15 Kasım 2019 Cuma

KIBRIS GAZİLERİMİZ İÇİN MADALYA ve BERAT TEVCİH TÖRENİ DÜZENLENDİ

TRABZON - Trabzon Valiliği himayesinde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün koordinesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 36. kuruluş yıl dönümünde Kıbrıs gazilerimiz onuruna, ‘Kıbrıs Barış Harekâtı Milli Mücadele Madalya ve Beratı Tevcih Töreni' düzenlendi.


Törene; Vali İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Garnizon Komutan Vekili Albay Ahmet Burak Yürüten, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, İl Emniyet Müdür Vekili Kazım Günay Demiralay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkonsolosu Zalihe Erden, il protokolü, gaziler, aileleri ve şehit yakınları katıldı. 


Trabzon Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.


Tevcih töreninde konuşan Vali İsmail Ustaoğlu:

"Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 36. kuruluş yıl dönümü, ülkemizin her yerinde büyük gururla kutlanıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1571 yılında Osmanlı topraklarına katılmış ve yüzyıllardır Türk yurdu olarak varlığını korumuştur.

Farklı inançlardan, farklı kültürlerden olan insanların her biri, büyük imparatorluğun geniş hoşgörüsü altında güzel bir dayanışma ve kardeşlik içerisinde yüzyıllardır birlikte yaşamış ve bu birlikteliği halen sürdürmektedir. 1974 yılında zamanın Başbakanı rahmetli Bülent Ecevit, İngiltere’ye giderek, ‘Ayşe Tatile Çıktı’ parolasını kullanıp barış harekâtını başlatmıştır. 1983 yılında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin varlığı resmî olarak ilan edilmiş ve bu başarı taçlandırılmıştır.  Barış harekâtından sonra başta soydaşlarımız olmak üzere, dindaşlarımız ve tüm kardeşlerimiz yüzyıllardır huzur ve güven içerisinde bu topraklarda yaşamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmesinde büyük rol oynayan aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum." dedi.


Tören sonunda, "Kıbrıs Barış Harekâtı Milli Mücadele Madalya ve Beratı" Vali Ustaoğlu ve il protokolü tarafından 72 gazi ve yakınlarına tevdi edildi.

15.11.2019

"ÂLEMLERE RAHMET PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V.) EN GÜZEL ÖRNEK, EN İDEAL BİR ŞAHSİYETTİR"

TRABZON - Vakfıkebir İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal: "Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), en güzel örnek ve ideal bir şahsiyettir."


Vakfıkebir İlçe Müftülüğü'nün "2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası" etkinlikleri kapsamında, Vakfıkebir Merkez Eski Camii'de 'Sabah Namazı Buluşması' programı düzenlendi.

Namazdan önce vatandaşlara sohbette bulunan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in kendisine uyulması gereken en güzel örnek ve ideal bir şahsiyet olduğunu ifade etti.


İlçe Müftüsü Köksal, Bu yıl ki 'Mevlid-i Nebi Haftası'nın ana teması olan "Hz. Peygamber ve Aile" konusu etrafında, merkez eski camide sabah namazı öncesi yaptığı sohbetinde, Hz. Peygamber (s.a.s)'in ailesi, çevresi ve toplumla olan ilişkilerinden söz ederek O'nun her yönüyle kendisine uyulması ve rol model alınması gereken en güzel örnek ve ideal bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Dünya nimetlerinin geçici ve aldatıcı olduğunu hatırlatan Müftü Köksal, hayatın Kur'an'a ve Hz. Peygamber (S.A.V.)'e göre yaşanmasıyla anlam kazanacağını, hem dünya hem de ahiret saadeti için Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)'e tabi olmak gerektiğini; O'na tabi olmanın ise O'nun yaşadığı gibi yaşamakla mümkün olabileceğini söyledi.

Daha sonra sabah namazını da kıldıran Müftü Köksal, namazdan sonra da tüm şehitlerimiz ve ebediyete irtihal eden gazilerimiz ile din ve devlet adamlarımızın ruhları ve milletimizin birlik-beraberliği, sağlık ve afiyeti için dua yaptı. Vaiz Yusuf Kaya'nın okuduğu aşrı şerif ve yapılan tesbihâtın ardından cemaate çorba ikramında bulunuldu.

Mithat Güdü - 15.11.2019

KUR'AN BÜLBÜLLERİ GÖNÜLLERİ MEST ETTİ

TRABZON - Vakfıkebir'de düzenlenen 'Kur'an Ziyafeti' programında hafızlar gönülleri mest etti.


