenilmemelidir. Bilinmelidir ki doğadaki birçok mantar zehirli olabilir. Hem de lezzeti aynı ve zehirlenme ihtimali olmayan kültür mantarı varken sofranızın huzuru için kültür mantarı tüketin. Halk arasında 'çatapat', 'kızkaçıran', 'çıtırpıtır' ya da 'maytap' gibi adlarla bilinen yanıcı ve patlayıcı maddelerin içinde bilinen ve bilinmeyen çok sayıda zararlı madde bulunduğu unutulmaması gerekmektedir. Bu tür maddeleri satanların bilinçli tüketiciler tarafından yetkililere bildirilmesi, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır.


Trabzon Valiliği olarak bu tür zararlı maddelerin kullanılması konusunda gerekli düzenlemeler ve kontroller aralıksız sürdürülmektedir. Bu konularda halkımızın daha da bilinçlendirilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı bir birey olarak hayatını sürdürebilmeleri için bu konuda toplumumuzun her kesiminin duyarlı hareket etmesini beklemekteyiz” dedi.
(VB-04.05.2011 Çarşamba)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder