20 Eylül 2019 Cuma

TRABZON VALİLİĞİ, 2019 YILI TURİZMİNİN İLK 8 AYINI DÜZENLENEN TOPLANTIDA DEĞERLENDİRDİ

TRABZON - 2019 yılı turizminin ilk 8 ayının değerlendirildiği toplantıda, Vali Ustaoğlu, ilimiz açısından son derece başarılı bir turizm sezonu geçirdiklerini söyledi.


Valilik B Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, turizmin paydaşları ve diğer ilgililer katıldı.

Toplantıda konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu:

"Bilindiği gibi şehrimiz açısından son derece büyük önem taşıyan turizm alanında hep birlikte güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Turizmi daha ileriye taşımak adına önemli toplantılar yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Bu kapsamda şehrimiz adına 2019 yılı turizm açısından güzel ve verimli bir yıl oldu. Yerli ve yabancı turistlerimizin turizmde bulmak istedikleri hizmet standartlarını ve kaliteyi her geçen yıl daha da yukarlara taşımaya devam ediyoruz. Turistlerimizin iyi bir ortamda ve iklimde kendilerini güvende hissetmeleri adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Turizm sektöründe önemli bir sorunun yaşanmadığını ifade eden Vali, bu alanda şikâyetlerin önemli oranda azaldığını söyledi. Hizmet kalitesini ve turistlerin beklentilerini de karşılama yönünde önemli çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Toplantıda 2019 yılının ilk 8 ayındaki ilimizdeki turizm rakamları hakkında bilgiler veren Vali Ustaoğlu, sezon içerisinde turizmden yaklaşık 269 Milyon dolar gelir elde edildiğine vurgu yaptı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu:

"2018'in ilk 8 ayında Trabzon'a Dış Hatlardan 218 bin 737 turist giriş yapmış iken, 2019 yılında ilk 8 ayında ise Trabzon’a Dış Hatlardan 338 bin 585 turist giriş yapmış ve 2018'e oranla %55'lik bir artış görülmüştür.

Yine 2018'in ilk 8 ayında Trabzon'a dış hatlardan 968 uçak  (2018 tamamında bin 163 uçak gelmiştir.) 2019'un ilk 8 ayında da ilimize dış hatlardan bin 326 uçak gelmiştir. Artış oranı %37'dir.

2018 yılında yabancı 5 hava yolu şirketi direk uçuşla Trabzon'a gelirken 2019 yılında bu sayı 8'e çıkmıştır. 20 Ekim'e kadar direk seferler devam edecektir.

2018'in ilk 8 ayında iç hatlardan gelen yolcu sayısı 2 milyon 619 bin 939 iken, 2019'un ilk 8 ayında iç hatlardan gelen yolcu sayısında yüzde 12 oranında bir azalma yaşanarak bu rakam 2 milyon 301 bin 075'e gerilemiştir.

İç turizm konaklama sayısında yine yüzde 12 civarında bir azalma baş göstermiştir. Ancak bunun yanında geceleme oranında ise yüzde 16 oranında artış yaşanmıştır. 2018'in ilk 8 ayında toplam geceleme 2 milyon 562 bin 836 iken, 2019’un ilk 8 ayında bu oran yüzde 16 oranında artarak toplam geceleme 2 milyon 960 bin 192 olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Sümela Manastırı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vali Ustaoğlu, restorasyon çalışmaları devam eden Sümela Manastırı'nı 2020 yılının turizm sezonuna yetiştirmeyi planladıklarını söyledi.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu:

"Kapalı olmasına rağmen Sümela Manastırını 2018 yılında 295 bin kişi ziyaret etmişken, 2019 yılının Haziran ayından itibaren Sümela Manastırını 3 ayda toplamda 178 bin 192 kişi ziyaret etmiştir. Sümela bizim önemli bir değerimiz, kültür ve turizm açısından da çok önemli bir alan. Hedefimiz burayı 2020 yılının turizm sezonunda turizme açmaktır" dedi.

Uzungöl'e ilk 8 ayda PTS kayıtlarına göre 792 bin 405 araç girişi olduğunu ifade eden Vali, Uzungöl'ü yaklaşık 3 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Yabancı ziyaretçilerden elde edilen tahmini günlük harcama tutarının yaklaşık 150 Dolar olduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu, sezon içerisinde turizmden 269 Milyon 467 bin dolar gelir elde edildiğini açıkladı.

Vali Ustaoğlu:

"Esnafımızın en önemli ekmek kapısı ve geliri olan turizm potansiyelini yapacağımız çalışmalarla her geçen yıl daha yukarılara hep birlikte taşıyacağız" şeklinde konuştu.

20.09.2019

19 Eylül 2019 Perşembe

TRABZON'DA TAMP TATBİKATI NEFES KESTİ

TRABZON - Trabzon İl Afet ve Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda, DSİ 22.Bölge Müdürlüğü'nün destekleri ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla düzenlenen tatbikat nefes kesen anlara sahne oldu.


GERÇEKLEŞTİRİLEN TATBİKATA TOPLAM 200 PERSONEL VE YAKLAŞIK 40 ARAÇ KATILDI

Ülkemizin en fazla yağış alan bölgesi olan Doğu Karadeniz'de taşkın ve heyelanlar zaman zaman olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Yaşanan bu afetlere hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek maksadıyla, Trabzon'un Maçka İlçesinde, AFAD koordinasyonunda, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü bünyesinde oluşturan afet müdahale timinin de destek verdiği bir tatbikat gerçekleştirildi. 6 farklı nokta da ve çeşitli kurumlarında katılımlarıyla gerçekleştirilen tatbikata toplam 200 personel ve yaklaşık 40 araç katıldı.

6 FARKLI İSTASYONDA OPERASYON!

AFAD Trabzon İl Müdürü Ömer Kıratlı ve DSİ 22. Bölge Müdürü V. Dr. Emre Akçalı'nın da yakından takip ettiği tatbikatta, 1 saat içerisinde 125 kilogram yağmurun düştüğünü varsayılarak, 6 farklı istasyonda kurtarma operasyonları gerçekleştirildi.

Tatbikat sonrasında, Akçalı ve Kıratlı, özverili çalışmalarından ötürü tüm personellerle teşekkür etti.

19.09.2019

ANKARA'DAN TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE HİZMET ARACI JESTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesine jest yaparak, 6 yeni temizlik aracı hibe etti.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun, encümen üyesi olduğu belediyeler birliği ile bürokratlık geçmişi bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki girişimleri sonucu gerçekleşen hibe işlemiyle, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi bünyesine 3 süpürge aracı ve 3 arazöz olmak üzere 6 yeni temizlik aracı kazandırıldı. Büyükşehir belediyesi, hibe araçlardan üçünü teslim alırken, kalan üç arazöz ise önümüzdeki ay belediyenin hizmet araçları filosuna dâhil edilecek.

Hemşehrilerine daha kaliteli hizmet sunmak adına, araç gereç noktasında da yeterli düzeyde olmaları gerektiğini ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu:

"Kent genelinde sorumluluk alanlarımızda en iyi hizmeti sunabilmek için araç filomuzu da güçlendiriyoruz. Bu anlamda yakın zamanda toplam 18 yeni arazöz ve süpürge aracımız hizmete alınacak. Son olarak 6 hibe temizlik aracının şehrimize kazandırılmasında bizlere büyük destek olan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ile Türkiye Belediyeler Birliği Başkanımız Fatma Şahin’e hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin, 12 süpürge aracı ve arazöz daha satın alacağı, siparişi verilen bu filonun ise önümüzdeki aylarda Trabzon'a getirileceği bildirildi.

19.09.2019

VALİ USTAOĞLU, ÇAYKARA YEDİ GÖLLER BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Çaykara Demirkapı Mahallesi Yedigöller Bölgesini ziyaret etti.


2 bin 700 metre rakımlı Aygır Gölü ve çevresinde incelemelerde bulunan Vali Ustaoğlu, Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem’den bilgi aldı.

Buradaki incelemelerin ardından yöre sakinleri ve esnafla bir araya gelerek sohbet etti, bol kazançlar diledi.

19.09.2019

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ, TÖRENLERLE KUTLANIYOR

TRABZON - 19 Eylül Gaziler Günü Tüm Yurtta Olduğu Gibi Trabzon'da Da Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor. 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Valilik önünde tören düzenlendi.


Kutlama programına; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Seyyah Sağıroğlu, askeri ve mülki erkân, gaziler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.


Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören öğrencilerin günün anlam ve önemine istinaden okudukları şiirlerle devam etti.


Muharip Gaziler Derneği Başkanı Seyyah Sağıroğlu:

"Bu vatan için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerimize ve kahraman gazilerimize Allah'tan (C.C.) rahmet diliyorum. Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkalarının belirlediğini unutmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Gününü kutluyorum" dedi.

19.09.2019

VALİ USTAOĞLU'NDAN 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MESAJI

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, 19 Eylül Gaziler Günü dolaysıyla mesaj yayınladı.


TRABZON VALİSİ İSMAİL USTAOĞLU'NUN GAZİLER GÜNÜ MESAJI:

"Mukaddes vatanımız için terlerini ve kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran gazilerimizi minnet ve şükranla yâd ediyorum.

Tarihin hemen her devrinde devleti ve milletinin bekası uğrunda gözünü kırpmadan canını ortaya koyan şeref timsali gazilerimiz bizlere şanlı tarihimizin birer emanetleridir. Bu emanete sahip çıkmak dün olduğu gibi bugünde hepimiz için son derece kutsal bir görev olmakla beraber bu kutlu emanete hak ettiği değeri göstererek gelecek nesillere aktarmakta en önemli vazifelerimiz arasındadır.

Hem tarihte hem de bugün milleti ve devletinin ihtiyaç duyduğu her anda canını ortaya koymayı kendine borç bilip bu uğurda kanlarını akıtan gazilerimizi bir kez daha minnet duygularıyla selamlıyor bu vesileyle hem geçmişte hem de 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadele verirken ‘Gazi’ unvanıyla şereflenmiş devletimizin bu kutlu bekçilerinin 19 Eylül Gaziler Günü’nü bir kez daha tebrik ediyorum."

19.09.2019

18 Eylül 2019 Çarşamba

DOĞU KARADENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ (DKBB) ENCÜMENİ TRABZON'DA TOPLANDI

TRABZON - Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği (DKBB) eylül ayı Encümen Toplantısı, Birlik Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, birliğe üye belediyelerin başkanlarının katılımıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarihî binasında gerçekleştirildi.


Toplantının açış konuşmasında, birliğe üye il ve ilçe belediyelerinin ortak hareket etmesinin önemine değinen Başkan Murat Zorluoğlu, kendi döneminde, yeni yönetimle birlikte, örnek bir dayanışma ve istişare örneği sergileyeceklerini, böylelikle de hem vatandaşa daha iyi hizmet ulaştırmanın önünü açacaklarına hem de yerel yönetimlerin kurumsal yapılarında daha profesyonelleşeceklerine inandığını söyledi.


Toplantı, gündem maddeleri olan; 2019 yılı mevzuat bilgilendirme toplantıları programı, 2019 yılı günübirlik eğitim semineri programı, tezsiz yüksek lisans programının değerlendirilmesi, yüksek lisans programı ödül töreni, zabıta ve itfaiye personeline yönelik görevde yükselme eğitimi, Trabzon Üniversitesi ile işbirliği protokolü, personel istihdamı, katılım payları, birlik hizmet binası ve birliğin faaliyetleri konularının görüşülmesiyle sürdü.

Karşılıklı görüş ve önerilerin aktarılmasıyla sona eren Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği eylül ayı encümen toplantısında; DKBB Genel Sekreteri Mehmet Şentürk, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Artvin Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Rize İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, Giresun Dereli Belediye Başkanı Kazım Zeki Şenlikoğlu, Ortahisar Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy da hazır bulundu.

18.09.2019

MUHTARLAR, BÜYÜKŞEHİR'DEN TALEPLERİNİ SİSTEM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLECEK

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU Araklı ilçesinde görevli mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.


Muhtarların sorunlarını dinleyen ve çözümler noktasında beraberindeki belediye amirlerine gerekli talimatları veren Başkan Zorluoğlu, istisnalar dışında kimseye ayrıcalık tanımadan, hakkaniyet çerçevesinde Trabzon’un tamamına kaliteli hizmet ulaştırma gayretinde olduklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Karaoğlu, Genel Sekreter Ahmet Adanur ve daire başkanları ile gittiği Araklı'da muhtarların da geniş katılım gösterdiği toplantıda konuşan Başkan Zorluoğlu:

"Araklı gerek konumu gerek nüfusu ile Trabzon'umuzun çok önemli bir ilçesidir. İlçelerimizi ziyaretlerimizde muhtarlarımızla bir araya gelmek çok önemsediğimiz bir konudur. Çünkü bizim doğrudan mesai arkadaşlarımız muhtarlarımızdır. Eski köy, yeni mahallelerimizin meselelerini en yakından bilen, takip eden ve yetkili mercilere iletme noktasında adeta vatandaşla belediye arasında bir köprü vazifesi ifa eden siz değerli muhtarlarımızı dinlemek, sorunlarını çözme gayreti içerisinde bulunmak bizim en öncelikli görevimiz" dedi.

Belediye üst yönetimi ve ilgili daire başkanlarıyla, muhtarları dinlemek üzere ilçeye geldiklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu:

"Sadece dinlemekle kalmıyoruz. Bu toplantıda sözlü veya yazılı olarak bize iletilen meselelerle ilgili çok kaliteli bir takip sistemi kurduk. İletilen meseleleri o sisteme giriyoruz ve buradan ilerleyişi sizler de takip edebileceksiniz. Dile getirdiğiniz konuları 5 yıllık perspektifle yatırım programlarımıza alıyoruz. İnşallah da her birini 5 yıllık süre içerisinde çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"PLANLI PROGRAMLI ÇALIŞACAĞIZ"


Trabzon Büyükşehir Belediyesinin yatırım programının yılbaşı itibarıyla belli olacağını belirten Başkan ZORLUOĞLU, şöyle devam etti:

"Hangi köyümüzde ya da mahallemizde hangi işi yapacaksak planlanmış olacak. Belediye başkanımız da bilecek. Şeffaf bir şekilde bu programı ortaya koyacağız. Yani 'Bu gün şurayı gördüm onu yapın, yarın burayı gördüm bunu yapın, ben belediye başkanına ulaştım bana öncelik verin' gibi şeyler olmayacak. Biz o tarz bir yönetim tarzını benimsemiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Planlı programlı çalışacağız. Tabi burada ön göremediğimiz bazı durumlar olabilir ona da acil müdahalemiz olacaktır. Biz ilçe belediye başkanımızla, meclis üyelerimizle ve muhtarlarımızla aynı hedefe doğru koşuyoruz. Hepimizin ortak bir hedefi var: Trabzon’umuza, Trabzon'umuzun ilçelerine ve mahallelerine kaliteli hizmet götürmek. Var olan bir pasta var. Büyükşehir belediyesinin kaynaklarından bahsediyorum. Biz bir taraftan bu kaynakları artırmaya başlıyoruz. Ama bu kaynağı aynı zamanda adil bir şekilde adalet ve hakkaniyet anlayışı içinde bütün Trabzon’a dağıtacağız. Yani sadece Ortahisar'a değil, bütün Trabzon'a hizmet etmek bizim aslî görevimizdir."

