5 Temmuz 2019 Cuma

BÜYÜKŞEHİR'DEN 'YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK' ÇALIŞMASI

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığının 2019 yılını 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan etmesinin ardından ülke genelinde başlatılan kampanyalara, belediye personel ve imkânlarını kullanarak destek olmaya devam ediyor.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ulaşım Dairesi Başkanlığı ekiplerinin kentin çeşitli noktalarında yaya ve araç güvenliğinin sağlanmasına yönelik uygulama çalışmalarına başladığını açıkladı.

Belediye ekiplerinin, İçişleri Bakanlığı'nca belirlenen standartlarda yol çizgi çalışmalarını caddelerde uygulamaya koyduğunu kaydeden Başkan Zorluoğlu:

"İlimizin vitrini diyebileceğimiz, Çaykara ilçemizdeki turizm cenneti Uzungöl'de, şerit çalışmalarında sona gelindi. Ortahisar ilçemiz Beşirli Mahallesi’nde ise 'Önce Yaya' ikonları güzergâhlara konuşlandırıldı.

Bakanlığımızın insan yaşamına verdiği önemin bir göstergesi olan bu kampanyaya ve beraberinde yürürlüğe konan uygulamalara biz de belediye olarak tüm imkânlarımızla destek veriyoruz" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ulaşım Dairesi Başkanlığı ekiplerince kentin çeşitli noktalarındaki yaya geçidi ve yol çizgi çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

05.07.2019

TRABZON SOKAKLARI SANATLA RENKLENMEYE BAŞLADI!

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı noktalarındaki elektrik trafoları, köprü ayakları ve kör duvarları estetik görünüme kavuşturmak üzere harekete geçti. Anılan yerler, Femin & Art'lı kadın ressamlar eliyle bambaşka bir görünüme bürünmeye başladı.


Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (Çoruh EDAŞ) de desteklediği proje ile Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Femin & Art, Trabzon'un değerlerini trafo kutularına, köprü ayaklarına ve şehrin farklı noktalarındaki duvarlara resim olarak yansıtma çalışmalarını sürdürüyor.

Yürüttüğü seçim kampanyasında ortaya koyduğu söylemi anımsatan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu:

"Trabzon'a büyük yatırımlar ve mega projeler kadar, vatandaşın günlük yaşamını kolaylaştıracak ve şehrin imajına değer katacak küçük ama etkili dokunuşlarla da katkı sunacağımızı göreve gelmeden önce çeşitli platformlarda dile getirmiştik. Şimdi halkımızın teveccühüyle geldiğimiz görevde, ama belediye imkânlarını kullanarak, ama çeşitli STK'larla iş birliği içerisinde… Şehrimize güzel dokunuşlar yapmak için gayret gösteriyoruz" dedi.

Femin & Art üyelerinin ve Çoruh EDAŞ’ın, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığınca ortaya atılan proje dâhilinde kente önemli bir hizmet yaptığını ifade eden Başkan Zorluoğlu:

"Hemşehrilerimizin şu sıralarda Ortahisar ilçemizde Gazipaşa, Kunduracılar, Kahramanmaraş caddelerinde kaldırım üzerlerinde gördüğü trafo boyama çalışmalarını sürdüren Femin & Art üyesi kadın sanatçılarımıza da projede emeği geçen diğer paydaşlara da bu vesileyle teşekkür etmek isterim. Sanatçılarımızın şimdilik 200 trafo üzerinde sürdürdüğü çalışmalar ilerleyen günlerde köprü ayakları ve duvarlarda da sürecek. Proje tamamlandığında inanıyorum ki; Trabzon’u renklerini koruyarak geliştireceğimize yönelik söylemimizin ilk icraatlarından birini ortaya koymuş olacağız" ifadelerini kullandı.        

Türkiye'de 7 şubesi, dünya genelinde ise 30 ülkede temsilciliği bulunan ve sadece kadın ressamları bünyesinde barındıran Femin & Art Derneği Genel Başkanı Şükran Üst:

"Bizler dernek üyeleri olarak dünyayı güzelleştirmek için yola çıktık. Metrekaresine en fazla ressam düşen Trabzon'da sokakları sanatla buluşturmayı hep arzu etmiştik. Şimdi büyükşehir belediyemiz böyle bir projeyi hayata geçirdi. Biz, Femin & Art olarak bu projeye destek vermekten çok mutluyuz. Sokaklarımızda kirli ve kötü görüntü sergileyen trafolara kentimizin değerlerini resmetmeye başladık. ‘Trabzon'a kadın eli değecek, Trabzon güzelleşecek’ diyoruz. Bu projeyi başlatmakla sanata ve sanatçıya verdiği değeri ortaya koyan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na da teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Çoruh EDAŞ Trabzon İl Müdürü Osman Aydın da Trabzon'un güzelleştirilmesi adına büyükşehir belediyesi ile birlikte proje yürütmekten memnuniyet duyduklarını kaydederek, kente mütevazı da olsa katkı sunmaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

05.07.2019

4 Temmuz 2019 Perşembe

BAŞKAN ZORLUOĞLU, TRABZON İÇİN ANKARA'DA..!

TRABZON  - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, beraberindeki AK Parti Trabzon milletvekilleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Trabzon'un önünü açacak projeleri gündeme taşıyor.


Başkan Zorluoğlu, Ankara’daki temaslarına AK Parti İl Başkan Vekili Hasan Dilekoğlu ile birlikte milletvekili ziyaretleriyle başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde; AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta, Dr. Adnan Günnar, Bahar Ayvazoğlu ve Avukat Salih Cora'yı makamlarında ayrı ayrı ziyaret eden Başkan Zorluoğlu, her bir vekile; 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nde Trabzon'da yürüttüğü seçim kampanyasında kendisine yönelik desteklerinden ötürü teşekkürlerini bildirdi.

Daha sonra Trabzon milletvekilleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçen Başkan Zorluoğlu, buradaki temasları sırasında ise; Trabzon'un, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ilgilendiren proje ve yatırımlarını gündeme getirerek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile istişarelerde bulundu.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut ve İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük’ün de hazır bulunduğu görüşmede, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi, Ortahisar ve Akçaabat'ta hayata geçirilecek Millet Bahçesi projeleri ile Kanuni Bulvarı'nın inşasında başvurulan İmar Yasası 18/c Maddesi uygulamaları kapsamlı şekilde ele alındı.

Ortahisar Millet Bahçesi'ne kapalı otopark yapılması kararı çıkan istişare toplantısında, Kanuni Bulvarı 18. madde uygulaması için 1/100.000 Çevre Düzeni Planında değişiklik yapılması yönünde de karara varıldı.

Bakanlık temaslarında, Trabzon'da hayata geçireceği projelere kaynak temini için de özel çaba gösteren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu:

"Trabzon'umuzda bir an evvel hayata geçirmeyi arzuladığımız projeler için kaynak sıkıntımızın bir bölümünü İl-Bank aracılığıyla inşallah gideriyoruz. Kredi başvurumuzu yaptık. Kadınlar Pazarı, yeni otobüs alımı, Fatih Parkı, çevre temizlik araçları, çok katlı otopark, Cudibey İlkokulu ve öğretmenevi yatırımları için kredi taleplerimiz karşılandı. Bu yatırımlarla ilgili kaynak belediyemize aktarılacak. Şehrimizin özellikle alt yapı ile ilgili önemli yatırımları için de yine İlbank üzerinden Dünya Bankasına kredi başvurusunda bulunduk. Buralardan gelecek önemli kaynaklar, farklı alanlarda birbirinden kıymetli proje ve yatırımlar için çalışmalarımızı yakın zamanda ve hızlı şekilde başlatmamızı sağlayacak. Trabzon'umuza şimdiden hayırlı olsun" değerlendirmesinde bulundu.

