19 Ocak 2019 Cumartesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki ağaçlandırma çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor.


DAHA YEŞİL BİR TRABZON için ağaç ve fidan dikimi çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda yaşanan tecrübeleri dikkate alarak, Trabzon'un iklimine uygun olan ağaçları şehre kazandırıyor.

Trabzon'daki ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere 6 bin ağaç ve ağacık daha temin eden Büyükşehir Belediyesi, ağırlıklı olarak Fıstıkçamı, Meşe, Ihlamur, Laleağacı, Sığla ve Çınar türlerinin dikime başladı.

Ağaçlandırma çalışmalarında Süs Kirazı, Süs Eriği, Top Akasya gibi türleri artık tercih etmediklerini belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, aşılı türlerin uzun ömürlü olmadığı ve gelecek nesillere aktarılamadığı için orijinal ve uzun ömürlü türlerin dikimlerini gerçekleştirmekte olduklarını söyledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu:

"Trabzon'umuzda ağaçlandırma çalışmalarına her zaman özel önem verdik. Ekiplerimiz şuan birçok farklı noktada ağaçlandırma çalışmalarına devam ediyor" dedi.

19.01.2019

18 Ocak 2019 Cuma

AKP GENEL BAŞKAN VEKİLİ KURTULMUŞ, BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU'NU ZİYARET ETTİ

AKP GENEL BAŞKAN VEKİLİ KURTULMUŞ, BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU'NU ZİYARET ETTİ

TRABZON - AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Trabzon'un, Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Şehit Eren Bülbül'ün Trabzon'un terörle mücadelede kararlılığını gösteren sembol bir isim olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Kurtulmuş:

"Trabzon halkı ülkesinin zor zamanlarında, milletinin ve devletinin yanında durmuş, milli birlik ve beraberliğini çok önemsemiştir. Terör örgütlerinin tamamıyla mücadeleyi bir vatan görevi olarak kabul etmiş bir halktır. Bu vesile ile terörle mücadelenin sembol ismi olan Eren Bülbül evladımızı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Hiç gözünü kırpmadan hainlerin her türlü tuzaklarını hiçe sayarak yürümüş ve şehit olmuş bir evladımız. Eren Bülbül, Trabzon’un kararlılığını gösteren sembol bir isimdir. Bir kez daha ailesine, şehrimize ve ülkemize başsağlığı diliyorum" dedi.

"ORHAN BEY NEFERDİR!"

AKP Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Kurtulmuş, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Trabzon aynı zamanda kültürün, sanatın, doğanın her türlü güzelliğin bir arada bulunduğu bir şehir. İnşa'Allah yeni dönemde şehrimizin bütün imkânlarını en yüksek noktaya çıkaracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na geride kalan sürede yaptığı üstün hizmetlerden ötürü teşekkür ediyorum. Orhan Bey her ne kadar büyükşehir belediye başkanlığından ayrılsa da bizimle beraber aynı istikamette, aynı davanın yolculusu olan kararlı bir nefer olarak yoluna devam edecektir."



Başkan Gümrükçüoğlu, AK Parti Genel Başkan Vekili Kurtulmuş'a Trabzon’a olan hizmetleri ve katkılarından ötürü teşekkür etti.

Ziyarette; AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu, İl Başkanı Haydar Revi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altınbaş da hazır bulundu. 

18.01.2019

VALİ USTAOĞLU, ÖĞRENCİLERİN KARNE HEYECANINA ORTAK OLDU

1. DÖNEM KARNE TATİLİ BU GÜN BAŞLADI

VALİ USTAOĞLU, ÖĞRENCİLERİN KARNE HEYECANINA ORTAK OLDU

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı birinci yarı yılının sona ermesi dolayısıyla Tonya İlçesi Hoşarlı İlk ve Ortaokulu ve Karaağaç İlkokulu'nda düzenlenen karne dağıtım törenine katıldı.


Karne dağıtım törenine; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun yanısıra, Tonya Kaymakamı Osman Sayılır, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, öğrenciler ve veliler katıldı.