Araklı Ziraat Odası toplantı salonunda bir araya geldiği muhtarların taleplerini aldıktan sonra ilçe esnafını da ziyaret eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ilçede son olarak AK Parti Araklı ilçe danışma toplantısına katıldı.

18.09.2019

"TRABZON DEĞERLERİ İLE BULUŞUYOR" TEMALI 3. ART TRABZON ULUSAL RESİM ÇALIŞTAYI DEVAM EDİYOR

"ŞEHİRLERE KİMLİK VEREN TARİHİ GEÇMİŞİ, SANATA VE KÜLTÜRE VERDİĞİ DEĞERDİR"

TRABZON - "Trabzon Değerleri ile Buluşuyor" temalı 3. Art Trabzon Ulusal Resim Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Karadeniz Plastik Sanatlar Derneğinin katkıları ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün organizasyonuyla başlayan etkinlik devam ediyor.

Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU: "Şehirlere kimlik veren tarihi geçmişidir, bunun yanında da sanata ve kültüre verdiği değerdir."


Çalıştayın açılışına; Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Bünyamin YILDIZ, Ortahisar Kaymakamı Tolga TOĞAN, Büyükşehir Belediye Başkan Vekile Mehmet KARAOĞLU, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat HACISALİHOĞLU, sanatçılar ve öğrenciler katıldı.

Açılışı Meydan Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki alanda gerçekleştirilen çalıştayın, kentteki sanatsal ve kültürel faaliyetleri artırmak adına attıkları önemli bir adım olarak nitelendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU, benzer ve içeriği zengin etkinliklerin bundan böyle Trabzon'da daha sık görüleceğini bildirdi.

Her ay önemli bir sanatçıyı Trabzon'a getirmeyi ve vatandaşların beğenisini kazanacağına inandıkları çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Zorluoğlu:

"Sıkıcı şehirlerin gelişemeyeceğine inanıyorum. Bu nedenle şehrimizi daha çekici, daha cazip hale getirmek zorundayız. Bunun da en uygun yolu sanatsal ve kültürel etkinliklerdir. Göreve başladığımız günden itibaren bu konuda epey mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Zabıta daire başkanımıza, sokak sanatçılarına kesinlikle müdahale edilmemesi talimatı verdim ve bu talimatım halen geçerlidir. Tüm sokak sanatçıları başkalarını rahatsız etmemek, hak ve hukukunu zedelememek kaydıyla sanatlarını sokaklarımızda icra ettiler ve etmeye de devam edecekler" sözleriyle sanata ve sanatçılara yönelik desteklerini ifade etti.

Art Trabzon Ulusal Resim Çalıştayı'nı gelecek yıllarda da destekleyeceklerini belirten Başkan ZORLUOĞLU:

"Bu şehirde, sadece resim değil, şiir, edebiyat, tiyatro, sinema ve heykel gibi birçok sanat kolundaki organizasyonların sayısını artırmayı, içeriklerini de zenginleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


Açılışta konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise:

"Her zaman söylüyoruz, şehirlerin kimliği, ruhu vardır. Şehirlere kimlik veren tarihi geçmişidir, bunun yanında da sanata ve kültüre verdiği değerdir. Bu anlamda Trabzon'umuz sanata, sanatçıya sahip çıkmaktadır. Bu kadim şehirden yetişmiş sanatçılarımızı bu tür etkinliklerde yanımızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Ustaoğlu, Başkan ZORLUOĞLU, protokol üyeleri, sanatçılar ve öğrenciler, alana kurulan tuvallere resim yaptı.

Üç gün sürecek çalıştayda: ressamlar;

Haydar DURMUŞ, Ceyhan MURATHANOĞLU, Abit GÜNER, Adil OCAK, Bünyamin BALAMİR, , Derya YILDIZ, Hasan MUTLU, Gülay BİRBEN, Güler GENÇ EROL, Kadir ŞİŞGİNOĞLU, Kenan DEMİr, Nurgül FERAHOĞLU, Rasim ÇUBUKÇU, Osman Zeki DEMİRKALE, Önder AYDIN, Pınar KANBER, Raif KALYONCU, Serdar YILMAZ, Yusuf TARIM ve Yüksel BAYDAR'ın yapacağı eserler, 20 Eylül 2019 Cuma günü Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilenecek.

18.00.2019

TYB, 'TRABZON DEĞERLERİYLE BULUŞUYOR' EDEBİ SÖYLEŞİ ve ŞİİR DİNLETİSİ GERÇEKLEŞTİRECEK

TRABZON – Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Trabzon Şube Başkanlığı, 27, 28, 29 Eylül 2019 tarihlerinde "Trabzon Değerleri ile Buluşuyor" konulu EDEBİ SÖYLEŞİ ve ŞİİR DİNLETİSİ gerçekleştirilecek


Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna, yaptığı açıklamada:

"Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanlığı, 27, 28, 29 Eylül 2019 tarihlerinde 'Trabzon Değerleri ile Buluşuyor' konulu başlık altında, ülkemizin muhtelif illerinden katılacak Yazar ve Edebiyatçı grubumuzla edebi söyleşi, şiir dinletisi ve benzeri faaliyetlere yönelik ulusal düzeydeki etkinlikte birlikte olacak.