04.07.2019

3 Temmuz 2019 Çarşamba

AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİSİ İBRAHİM'DEN BAŞKAN VEKİLİ ATAMAN'A ZİYARET

TRABZON - Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim ve beraberindeki heyet, Trabzon Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek 1. Başkan Vekili Atilla Ataman ile bir araya geldi.

Tarihî belediye binasındaki başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette, Azerbaycan heyetiyle "Bir Millet İki Devlet" olarak bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Vekili Ataman, Azerbaycan ile daha büyük ve önemli işlere başlamak ve bu işlerden iyi sonuçlar almak istediklerini söyledi.

Misafirlerine, turizmin Trabzon'un geleceği için çok önemli olduğunu ifade eden Ataman, bu anlamda da Azerbaycanlı iş adamları ile ortak projeler yürütmeye hazır olduklarını bildirdi.

Büyükelçi Hazar İbrahim ise, Ünlü Türk Büyüğü Dede Korkud (Rh.A.) hikâyelerinde önemli bir yer tutan Milli Şehir Trabzon'un Azerbaycan tarihi içinde de çok önemli bir kent olduğunu kaydederek, kadim liman şehri ile turizm ve ticaret başta olmak üzere, ilişkilerini geliştirmeye hazır olduklarını aktardı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi 1. Başkan Vekili Atilla Ataman ve Azerbaycan heyeti arasında geçen "Bize her yer Trabzon" sohbetine, heyetin ziyaret sonunda Ataman'a takdim ettiği bordo mavi minyatür halı ayrı bir keyif katarken, Ataman da misafirlerine Trabzon'a özgü hediyeliklerle karşılık verdi. 

Azerbaycan heyetinin ziyaretinde Büyükelçi Hazar İbrahim'in yanı sıra, Türkiye'deki Azerbaycanlı İş Adamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Naghiyev, derneğin yönetim kurulu üyeleri Asil Kurban ve Aygün Aliye ile Azerbaycanlı iş insanları da hazır bulundu.

03.07.2019

TS'UN UNUTULMAZ FUTBOLCUSU ve TAKIM KAPTANI DOZER CEMİL'E VEFÂ

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzonspor'un unutulmaz futbolcusu ve takım kaptanı 'Dozer' lakaplı Cemil Usta'nın mezarında bir dizi bakım ve çevre düzenlemesi yaptırarak, bordo mavililerin efsane oyuncusunun kabrini çiçeklerle donattı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye Futbol Federasyonu tarafından alınan yönetim kurulu kararı ile 2019-2020 Spor Toto Süper Ligi sezonuna, 'Cemil Usta Sezonu' adı verildiğini anımsatan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu:

"A Milli Futbol Takımımızın, Trabzonspor'umuzun ve Trabzon'umuzun büyük değeri Cemil Usta'ya bir vefa örneği sergileyelim istedik. Mezarlıklar Dairesi Başkanlığımız ekiplerince, Usta ailesinin Boztepe Ahi Evrân Mezarlığı içerinde bulunan aile kabristanlarında yer alan merhumun kabri ve etrafı ele alındı.

Kabirde; gerekli bakım, çevre düzenlemesi ve çiçek dikimi işlemleri gerçekleştirildi. Böylelikle belediye olarak, 2003 yılında aramızdan ayrılan Dozer Cemil'e karşı üzerimize düşen görevi bir nebze de olsa yerine getirdiğimize inanıyoruz" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda üzerlerine düşen her türlü çalışmayı bundan sonra da gayretle ve özenle yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

03.07.2019

AZERBAYCAN CUMHURİYETİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ HAZAR İBRAHİM'DEN VALİ USTAOĞLU'NA ZİYARET

TRABZON – Kardeş Ülke Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ve beraberindeki Türkiye İş Adamları Derneği yöneticileri Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nu ziyaret etti.