Programa, Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Trabzon İl Müftü Yardımcısı Hadi Keskin, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, bazı meclis üyeleri, daire amirleri, STK temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Vakfıkebir İlçe Müftülüğü tarafından, '2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası' etkinlikleri kapsamında ilçeye bağlı Yalıköy Mahallesi Merkez Camii'nde düzenlenen 'Kur'an Ziyafeti' programına her yaştan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


'KUR'AN ZİYAFETİ' PROGRAMINDA HAFIZLAR GÖNÜLLERİ MEST ETTİ

Akşam namazını müteakip, İmam Hatip Hikmet Bulut’un selamlama ve misafir okuyucuları takdiminin ardından Vakfıkebir Merkez Eski Camii İmam Hatibi Ali Osman Birinci‘nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, misafir okuyucular; İstanbul Mecidiyeköy Camii İmam Hatibi Ali Derman, İstanbul Yavuz Sultan Selim Camii Müezzin Kayyımı Aziz Hardal, Edirne Selimiye Camii İmam Hatibi Alp Can Çelik ve Trabzon Çarşı Camii İmam Hatibi Yusuf Hacıahmetoğlu okudukları Kur'an-ı Kerim ve kasidelerle dinleyenlere unutulmaz manevi bir ziyafet sundular.


Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın ve 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ün konuşmalarının ardından dua ve yatsı namazının kılınmasıyla program sona erdi.

İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, il dışından gelen misafirler başta olmak üzere programa iştirak eden, programın organizasyonunda emeği geçen, katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.  

Mithat Güdü - 15.11.2019

14 Kasım 2019 Perşembe

KOAH'I TANIYIN. HAYAT SİZDEN UZAKLAŞMASIN!

TRABZON – Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: "Hedefimiz; KOAH'ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayarak, yaşamlarını daha kaliteli sürdürmelerinin sağlanmasıdır."


TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN "20 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ" BASIN AÇIKLAMASI:

"HER ADIMDA SAĞLIKLI NEFESE"

"T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği, dünyada KOAH bilincini artırmak üzere kurulan GOLD (Global Initiative of Obstructive Lung Disease) ve Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde ortak GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) Türkiye Projesi kapsamında her yıl Dünya KOAH Günü etkinlikleri yaparak toplumumuzda KOAH farkındalığını ve bilincini artırmayı hedeflemektedir. Bu yıl Dünya KOAH Günü 20 Kasım 2019 olarak belirlendi. Hedefimiz KOAH’ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayarak yaşamlarını daha kaliteli sürdürmelerinin sağlanmasıdır.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nedir?

KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.  

Bu hastalık ne sıklıkta görülür?

KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır.  KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.

KOAH tehlikeli bir hastalık mıdır?

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2.9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de %5.5’inden sorumludur. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin  %61.5’i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir.

KOAH neden olur?  Kimlerde Görülür?

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü tütün kullanımıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikâyetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine neden olur. KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamıştır. Bununla birlikte yapılan araştırmalarda gebelik ve çocukluk dönemindeki akciğer kapasitesi gelişimi üzerine özellikle yoksulluğun olumsuz etkisinin yetişkin dönemde KOAH gelişimine yol açan önemli bir faktör olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle toplum genelindeki eşitsizliğin azaltılması o toplumda yaşayan kişilerde KOAH gelişimini önleyen bir politikadır. Öte yandan özellikle biyomas yani odun, tezek, kök benzeri yakıtların yanmasına bağlı olarak gelişen iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Benzer biçimde dış ortam hava kirliliğinin de KOAH gelişiminde ve KOAH hastalığının alevlenmesinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Araştırmalar hava kirliliğinin arttığı dönemlerde KOAH’a bağlı ölümlerin de arttığına işaret etmektedir. Son olarak her geçen gün önemi giderek vurgulanmaya başlayan fiziksel aktivitede azalma ve hareketsizlik de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.  

KOAH’lı bir hastanın şikâyetleri nelerdir?

KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır.

Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar.

Yirmi yıl boyunca izlenen KOAH’lı olgularda haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında %30-40 azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir.

KOAH tanısı nasıl konur?

KOAH'ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp 'nefes ölçüm testini' yaptırması gerekir. 

KOAH'ın tedavisi mümkün müdür?

KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. 

KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur, haftanın çoğu günleri yapılan orta yoğunluktaki fiziksel aktivite yeterlidir. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir."

14.11.2019

VALİ USTAOĞLU, KİTAP DOSTU ÖĞRENCİLERİ ÖDÜLLENDİRDİ

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, "Dünya Çocuk Kitapları Haftası" kapsamında düzenlenen etkinlerde en fazla kitap okuyan 11 öğrenciyi makamında kabul ederek ödüllendirdi.


Kabulde öğrencilerle tanıştıktan sonra sohbet eden ve eğitim öğrenim hayatlarına dair tavsiyelerde bulunan Vali Ustaoğlu, kitap okumanın başarıyı da beraberinde getireceğini söyledi.


Kitap okuma alışkanlığının erken yaşlarda kazanılmasının önemine değinen Vali Ustaoğlu:

"Çocuklarımıza erken yaşlarda kitap okuma alışkanlığının kazandırılması bakımından bu hafta ve düzenlenen etkinlikler büyük önem arz ediyor. Burada çocuklarımız erken yaşlarda kitap okuma alışkanlığını kazanırken, hem kültürel hem de sosyal hayatlarına katkı sağlıyorlar. Bu amaçla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, kütüphane müdürlüğümüz ve sivil toplum kuruluşlarımızın ortaklaşa geliştirdikleri etkinlikler sayesinde çocuklarımız, erken yaşlarda sanat kabiliyetlerini de geliştiriyor, kadim şehrimiz Trabzon'un tarihî-kültürel değerlerini tanıma fırsatı buluyor. Etkinliğe destek verenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Öğrencilere başarılar dileyen Vali Ustaoğlu, daha sonra kitap dostu misafirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.