İlk olarak, Tonya Hoşarlı İlk ve Ortaokulu'ndaki öğrencilere karnelerini dağıtan Vali Ustaoğlu, daha sonra Karaağaç İlkokulu'ndaki öğrencilere karnelerini verdi.

  

Vali Ustaoğlu; Öğrencilere karne notlarının ne olursa olsun, umutlarını, inançlarını ve kendilerine olan güvenlerini diri tutarak iyi bir tatil geçirmelerini temenni etti.


Karne dağıtım törenin ardından okul idarecileri ve öğretmenlerle toplantı yapan Vali Ustaoğlu:

"2018-2019 Eğitim – Öğretim Yılının birinci döneminin sona ermesiyle birlikte ilimizde bu gün 140 bin 200 yavrumuz karne sevinci yaşadılar. Yorucu bir yarı dönem geçiren geleceğimizin umudu ve güvencesi ülkemizin istikbali olan öğrencilerimiz ile onları hayata hazırlayan kıymetli öğretmenlerimizin iyi bir yarıyıl tatili geçirerek daha dinamik ve yenilenmiş bir şekilde 2. yarıyıl dönemini karşılamasını temenni ediyorum" dedi.

18.01.2018

17 Ocak 2019 Perşembe

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ANADOLU LİSESİ FUTBOL TAKIMINA VALİ USTAOĞLU'NDAN TEŞEKKÜR

TRABZON - Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Arhavi'de düzenlenen Okul Sporları Futbol Gençler müsabakalarında Futbol Bölge Şampiyonu olan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Futbol Takımı öğrencileri için ödül töreni düzenlendi.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANADOLU LİSESİ, 29 ŞUBAT'TA YAPILACAK OLAN TÜRKİYE FİNALLERİNE HAZIRLANIYOR

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen törene; Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Ortahisar Kaymakamı Tolga TOĞAN, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır AKTAŞ, Okul Müdürü Ali TURAN, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Gösterdikleri başarılarla göğsümüzü kabartan öğrencileri başarılarından dolayı tebrik eden Vali USTAOĞLU:

"Çocuklarımız göstermiş oldukları başarıları ile hem ülkemizin hem de ilimizin gurur oldular. Şimdi de yarı finallere giderek, inşallah güzel başarılarla geri dönecekler.

Bunun yanında çeşitli dallarda başarılar elde ettiler. Elde edilen bu başarıdan ötürü başta öğrencilerimiz olmak üzere okul yöneticilerimize, öğretmenlerimize ve çocuklarımızın ailelerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Tören sonunda Vali İsmail USTAOĞLU, il düzeyinde yapılan sportif ve kültürel yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini, okul faaliyetlerine destek veren işadamlarına da plaketlerini takdim etti.

Arhavi'de yapılan Futbol turnuvasında tur atlayan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Futbol Takımı, 7 Şubat'ta yarı final, 29 Şubat'ta Türkiye finalleri için hazırlanıyor.

17.01.2019

BEŞİRLİ'DE YENİ İMAR YOLU YAPILIYOR

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar ilçesinin 2 No.lu Beşirli Mahallesi'nde Kübra Sokak'a bağlanacak olan yeni imar yolunun yapımına devam ediyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: "2 Km'lik yolu kısa sürede tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız" dedi.

Beşirli Mahallesi Dayıoğlu-Kınalıtaş caddelerinin Kübra Sokak'a bağlanan bağlantı yolunun imar planına uygun olmadığı için kapandığını hatırlatan Gümrükçüoğlu:

"Burada ortaya çıkan sorunu çözmek için harekete geçtik. İmarda öngörüldüğü şekilde 2 Nolu Beşirli Camii'nden başlanarak, 2 kilometrelik mesafe ile Kübra Sokağa bağlanan imar yolunun yapımına başladık. Çalışmalarımız ivedilikle devam ediyor. Standartlara uygun, sağlam altyapısı ile son derece kaliteli bir yol inşa ediyoruz. 2 Km'lik yolu kısa sürede tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız" dedi.