Valilik Şeref Defterinin imzalanmasının ardından yapılan görüşmede Vali Ustaoğlu, Türkiye ile Azerbaycan'ın iki dost ve kardeş ülke  olduğunu ifade ederek  Büyükelçi Hazar İbrahim’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Trabzon'un tarihiyle, kültürüyle, bölgenin en önemli liman şehri ve ticaret merkezi olduğunu söyleyen Vali Ustaoğlu:

"Tarihi derinliklere dayanan iki kardeş ülkenin çok önemli bağları söz konusudur. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet büyüklerimizin ilişkileri güçlendirme adına yapmakta oldukları yüz yüze istişare ziyaretleri bu ilişkileri daha da geliştirmektedir.

Azerbaycan son yıllarda başta ekonomik gelişme olmak önemli bir ivme kazanmıştır. Ekonomik olarak her iki ülkenin güçlü olması gelecek adına güzel ve güçlü adımlar atmamızı sağlıyor. Azerbaycan'ın 1991 yılında elde ettiği bağımsızlığı tanıyan ilk ülke Türkiye'dir. Başta toprak bütünlüğünü korumak adına yaşamış olduğu sıkıntılarda ülke olarak her zaman yanınızda olmuş ve desteğini yüksek sesle vermeye çalışmıştır. Bu da iki ülkenin hem vatandaşları hem de münasebetleri noktasında çok güzel diyalogları ve işbirliklerini geliştirmiştir. Bu bağlamda ekonomik ilişkilerin, ticaretin, kültürün ve turizmin de daha ileriye taşınması adına bizlere ne görevler düşüyorsa yapmaya hazırız" dedi.

Büyükelçi Hazar İbrahim ise, Trabzon'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek:

"Trabzon Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Türkiye - Azerbaycan tek millet iki devlettir. Bu şehre gelmek benim borçlarımdan biriydi. Zaman bulduğum gibi de hemen ziyaret etmek istedim. Sizlerin de dediği gibi Trabzon bir ticaret şehri. Bu bakımdan bizler Türkiye'deki İş Adamları Birliği ile sizleri ziyaret etmek istedik. Tüm konularda Azerbaycan Türkiye’nin yanında olduğu gibi ülke olarak sizlerde bizlerin yanında olmaktasınız. Bundan dolayı sizlere teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

03.07.2019

2 Temmuz 2019 Salı

HAYIRSEVER SEVİM-NERİM DEMİRCİOĞLU ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU'NUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TRABZON - Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde Hayırsever Sevim Demircioğlu tarafından yaptırılan "Sevim- Nerim Demircioğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu" Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun katılımıyla eğitim-öğretime açıldı.

Açılışa; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Beşikdüzü Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Hayırsever Sevim Demircioğlu, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Buradaki konuşmasında özel eğitim okullarına yapılan yatırımların önemine değinen Vali Ustaoğlu:

"Bu gün buraya çok anlamlı bir işin açılışını yapmak için bir araya geldik. Özel gereksinime sahip bu yavrularımız bizler için çok önemli. Onlar bizlerin ömür boyu özenli bir şekilde bakmakla yükümlü olduğumuz çocuklarımız. Bundan dolayı da özel yavrularımızın eğitimleri,  rehabilitasyonları için yapılan her türlü desteği çok önemsiyoruz. Onlar mutlu oldukça bizler mutlu oluyoruz.

İlimizde de özel çocuklarımızın eğitim alması adına yapmış olduğu önemli yatırımlarından ötürü Hayırsever Sevim Demircioğlu Hanımefendiye herkesin huzurunda teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmasında, Trabzon'daki özel eğitim kurumlarının sayına değinen Vali Ustaoğlu:

"İlimizde de 21 tane özel eğitim uygulama okulu bulunmaktadır. Bu okullarımızın dışında diğer eğitim kurumlarımızdaki okullarımızda da 100’ün üzerinde özel eğitim sınıfımız mevcut. Çocuklarımızın sosyal hayata kazandırılması adına kaynaştırma sınıflarımız olmak üzere toplamda 3 bin üzerinde öğrencimiz okullarımızda eğitim görmektedir." diye konuştu.