Ziyarette, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Feyhan Kurnaz, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin Akgün, öğrenciler ve aileleri hazır bulurdu.

14.11.2019

YOMRA'DA ÇÖPLER YERALTINA ALINIYOR

TRABZON - Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Yomra'da çöp konteynırlarının yer altına alınması için inşa çalışmalarına başladıklarını bildirdi.


İlk etapta Yomra’nın Sancak ve Kaşüstü mahallelerinde, 51 noktada çöp konteynırlarını yer altına alacaklarını kaydeden Bıyık:

"Yomra'mızı modern bir şehir haline getirme hedefimiz doğrultusunda, Sancak ve Kaşüstü mahallelerimizde, 51 ayrı noktada çöp konteynırlarını yer altına alıyoruz. Çöp konteynırlarının yer altına alınması, görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağı gibi, insan ve çevre sağlığının korunmasına da üst düzeyde katkı sağlayacaktır. Kısa sürede tamamlamayı planladığımız çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.


Yomra'nın Trabzon'un Şişli’si, Çankaya'sı, Maslak'ı olmasını arzu ettiklerini kaydeden Bıyık:

"Bizim Yomra'mız için hayallerimiz var. Yomra’mızı görenlerin hayran kalacağı, modern bir şehir haline getirmek istiyoruz. İmkânlarımız sınırlı ama ciddi bir planlama ile yapılması gerekenleri sahaya tatbik etme gayretindeyiz. Bu kapsamda çöp konteynırlarının yer altına alınması ciddi önem taşımaktadır. İnşallah yapacağımız çalışmalar ile Yomra’mızı hak ettiği noktaya taşıyacağız. Bu kapsamda herkesin sorumluluklarını yerine getirmesini rica ediyorum" diye konuştu.

14.11.2019

"14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ" ANA TEMASI: DİYABET ve AİLE

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: "14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri çerçevesinde hafta boyunca ilçelerimizde stant kurulumu yapılacak ve görevli sağlık profesyonellerimiz tarafından kan şekeri taraması yapılıp, bilgilendirme yapılacaktır."


TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN "DÜNYA DİYABET GÜNÜ" AÇIKLAMASI:

"Dünya Diyabet Günü 2018 ve 2019 yılları teması Diyabet ve Aile olarak belirlenmiştir. Bu temanın seçilmesinin amacı;

-Diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemek,

-Diyabetin yönetimi, bakımı, önlenmesi ve eğitiminde ailenin rolünü desteklemektir.


Diyabet Her Aileyi İlgilendirir

Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Bu bireylerin çoğu; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduğu Tip 2 diyabetli bireylerdir.

Ailelerin, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolü vardır ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek eğitim, kaynaklar ve uygun ortamlarla desteklenmelidirler.

Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1'i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip 2 diyabetlidir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhiste hayati öneme sahiptir.

Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir.


İl Sağlık Müdürlüğü olarak, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri çerçevesinde hafta boyunca ilçelerimizde stant kurulumu yapılacak ve görevli sağlık profesyonellerimiz tarafından kan şekeri taraması yapılıp, bilgilendirme yapılacaktır.

Tüm halkımız davetlidir."

14.11.2019

10 Kasım 2019 Pazar

BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK, KARMA RESİM SERGİSİ İLE ANILDI

İSTANBUL - 10 Kasım Atatürk'ü anma günü etkinlikleri kapsamında Venüs Sanat Galerisi tarafından düzenlenen "Atatürk Karma Resim Sergisi 2" açıldı.


Sergide; usta ressamların suluboya, yağlıboya, karakalem ve pastel gibi farklı tekniklerde ATATÜRK çalışmaları yer aldı.


Eserleri yer alan sanatçılar;

Ahmet ÖĞRETEN, Bayram MUZ, Burhan ÖZER, Bülent KILIÇ, Celal GÜNAYDIN, Ender DİKMEN, Ercan PAYA, Ersin BURAK, Harika ÖREN, Remzi İREN, Mehmet NECEFZADE, Natali AYDAR, Tariyel ALİZADE, Ziyad SULTANOV, Ayla YEŞİLMEN, Ayşe YAVUZDOĞAN, Dilek OĞUZ, Ilgın TOSUN, Kemal DERMAN, Mücella BALYEMEZ, Nedriye TOĞAN, Nilgün KURTULUŞ, Serdar ERSUN, Şenay SEYMEN.

ATATÜRK temalı resim sergisi, 20 Kasım tarihine kadar gezilebilecek.


Atatürk'ü sevgi ve saygı ile anıyoruz.

10.11.2019