17.01.2019

16 Ocak 2019 Çarşamba

İNTERNET ÜZERİNDEN "ADRES KODU SORGULAMA" DÖNEMİ BAŞLADI

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, resmi web sitesi üzerinden 'ADRES KODU SORGULAMA' hizmeti vermeye başladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, adres koduna ihtiyaç duyan hemşehrilerinin http://adres.trabzon.bel.tr/ adresinde ilgili bilgileri girerek, 10 haneli adres kodunu öğrenebileceklerini bildirdi.

Adres kodunun Türkiye'deki konutlara / işyerlerine ait 10 haneli özel bir numara olduğunu hatırlatan Gümrükçüoğlu:

"Zorunlu deprem sigortası, gelir beyannamesi, muhtasar beyannamesi, kira geliri beyanları gibi birçok işlemde adres koduna ihtiyaç duyulmaktadır. Hemşehrilerimiz artık web sitemiz üzerinden ilgili bilgileri girerek adres kodlarını öğrenebileceklerdir" dedi.

Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediyesinin resmi Web TV hizmeti de yürürlüğe girdi.

https://www.tbbweb.tv/ adresinde yayına başlayan Web TV'de Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi toplantıları, canlı olarak yayınlanacağı gibi, Belediye Meclisi kayıtlarına da buradan ulaşılabilecek.

Ayrıca Trabzon'da yapımı devam eden yatırımlar, Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonları, Trabzon’daki etkinlikler ve tanıtıcı materyallerde Web TV'de yer alacak.

16.01.2019

EYÜPOĞLU: "ENDÜSTRİYEL KENEVİR ÜRETEN İLLER ARASINA TRABZON DA EKLENMELİ!"

TRABZON - Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU: "Kenevir üreten iller arasına TRABZON da eklenmelidir." dedi.

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANI EYÜPOĞLU: "BU KENEVİR PAZARINA TRABZON ÇİFTÇİSİ DE ORTAK OLMALI"

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU:

"Çiftçilerimizden kurumumuza talepler geliyor. Üretim izni alan iller arasına dâhil edilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimizin üretimin her alanındaki üretim bilgisi ve çalışma azmi göz önünde bulundurulmalıdır. Türkiye'nin en kaliteli Tütününü üretmiş olan çalışkan Trabzon Çiftçileri sanayi için kenevir üretimine taliptir." dedi.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı EYÜPOĞLU:


"Kenevirin lifleri; başta sicim, ip, urgan ve kumaş üretiminin önemli hammaddesiydi. Osmanlı donanmasının ihtiyacı olan urgan, halat gibi malzemelerin çoğu da kendirden yapılmaktaydı.

Osmanlı topraklarında kenevir daha çok bölgemizde ekilirdi. Trabzon'da 1554'te 345 bin 794 kilo, Akçaabat'ta 1554'te 349 bin 858 kilo kenevir üretilmekteydi.

Bu gün izin verilen iller arasına alınmamız kimyasal ilaca ihtiyaç duyulmadan üretilebilen izinli kenevir yetiştiriciliği ile çiftçilerimizin gelir seviyeleri yükselecektir. 2017'de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor, bizler çiftçilerimizin bu pazara ortak olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

16.01.2019

15 Ocak 2019 Salı

TÜRKİYE GENÇLİK VAKFI (TÜGVA) İLMİHAL YARIŞMASI'NIN ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TRABZON - Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından düzenlenen İlmihal Yarışması'nın ödül töreni Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Ödül Töreninde; katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: "Bu salonu dolduran gençlerimiz sayesinde geleceğimiz çok daha aydınlık olacak" dedi.