Vali Ustaoğlu daha sonra Hayırsever Sevim Demircioğlu’na desteklerinden ötürü plaket takdim etti.

02.07.2019

1 Temmuz 2019 Pazartesi

TÜİK VERİLERİNE GÖRE; TÜRKİYE'DE ÖLÜM SEBEPLERİNİN BAŞINDA 'DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI' GELİYOR…

AJANS PRESS - Yapılan son araştırmaya göre Türkiye'de başlıca ölüm sebepleri belli olurken, dolaşım sistemi hastalıklarının en çok can alan nedenler arasında ilk sırada yer aldığı görüldü.


Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, Türkiye'de ölüm sebeplerine yönelik yapılan araştırmayı inceledi.

Ajans Press’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'de en ölümcül hastalık yüzde 38,4’lük bir oranla dolaşım sistemi hastalıkları olarak gözlemlendi.

Raporda başlıca 6 ölüm sebebi ele alınırken, insanların canlarına kasteden diğer nedenler sırasıyla iyi ve kötü huylu tümörler (yüzde 19,7), solunum sistemi rahatsızlıkları (yüzde 12,5), sinir ve duyu organları rahatsızlıkları (yüzde 4,9), beslenme ve metabolizma rahatsızlıkları (yüzde 4,8) dış yaralanmalar ve zehirlenmeler (yüzde 4,4) olarak analiz edildi.

Araştırmada oran olarak düşük olan ölümcül nedenler ise ‘diğer’ başlığı altında 15,2 olarak verildi.

PRNet ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya araştırmasında, konu ile ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. 

2018 yılından bu güne ölüm başlığı altında 145 bin 41 haber yansıması tespit edilirken, kanser ve trafik kazaları sebebi ile hayatının kaybedenlerin daha çok medyanın gündeminde olduğu görüldü.

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI NELERDİR?

Vücudumuzda kalp, kılcal damarlar, toplardamarlar ve atardamarlar gibi elemanlardan meydana gelen sisteme dolaşım sistemi (kardiyovasküler sistem) denilmektedir. Vücudun sağlıklı çalışması için dolaşım sisteminin sağlıklı olması ve sorunsuz çalışması gerekmektedir.

İnme –Felç, Hipertansiyon -Yüksek Tansiyon, Kalp Yetmezliği, Şok, Damar Sertliği, Kalp Yetmezliği, Damar Tıkanıklığı, Aort Anevrizması, Varis, Hemoroit, Kalp Romatizması, Kalp Krizi, Hepatit, AIDS (HIV Virüsü), Bürger Hastalığı, Kan Kanseri (Lösemi), Hemofili, Kansızlık (Anemi), Tetanoz, Sıtma, Lenfoma, Kan uyuşmazlığı, Kuduz, Tifüs, Kalp Hastalığı gibi rahatsızlıklar, dolaşım sistemi hastalıklarını oluşturur.

01.07.2019

VALİ USTAOĞLU: "1 TEMMUZ DENİZCİLİK ve KABOTAJ BAYRAMI'NIN 93. YIL DÖNÜMÜ" KUTLU OLSUN

TRABZON – Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Milli Bağımsızlığımızın Sembolü "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" dolaysıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" Mesajı:

"Ülkemiz, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini 93 yıldır 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramı' olarak kutlamaktayız.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmektedir.

Kalbi, aklı ve ruhu aydınlık Türk denizcisi her geçen gün daha da güçlenerek bayrağımızı, dünyanın denizlerindeki sonsuza dek şerefle dalgalanacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize şükranlarımı sunuyor, Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum."

30.06.2019

BAŞKAN ZORLUOĞLU'NDAN MÜJDE: "BEŞİRLİ SAHİLİ, DERİN DESARJLA KÖTÜ KOKULARDAN ve KİRLİLİKTEN ARINDIRILACAK!"