Bu minvalde Sayın Valimizin destekleri, Büyükşehir Belediyemizin doğrudan katılım ve katkıları ile Genel Başkanımız Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan'ın da aralarında bulunduğu 40 civarında yazar ve edebiyatçımızı, ulusal düzeyde olacak şekilde planlanan, 3 gün süreli program kapsamında ilimizde ağırlayacağız.


Faaliyet akışı içerisinde şiir dinletisi ve davetiyede belirtilen içinde şiir dinletisi ve TYB Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Hasan Salih Sağlam ver Doç. Dr. Hayrettin Orhanoğlu tarafından yapılacak söyleşi programı için şair, yazar, sanatçı ve vatandaşlarımızın aramızda bulunmaları bizleri onurlandıracaktır.

Program sürecine katkılarını ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu'na, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu'na ve Büyükşehir Belediyesi'nin diğer yöneticilerine teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

18.09.2019

DİN GÖREVLİLERİ TOPLANTISI BÖLGE YATILI KIZ KUR'AN KURSU'NDA YAPILDI

TRABZON - Vakfıkebir İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, aylık mutat din görevlileri toplantısını, Ekim ayı içerisinde resmi açılışı yapılacak olan Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu'nda gerçekleştirdi.


"VAKFIKEBİR YATILI KIZ KUR'AN KURSU'NUN EKİM AYINDAKİ RESMİ AÇILIŞI TÖRENİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI PROF. DR. ALİ ERBAŞ DA KATILACAK"

Toplantıya İlçe Müftülüğü Şefi Refik Altuntaş, Murakıp Ömer Çınar, Vaiz Hatice Semiz, Kur'an Kursu öğreticileri ile merkez, mahalle ve yayla camilerinde görev yapan din görevlileri katıldı.

Vakfıkebir İlçe Müftülüğü'nün gözetim, denetim ve himayelerinde, hayrî hizmetleri yürütmek amacıyla kurulan ve Hacı Ziya Habiboğlu Derneği tarafından sürdürülen, Kirazlık Sahil Camii arkası, devlet karayoluna 300 metre uzaklıkta bulunan Vakfıkebir'deki Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu Eğitim Binasının yemekhanesinde gerçekleştirilen Eylül ayı mutat din görevlileri toplantısının hayırlara vesile olması temennisinde bulunan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, gündeme ilişkin konuları din görevlileriyle paylaştı.

Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, din hizmetleri ve eğitim hizmetleriyle ilgili belirlediği gündem konularını personelle paylaşan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, önümüzdeki Ekim ayı içerisinde resmi açılışı gerçekleştirilecek olan Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu ile ilgili bilgiler paylaştı.

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta ile birlikte geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ı ziyaret ettiklerini belirten Müftü Köksal, Başkan Erbaş'ı Vakfıkebir'e davet ettiklerini, Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu'na maddi-manevi katkıda bulunan gönüllü ve hayırseverlerin kendilerini kursun açılış merasiminde görmekten mutluluk duyacaklarını kendileriyle paylaştıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu'nun açılış programına katılacağını söylediğini belirten İlçe Müftüsü Köksal, Başkan Ali Erbaş'ın Ekim ayı programlarına Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu'nun açılışının da dâhil edilerek, belirlenen tarihin kendilerine bildirileceğini söyledi.


"KURS İÇİN 17 TON DERİ, 6 TON FINDIK TOPLANDI"

Geçtiğimiz Kurban Bayramında yapılan çalışma ile kurs için 17 ton kurban derisi ve bu yaz 6 ton fındık toplandığını belirten Müftü Köksal, organizasyonda emeği geçen personele teşekkür etti. Derilerini kursa veren vatandaşlara da duâda bulunan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, kalan borçların ödenebilmesi ve eksikliklerin bir an önce tamamlanabilmesi için hayırseverlerin hassasiyet ve duyarlılıklarının devam etmesi temennisinde bulundu.

BÖLGE YATILI KIZ KUR'AN KURSU'NA ZEKÂT, FİTRE VE KURBAN BAĞIŞLARI

Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu'nun açılışıyla birlikte devam edecek eğitim-öğretim hizmetleriyle ilgili personelden vatandaşların da bilgilendirilmesini isteyen Müftü Köksal:

"Burada okuyacak çocuklarımız ve eğitimin verimli sürdürülebilmesi için sizlerden ve hayırsever vatandaşlarımızdan zihnen, fikren, madden ve manen yardım ve desteklerinizi devam ettirmenizi bekliyorum. Zekât, fidre, fidye, Kurban ve derilerimizi kursumuza verelim, vatandaşlarımızı da bu hususta bilgilendirelim." şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda, Hacı Ziya Habiboğlu Derneği Başkanı ve aynı zamanda Kur'an Kursu Öğreticisi olan Ali Dunay ise kursa yapılan harcamalar, borç ve yapılması gereken acil işlerle ilgili rakamsal bilgiler paylaştı. Dernek Başkanı Ali Dunay, Bölge Yatılı Kız Kur’an Kursu için bugüne kadar 10 milyon 750 bin TL harcama yapıldığını, 1 milyon 344 bin TL borcunun bulunduğunu ve yapılması gereken işler için de yaklaşık 500 bin TL'ye ihtiyaç olduğunu belirtti.