"BU GENÇLERLE GELECEĞİMİZ ÇOK DAHA AYDINLIK OLACAK"

TÜGVA yetkililerine topluma olan hizmetlerinden ötürü teşekkür eden Gümrükçüoğlu özetle şunları kaydetti:

"TÜGVA'mızın 18 ilçemizde de böylesi önemli hizmetlere imza attığını görmek beni çok mutlu ediyor. Şimdi bu salonu gördükçe, TÜGVA'mız bizim yanımıza gelip ‘Salonlarımız bize yetmiyor, anneler babalar bize güveniyor, evlatlarını daha iyi yetiştirmek için bize teslim ediyor’ dediklerini hatırlatıyorum. Ben de yeni bir kültür merkezi yapmak üzere imar planına onu yerleştirmeye adım atmış oldum. O kadar güzel eğitim programları uyguluyorlar ki, onlarla yetişen gençler bu aziz milletin geleceği olacaklar. Onlar bizim geleceğimiz. Onlar bu ülkeyi yönetecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız nasıl İslam dünyasında akan kanı durdurmak için, terörü yok etmek için mücadele ediyorsa, işte öyle bir gençlik yetişiyor. Onun için çok mutluyuz. Ben böyle bir geceyi ilk defa gördüm ve yaşadım. Emek veren herkese, annelere babalara ne kadar müteşekkir olduğumu anlatamam. Allah'a (C.C.) şükrediyorum ki iyi ki bu salonda bulunan topluluklar var. Geleceğimizin çok daha aydınlık olduğunu bu toplulukla görüyoruz."

TÜGVA tarafından düzenlenen İlmihal Yarışması 18 ilçede gerçekleştirildi. Ortaokul ve lise seviyesinde 970 öğrencinin katıldığı yarışmada birinci olan 6 öğrenciye ödülleri takdim edildi.

Gecede, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TÜGVA İl Temsilcisi Osman Ergün, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş, kamu kurumları ve STK'ların yetkilileri ile siyasiler, öğrenciler ve vatandaşlar hazır bulundu.

Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TÜGVA İlmihal Yarışması Ödül Töreninde TÜGVA'nın ortaokullardaki çalışmalarının sunumunu gerçekleştiren ortaokul öğrencisi Emir İşler'i makamında kabul etti.

Sunumu gerçekleştiren İşler'in projelerinden çok etkilendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu:

"Bir ortaokul öğrencimizin böylesi projeler gerçekleştirmesi beni heyecanlandırdı. Projelerini birlikte istişare ettik. Çok güzel bir gençlik yetişiyor" dedi.

15.01.2019

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU BU AKŞAM PERDELERİNİ AÇIYOR

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu bu akşam 'Trabzon Gemisi' isimli oyun ile perdelerini açıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun sezon boyunca iki farklı oyun ile sanatseverlerin karşısına çıkacağını söyledi.

Kültür ve sanat şehri olan Trabzon'da sanata katkı vermeye devam ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu:

"Müzik Akademisi ve Şehir Tiyatrosu’nu şehrimize kazandırdık. Müzik Akademimiz bu şehrin çocuklarını sanatla yetiştirmeye devam ediyor. Şehir Tiyatromuz da perdelerini bu akşam sanatseverlere açacaktır. İnanılması güç, yaşanmış gerçek bir deniz serüveninin konu edildiği 'Trabzon Gemisi' isimli oyun bu akşam saat 20.00'da Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde sahnelenecektir.

Şehir Tiyatromuz, sezon boyunca ayrıca oyunumuz 'Kör Düğün' isimli oyunu sahneleyecektir.

Halkımızı, sanatseverleri; bu akşam ve sezon boyunca tiyatro resitaline davet ediyorum" diye konuştu.

15.01.2019

14 Ocak 2019 Pazartesi

VAKFIKEBİR İLÇESİ'NDE TARLACIK ve BALLI'YA İÇME SUYU MÜJDESİ

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü, Vakfıkebir ilçesinin Tarlacık ve Ballı mahallelerinin içme suyu inşaatının yapımına başladı.

TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık olarak 2 milyon TL bedelle gerçekleştirilecek olan Vakfıkebir Tarlacık-Ballı Mahalleleri İçme suyu İnşaatı tamamlandığında iki ayrı mahallede bin kişiye sağlıklı ve yeterli içme ve kullanma suyu ulaştırılmış olacak. Ayrıca Büyükliman Grup İçme Suyu’na da buradan 12 bin kişiye yetecek kadar içme suyu takviyesi yapılacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, söz konusu projeyi 2019 yılı sonunda tamamlayarak hizmete almayı planladıklarını söyledi.