TRABZON - Trabzon'un şehir merkezindeki denizle buluşma noktası olan Beşirli sahili, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bağlı kuruluşu Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmeye hazırlanan proje ile istenmeyen kokulardan ve kirlilikten arındırılacak.

Beşirli'deki kötü koku ve kirlilik meselesinin kısa sürede çözülmesi yönündeki talimat, bizzat Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'ndan geldi.

ZORLUOĞLU: "KÖTÜ KOKU BEŞİRLİ'NİN KADERİ DEĞİL"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu:

"Kötü kokular Beşirli'nin kaderi değil. Merkez ilçemiz Ortahisar'ın Beşirli sahilinde hatta sahilden iç kesimlerde vatandaşlarımızın maruz kaldığı istenmeyen kokular düşük bütçeli bir yatırımla giderilecektir. Oradaki çalışmalar tamamlandığında, inşallah bambaşka bir Beşirli sahilini vatandaşlarımızın istifadesine sunacağız" ifadelerini kullandı. 

Yağmur suları ile kanalizasyon hatlarının birbirinden ayrılmasını öngören TİSKİ projesi, "Trabzon Ortahisar Kanalizasyon Şebekesi Atık Suyu Ayrıştırması İşi" olarak ihale edildi.

TİSKİ Genel Müdürlüğü hizmet binasında, kurumun sosyal medya hesabı üzerinden de canlı yayımlanan ihale, 6 istekli firmanın katılımıyla gerçekleştirildi.

İhaleye; 13 ayrı firmanın davet edildiğini kaydeden TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ise:

"Yetkili arkadaşlarımız, davetimize icabet eden 6 istekli firma ile 2 oturum şeklinde ihalemizi tamamladı. İlk oturumda firmaların ilk teklifleri değerlendirildi. 2 oturumda ise davetlilerden son teklifleri alındı. Yaklaşık maliyeti 2 milyon 545 bin TL olan işe, firmaların teklifleri değerlendirildikten sonra üstlenmeye hak kazanacak firma tarafından hemen başlanılacak. Bu önemli projeyi, inşallah takvim dâhilinde yıl içerisinde tamamlayacak ve Trabzon halkımıza keyfini sürecekleri bir sahili hep birlikte sunmuş olacağız" diye konuştu.

TİSKİ Genel Müdürü Tekataş, 'Trabzon Ortahisar Kanalizasyon Şebekesi Atık Suyu Ayrıştırması İşi'nin büyük aksaklıklar yaşanmazsa 150 günde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

30.06.2019

TÜRK BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLÜ "1 TEMMUZ DENİZCİLİK ve KABOTAJ BAYRAMI'NIN 93. YIL DÖNÜMÜ" KUTLU OLSUN

1 Temmuz 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, Türkiye'nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği, denizciliğimizin güçlenerek, ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunmaya başladığı tarihi bir gündür.

Kabotaj; Osmanlı döneminde Avrupa ülkelerine verilen kapitülasyonlarla elden çıkan, yabancılara kaptırılan; kara sularımızda yolcu ve yük taşıma, avlanma, yükleme, boşaltma, acentelik, deniz fenerleri, güvenlik ve diğer bütün ticari iskele ve liman işletme hakları 1 Temmuz 1926'da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün önderliğindeki Milli Meclis TBMM'nin bağımsızlık aşkı ile tutuşan hür iradesiyle yeniden kazanıldı. Bu nedenle 1 Temmuz tarihi; Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlığının sembolü olarak Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak kabul edildi.

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ve ticaret ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında yırtılarak çöpe kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi.

Bu yasaya göre; akarsularımızda, göllerimizde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi.

Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

Bu vesileyle karasularımızda deniz taşımacılığı ve ticaret haklarının yabancıların kontrolünden kurtuluşunun yıl dönümü tüm denizcilerimize ve tüm Büyük Türkiye Sevdalısı Vatandaşlarımıza kutlu olsun.

30.06.2019