(Mithat Güdü - 17.09.2019)

'11. ULUSLARARASI SANAT GÜNLERİ' 17-20 EKİM 2019 TARİHLERİ ARASINDA TRABZON'DA YAPILACAK

TRABZON - Farklı sanat disiplinlerinden derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu Trabzon Sanatevi, 17-20 Ekim 2019 tarihleri arasında 11.Uluslararası Sanat Günleri'ni gerçekleştirecek.

Trabzon Sanatevi bu yıl düzenleyeceği "11. Uluslararası Sanat Günleri" etkinliklerinde kent içinden, kent dışından ve başta komşu ülkeler olmak üzere yurtdışından gelecek konuk sanatçılarla, Trabzon'un sanatsever kamuoyunu yeniden buluşturacaktır.

Sanatın tüm disiplinlerini kapsayan ve geleneksel hale getirilen "Uluslar arası Sanat Günleri" etkinliklerinin Trabzon'umuzun vazgeçilmezlerinden olduğu bilinciyle 11. Sanat Günleri programını hazırlamaktadır.

Bu kapsamda, Sahne sanatları;

Sinema alanında;

Yönetmen, senarist ve oyuncuların katılımı ile uzun ve kısa metraj film, belgesel gösterimleri yapılacaktır.

Tiyatro alanında;

Tiyatro sanatının konuşulacağı ve tiyatromuzun usta oyuncularının katılacağı programlar yapılacaktır.

Müzik alanında;

Üye derneklerimizin etkinliklerinin yanı sıra, konuk müzisyenlerin dinleti, solo, koro programları gibi etkinliklere yer verilecektir.

Görsel sanatlar;

Trabzon Sanatevi üye derneklerinin resim, karikatür, fotoğraf, heykel sergileri açılabileceği gibi bu alanda emek veren yabancı konuk sanatçılarımızın da sergileri açılabilecektir.

Yazım Sanatları;

Roman, öykü, şiir alanında çalışmalarını sürdüren ve eserleri çok okunan sanatçılarımızın katılacakları söyleşi ve imza günü programları yapılacaktır.

Söyleşi, panel, imza günü ve atölye çalışmaları;

Sahne sanatları, görsel sanatlar ve yazım sanatı alanlarında çalışmalarını sürdüren sanatçılarımız ile etkinlikler süresince söyleşi, yayınlanmış eseri olanlar için imza günleri yapılacaktır. Konuklarımızın programlarının uygun olması halinde atölye çalışmaları düzenlenecektir. Ayrıca; Temelde kültür ve sanat olmak üzere PANEL PROGRAMLARI yapılacaktır.

11. Uluslararası Sanat Günleri ile ilgili gelişmeleri www.trabzonsanatevi.org  adresinden takip edilebilecektir. Sanat günleri; ülkemizin ve ülkemizi yurt dışında tanıtan birçok ödüllü sanatçının Trabzon'a geldiği ve sanatseverlerle buluştuğu etkinlikler olarak dikkat çekmektedir.

Lütfen, 17-20 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılacak ve çok önemli sanatçıların katılacağı 11. Uluslararası Sanat Günlerini kaçırmayınız.

(Y.Kaynak: http://trabzonsanatevi.org)

17.09.2019

17 Eylül 2019 Salı

3. ART ULUSAL RESİM ÇALIŞTAYI, TRABZON'DA BAŞLADI

TRABZON - İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi organizasyonunda düzenlenen "3.Art Trabzon Ulusal Resim Çalıştayı" Trabzon'da başladı.


15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet (Meydan) Parkı'nda düzenlenen etkinliğe; Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU, Ortahisar Kaymakamı Tolga TOĞAN, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat HACISALİHOĞLU, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali AYVAZOĞLU, Sanatçılar, Vatandaşlar ve Öğrenciler katıldı.


Vali USTAOĞLU, burada yaptığı konuşmada:

"Bu gün burada Trabzon'un kadim geçmişine, tarihine ve kimliğine yakışan çok anlamlı bir sanatsal faaliyetle bir arada olmaktan mutluluk duymaktayız. Her zaman söylediğimiz gibi şehirlerin kimlikleri ve ruhları vardır. Şehirlere bu özellikleri kazandıran tarihleri, sanata ve kültüre verdiği değerlerdir. Sanata ve sanatçıya vermiş olduğu değerle şehrimiz çok güzel işlere imza atmaktadır. Ülkemizin her bir köşesinde de bu kadim şehirden yetişmiş çok önemli sanatçılarımız yaşamaktadır." dedi.