Proje kapsamında 18 km isale ve şebeke hattı döşeneceğini ifade eden Gümrükçüoğlu:

"Ayrıca 1 adet kaptaj, 12 adet tahliye odası, 10 adet vantuz odası, 4 adet basınç kırıcı vana odası, 2 adet yangın hidrantı inşa edilecek ve 2 adet içme suyu deposu yenilenecektir.

Çalışmalarımız tamamlandığında 2 ayrı mahallemizde bin kişinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı en güzel şekilde karşılanacağı gibi Büyükliman Bölgesine hizmet veren Büyükliman Grup İçme Suyu’na buradan 12 bin kişiye yetecek kadar takviye yapılacaktır. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

14.01.2019

VALİLİK MAKAMI'NDAN '2018 YILI 22. TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ'NE İLİŞKİN AÇIKLAMA

TRABZON – Trabzon Valiliği, Tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile yasal haklarını kullanması konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların ve tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla bir bildiri yayınladı.

TRABZON VALİLİĞİ'NİN BİLDİRİSİ ŞÖYLE:

"Tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile yasal haklarını kullanması konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların ve tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla, "Bilinçli Tüketici Ödülü", "Yazılı Basın Tüketici Ödülü", "Radyo-Televizyon Programı Ödülü", "Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü", "Bilimsel Çalışma Ödülü", ve "Tüketici Özel Ödülü" dallarında hak sahiplerine verilmesi planlanan "2018 yılı 22. Tüketici Ödülleri'ne ilişkin ek aşağıda verilmiştir."




14.01.2019

LİVERA KALANDAR FESTİVALİ, MAÇKA'NIN YAZLIK (LİVERA) MAHALLESİNDE COŞKUYLA KUTLANDI

TRABZON - Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde yöresel geleneklerinden biri olan ve halen daha yaşatılagelen geleneksel oyunların oynandığı eski Türk geleneği olan Kalandar Gecesi (Rumi Yılbaşı) kutlama geleneği, Maçka'nın Yazlık Mahallesi'nde yoğun katılımla gerçekleşti.

Geceleyin havanın soğuk olmasına rağmen kutlamalarınaYoğun bir katılımla gerçekleşen Kalandar Gecesi etkinliklerine; Ak Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon Hızırbey Vergi Dairesi Müdür Bilal Dizdaroğlu, TURSAB Doğu Karadeniz Başkanı Volkan Kantarcı, Trabzon Rehberler Odası Başkanı Davut Demir, Yazlık Mahallesi Muhtarı Erol Sarıtaş, sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.


Mahalle meydanında Maçka Turizm İktisadi ve Sosyal Atılım Derneği, Sümela Maçka havacılık ve Doğa Aktiviteleri Derneği, Yazlık köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Yazlık Mahallesi Muhtarlığının organizasyonun "Geleneksel 6. Livera Kalandar Festivali" adı altında icra edilen programa yaklaşık 800 kişi katıldı.

Programda; mahalle meydanında ateşler yandı, mahalle sakinlerinin evde hazırladığı mısır, patates, karalahana dolması vs. gibi yiyecekler katılımcılara ikram edildi.

Ardından mahallenin gençleri, ilginç kostümler giydiler. Kimi ormancı, kimi yaşlı bir dede, kimi doktor, kimi damat, kimi koyun kılığına büründü. Sahnede Kalandar torbası adlı tiyatro gösterisi yaparak torba atma geleneğini canlandırdılar. Ardından müzik dinletisi ve horon gösterileriyle program sona erdi.

KALANDAR (RUMİ YILBAŞI) NEDİR?

Kalandar, Trabzon ve çevresinde miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen Rumi Takvim'e göre ise; yılın ilk gününü yerel takvimde yılın ilk ayı olan Ocak ayını tanımlamak için kullanılan terim olarak biliniyor. Kalandar'ın birinci günü, Miladi Takvim'e göre Ocak ayının 14. gününe tekabül eder.

Bu günde insanlar, evlerine ilk giren kişinin aile arasında ve halk arsında sevilen ve sayılan kişi olmasına, bu kişinin bir yıl boyunca kendilerine uğur getireceğine inanırlar, mecbur kalmadıkça istenmeyen kişilere kapılarını açmazlardı.

Bu gece özellikle gençler, çeşitli kıyafetlere bürünerek, evlere çanta atarak gizlenirler, çantaya konular yiyecek ve diğer eşyalar gülüşmelere ve eğlencelere vesile olur ve toplanan yiyecekler, yakılan ateş etrafında toplanan gençler ve vatandaşlar arasında anlatılan çeşitli hikâyeler eşliğinde gece geç vakte kadar devam eden eğlencelerde yenirdi.  

Halk Arasında ve Resmiyetteki Rumi Aylar

1. Zemheri – Kanun-i Sani: (14 Ocak – 13 Şubat), 2. Küçük: – Şubat (14 Şubat – 13 Mart), 3. Mart - Mart: (14 Mart – 13 Nisan), 4. April – Nisan: (14 Nisan – 13 Mayıs), 5. Mayıs – Mayıs: (14 Mayıs – 13 Haziran), 6. Kiraz – Haziran: (14 Haziran – 13 Temmuz), 7. Orak – Temmuz: (14 Temmuz- 13 Ağustos), 8. Ağustos – Ağustos: (14 Ağustos – 13 Eylül), 9. İlk Güz – Eylül: (14 Eylül – 13 Ekim), 10. Orta Güz – Ekim: (14 Ekim – 13 Kasım), 11. Son Güz – Kasım: (14 Kasım – 13 Aralık), 12. Kara Kış – Kanun-i-Evvel: (14 Aralık – 13 Ocak).

Kasım Günleri (8 Kasım – 5 Mayıs), Hızır Günleri (6 Mayıs – 7 Kasım) gibi mevsimler, Erbain (40 Gün) – 22 Aralık – 31 Ocak, Hamsin (50 Gün) – 1 Şubat – 21 Mart gibi mevsim günleri, Cemre'nin Havaya Düşmesi, Cemre'nin Suya Düşmesi, Cemre'nin Toprağa düşmesi gibi ilkbahara doğru giden meteorolojik olayları, Kocakarı, Abril Beşi, Gün Dönümü ve Sitte-i Sevr gibi soğuk günler vardır.
 
 
 
14.01.2019

13 Ocak 2019 Pazar

MUHTAR BİTTİ YAZICI, YENİDEN MUHTAR ADAYLIĞINI AÇIKLADI

AKÇAABAT – Akçaabat'a bağlı Doğanköy Mahallesi Muhtarı Bitti YAZICI, yaptığı basın açıklamasıyla yeniden muhtar adaylığını ve aza listesini açıkladı.


Doğanköy Mahallesi Muhtarı Bitti YAZICI, 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde yeniden aday olacağı yaptığı basın toplantısı ile açıkladı.

Muhtar Bitti YAZICI'nın açıklaması şöyle:

"Her yeni başlangıç yeni bir heyecandır, yeni azalarımızın da bulunduğu toplantıda 5 yıllık yaptıklarımızı ve gelecek dönemde de planlanan hizmetler hakkında yaptığımız toplantıda istişarede bulunduk. Doğanköy Mahallemizin öncelikli sorunlarının çözümü için uğraşmaya devam edeceğiz. Yerel seçimlerin Doğanköy'ümüz için hayırlı olmasını diliyorum.

Her şeyimiz, Doğanköy Mahallemize hizmet içindir, Mahalle halkımıza saygılarımı ve sevgililerimi sunuyorum" dedi.