Bu çalıştay ile birlikte sanatçıların bilgilerini yeni kuşaklara aktardığını söyleyen Vali USTAOĞLU, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler etti.


Trabzon'un bir kültür ve sanat şehri olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU ise:

"Belediye olarak her zaman sanata ve sanatçıya destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Trabzon'dan çok değerli sanatçılar yetişmiştir. Özellikle sokak sanatçılarının ilimizde sanatsal faaliyetlerini rahatça icra edebilmeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermekteyiz. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi.


Konuşmaların ardından Vali USTAOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU sanatçılar ve öğrenciler alana getirilen boş tuvallere resim yaptılar.

'Trabzon Değerleriyle Buluşuyor' adıyla düzenlenen çalıştay, 3 gün boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

17.09.2019

16 Eylül 2019 Pazartesi

TRABZON'DA 'AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI' KUTLAMALARI BAŞLADI

TRABZON - Bu yıl 32'incisi düzenlenen Ahilik Kültür Haftası, 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet (Meydan) Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikle başladı.


16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası programına; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Esna ve Sanatkârlar Odası Başkanı Metin Kara, il protokolü, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

"AHİLİK TEŞKİLATI BİRLİK ve DAYANIŞMA RUHUNUN EN SOMUT ÖRNEĞİDİR"


Ahilik teşkilatının milletimizin yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun en somut örneklerinden birisi olduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu:

"Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu'da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir." dedi.


Protokol konuşmalarının ardından Vali Ustaoğlu,  yılın ahisi Hasan Sancak, yılın kalfası Ayşe Saka ve yılın çırağı Ali Yılmaz'a ödülleri takdim edildi.


Etkinlikler kapsamında Ahi Teşkilatı canlandırmasının ardından Vali Ustaoğlu, vatandaşlara pilav ikram etti.

16.09.2019

VALİ İSMAİL USTAOĞLU'NUN AHİLİK HAFTASI MESAJI

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, 16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlayacağımız Ahilik Haftası münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
 







Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU'nun Ahilik Haftası dolaysıyla yayınladıkları mesaj:
"Milletimizin yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun en somut örneklerinden birisi Ahilik Teşkilatıdır.
Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Esnaf ve sanatkârlığı ahlaki değerlerle harmanlayan, mesleki ilkelerle süsleyen ahilik kültürü Aziz Milletimizin geçmişinde ticari ve toplumsal hayatın tanziminde çok önemli görevler ifa etmiştir. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu'da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve berberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir.
Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evrân Veli'nin (K.S.) 'Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir' düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermekte, ticaret erbabına kılavuzluk etmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle 16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlayacağımız Ahilik Haftası münasebetiyle Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle yâd ederken, bu haftanın Ahilik kültür ve değerlerinin yeniden hatırlanarak tazelenmesine vesile olmasını temenni ediyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum."


16.09.2019

15 Eylül 2019 Pazar

'YAYLA BULUŞMALARI' PROGRAMININ ÜÇÜNCÜSÜ KARADAĞ YAYLASI MERKEZ CAMİİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TRABZON - Vakfıkebir İlçe Müftülüğünce yaylalardaki camilerde gerçekleştirilen 'Yayla Buluşmaları' programının üçüncüsü Karadağ Yaylası Merkez Camii'nde gerçekleştirildi.

23 Eylül'de eğitim öğretime başlayacak olan Vakfıkebir Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu için Ekim ayı içerisinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın da katılımıyla resmi açılış programı gerçekleştirilecek.


Karadağ Yaylası Taşlıyatak Camii ile başlayan ve Hasandüzü Yayla Camii ile devam eden 2019 yılı yayla buluşmalarının üçüncüsünün gerçekleştirildiği Karadağ Yaylası Merkez Camii'ndeki programa İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, Murakıp Ömer Çınar, Kur'an Kursu Öğreticisi Ali Dunay, Büyükliman Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda Büyükliman Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sadık Aydın, bazı din görevlileri, Karadağ Yaylası ve çevre yaylalar ile ilçe merkezinden vatandaşlar iştirak etti.

Akşam namazından önce vatandaşlara ikramda bulunulmasıyla başlayan program, İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal'ın kıldırdığı akşam namazının ardından din görevlilerinin Kur'an-ı Kerim tilâveti, salâtü selâm, tekbirler, ilâhi ve kasidelerle devam etti.

Daha sonra İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal; cami ve mescitlerin maddi-manevi îmarı, camilere cemaat olmanın önemi, bu mekânların dînî ve sosyal hayatımızdaki yeri ve önemi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.


"CEMAAT, CAMİLERİN RÛHU VE ZİYNETİDİR"

İmam Hatip Muammer Olgun'un gayretli çalışmaları ve teşviki, hayırsever vatandaşların katkılarıyla Karadağ Yaylası Merkez Camii'nde geçmiş yıllarda başlayan bakım, onarın ve restorasyon çalışmalarının devamı olarak bu yıl itibariyle yapılan güzelleştirme ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla önemli bir hizmet gerçekleştirildiğini belirten İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, emeği ve katkısı bulunan herkese teşekkür etti.

Müslümanların bulunduğu bir yerde ilk yapılacak şeyin cami ve mescit inşa etmek olduğunu ifade eden Müftü Köksal, Tevbe sûresi 18. âyeti kerimeye atıfta bulunarak yaptığı konuşmasında:

"Yüce Allah (C.C.) Kur'an-ı Kerim'de, 'Allah'ın (C.C.) mescitlerini ancak Allah'a ve âhiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler îmar eder...' buyuruyor.

Müslümanların bulunduğu bir yerde ilk yapılacak şey cami ve mescit inşa etmektir. Ayet-i kerimede 'îmar etme' ifadesi cami ve mescitlerin maddi ve manevi imarını kapsamaktadır.

Cami ve mescitlerin maddi îmarı; inşası, bakımı, onarımıdır. Manevi îmarı ise; camilerin cemaatle şenlendirilmesidir. Camilere cemaat olmak, bu mübârek mekânları manevi olarak îmar ve ihyâ etmektir. Camiler, Allah (C.C.) katında en sevimli mekânlardır, bu mekânların rûhu ve ziyneti de cemaattir. Yüce Allah'ın (C.C.) rahmet ve bereketi cemaat rûhu ile bir arada bulunanların üzerinedir.

Camiler, Allah'a karşı mükellef bulunduğumuz namazın toplu halde edâ edildiği yerlerdir. İbadet maksadıyla camileri ziyaret etmek ve cemaate devam etmek başlı başına bir iyilik ve hayırdır. Zira Hz. Peygamber (S.A.S.), namazları camide cemaatle kılmanın hataların affına, cennetteki derecelerin yükselmesine vesile olacağını bildirmiştir. Cemaatle namaz, Müslümanlara kardeşlik, birlik, beraberlik ve dayanışma şuûru kazandırır ve dolayısıyla toplumun huzuruna katkı sağlar." dedi.


"BÖLGE YATILI KIZ KUR'AN KURSU'NUN AÇILIŞ PROGRAMI, EKİM AYI İÇERİSİNDE YAPILACAK"

23 Eylül'de eğitim öğretime başlayacak olan Vakfıkebir Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu için Ekim ayı içerisinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın da katılımıyla resmi açılış programı gerçekleştirileceğini hatırlatan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal; İlçe Müftülüğü’nün gözetim, denetim ve himayelerinde, hayrî hizmetleri yürütmek amacıyla kurulan 'Hacı Ziya Habiboğlu Derneği' tarafından 10 milyon 750 bin TL harcama yapılarak, yapımı tamamlanan, 1 milyon 450 bin TL borcu ile yaklaşık 500 bin TL civarında yapılacak işleri bulunan Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu için vatandaşların yardımlarını devam ettirmeleri talebinde bulundu.

Karadağ Yaylası Merkez Camii'ndeki program, Müftü Hüseyin Köksal'ın yaptığı duâ ve kıldırdığı yatsı namazıyla sona erdi.

(Haber-Fotoğraf: Mithat Güdü - 15.09.2019)

ATATÜRK'ÜN TRABZON'A İLK GELİŞİ'NİN 95. YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

TRABZON - Atatürk'ün Trabzon'a İlk Gelişi'nin 95. Yıl Dönümü Trabzon'da törenlerle kutlandı.


Trabzon Valilik binası önünde yapılan törene, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, askeri ve mülki erkân, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.


Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunurken göndere bayrak çekildi. Günün anlam ve önemine ait konuşmayı Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman yaptı.


Tören, öğrencilerin şiir okuması ve Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

15.09.2019

VALİ USTAOĞLU'NUN "GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN TRABZON'A GELİŞİNİN 95. YIL DÖNÜMÜ" MESAJI

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Trabzon'a Gelişinin 95. Yıl Dönümü dolaysıyla bir mesaj yayınladı.


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK: "Samsun'a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk safında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım."


TRABZON VALİSİ İSMAİL USTAOĞLU'NUN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN TRABZON'A GELİŞİNİN 95. YIL DÖNÜMÜ MESAJI:

"Büyük kurtuluş mücadelemizin zaferle sonuçlanıp Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılmasından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Sonbahar Gezisi' adıyla 1924 yılında yaptığı yurt gezisindeki en önemli duraklardan biri Trabzon olmuş, şehrimiz; 95 yıl önce bu gün Gazi'nin teşrifleriyle onurlanmıştır.

15 Eylül 1924 tarihinde şehre ilk kez ayak basan Mustafa Kemal Atatürk, tüm Trabzonlular tarafından büyük bir coşku ve sevgiyle karşılanmış, buna mukabil olarak kendisi de;

'Hemen bütün Trabzon halkını yekpare bir samimiyet kitlesi halinde gördüm. Kadınların, çocukların, ihtiyarların gözlerinde yaş gördüm. Bu ne yüksek bir duygu, bu ne şefkat, bu ne yüksek asalettir' sözleriyle Trabzon halkına teşekkürlerini sunmuştur.

'Samsun'a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım' övgüsüne mazhar olan Trabzon, buradan aldığı güçle daha çok üretmeye ve çalışmaya devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum."

15.09.2019