Doğanköy Mahalle Muhtarı Bitti YAZICI'nın Aza Listesinde şu isimler yer alıyor:

1-Fevzi CİVELEK, 2-Alaattin AŞIK, 3-Hüseyin KOLSUZ, 4-Metin DEMİRAKIN, 5-Tuncer CİVELEK,  6-Nedim ATMACA, 7-Avni TERZİ, 8-Halil TÜRKYILMAZ.

13.01.2019

TİSKİ, SU ARIZASINI GİDEREREK ŞEHRE İÇME SUYU VERMEYE BAŞLADI

TRABZON – Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı (TİSKİ), Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi'nden Ortahisar ilçemize su nakli sağlayan İçme Suyu Ana İsale Hattı'nda meydana gelen arızanın giderilerek, yeniden şehre içme suyunu vermeye başladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı (Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı)'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi'nden Ortahisar ilçemize su nakli sağlayan İçme Suyu Ana İsale Hattı'nda 12 Ocak'ta meydana gelen arızanın giderilmesi teknik nedenlerle uzamış olup bu gün (13 Ocak) saat 10.30'da arıza giderilerek, şebekeye yeniden su verilmesi sağlanmıştır.

Su kesintisi yaşayan mahallelerimizin büyük kısmına bu gün kademeli olarak gece saatlerine kadar su ulaşmış olacaktır.

Ortahisar ilçesinin yüksek kotlarında bulunup Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi'nden beslenen mahallelerimize suyun ulaşması yarın (14 Ocak Pazar Günü) sabahı bulabilecektir.

Bu süre zarfında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için TİSKİ Genel Müdürlüğü'nce mahalle aralarında tankerlerle su bulundurulmaktadır.

Okul, yurt, hastane gibi toplu yaşam alanlarından ALO 185 TİSKİ MAVİ HAT'ta talep gelmesi halinde uygun görülen noktalara tankerlerle su gönderilmektedir. Bu tür taleplerin ALO 185 TİSKİ MAVİ HAT'ta iletilmesi önem taşımaktadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

13.01.2019

"GELENEKSEL MAÇKA LİVERA KALANDAR FESTİVALİ" BU AKŞAM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

TRABZON – Trabzon'un Maçka İlçesi Yazlık (Livera) Köyü 4.Geleneksel "KALANDAR GECESİ" 13 Ocak 2019 Cumartesi günü akşamı çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Her yıl olduğu gibi bu yılda da Ocak ayının 13. gecesini 14'e bağlayan Cumartesi gecesi yöremizde kutlanılan Geleneksel "KALANDAR Gecesi" Maçka İlçesi'nin Yazlık (Livera) köyünün meydanında; Maçka Kaymakamlığı, Maçka Belediyesi ve özellikle Yazlık köyünün değerlerinden iş adamı Salih Turan YEŞİLBAŞ ve desteğini esirgemeyen diğer köylülerle "4. Geleneksel Livera Kalandar Festivali" adı altında Yazlık Köyü Muhtarlığı, Sumela Maçka Havacılık ve Doğa Aktiviteleri Derneği (SUMAHA), Maçka Turizm İktisadi ve Sosyal Atılım Derneği (MATİKSAD), Maçka Yazlık Köyü (Livera) Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve köy halkının organizasyonu ile icra edilecektir.

Tarih: 13 Ocak 2019 Pazar
Yer: Yazlık Köyü (Livera) - Köy Meydanı / Maçka - Trabzon
Saat: 18:00 - 24:00

NOT: Ulaşım; Livera Kalandar Festivali'ne Trabzon merkezden katılmak isteyen misafirlerimiz aşağıdaki belirtilen servislerle iletişim kurabilir.

- Trabzon kalkışlı - Trabzon dönüşlü
- Kalkış saati 17:00 meydan

Bil Edinmek İçin:

- Ulaşım-1: 05321709154
- Ulaşım-2: 05302419332
- Ulaşım-3: 05347888961
- Ulaşım-4: 05357809121

Maçka merkezden katılacak misafirler ise; "Maçka Saat Kulesi" yanından 17:00'da kalkacak minibüslerle etkinliğe katılabilir.

13.01.2019