6 Aralık 2019 Cuma

TRABZON'DAN FAS'A İHRAÇ EDİLEN BALIKÇI GEMİSİ TÖRENLE DENİZE İNDİRİLDİ

TRABZON - Trabzon'un Sürmene İlçesine bağlı Çamburnu Tersanesi'nde imal edilen tamamı yüzde yüz Türk malı yerli üretim balıkçı gemisi, ihraç edildiği Fas'a uğurlanmak üzere törenle denize indirildi.


34 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 300 ton ambar kapasiteli Elvali gemisinin, Dua ve Kurban kesimi sonrasında denize indirildiği törene, Vali İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra, Sürmene Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, firma yetkilileri, gemi sahibi aile ve tersane çalışanları katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Türkiye ve Fas millî marşlarının okunmasıyla başlayan tören, geminin yapım sürecinde çalışan personelden oluşan ekibin sergilediği horon gösterisiyle sürdü.

Törene katılanlara hitap eden Vali İsmail Ustaoğlu, Trabzon'un tarihî geçmişi ve kültürel derinliğiyle, İpekyolu güzergâhında bulunan önemli bir ticaret merkezi olduğunu ifade etti.


Bu özelliklere sahip şehirlere yakışanın da girişimcilik ruhunu ön plana çıkan çalışmalar olduğuna vurgu yapan Vali Ustaoğlu:

"Bu gün burada girişimcilik ruhunu güzel şekilde ön plana çıkaran bir çalışmanın ve ticaretin örneğini hep birlikte görüyoruz. Yüzde yüz yerli, mühendislerimiz tarafından Sürmene Çamburnu Tersanemizde imal edilen gemimiz, Atlantik Okyanusu'nda sahiplerine hizmet edecektir. Liman ve ticaret şehirlerinde yapılan bu tarz işler, büyük önem arz etmektedir. Trabzon da bunun en güzel örneklerinden birini göstermiş oldu." dedi.


Ülkeler arası ilişkilerde bu gibi çalışmaların ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Vali Ustaoğlu:

"Fas'tan buraya gelen iş adamı Tayyip Musavi ve ailesi, talepte bulundukları gemiyi teslim alarak çalışma hayatına başlayacak. Bu geminin inşasında emeği geçen tüm şirket yetkililerine de teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da Trabzon'da bir tersanede üretilen özellikli bir balıkçı gemisinin Fas'a ihraç edilmesini 'sıra dışı' olarak yorumladı. Başkan Zorluoğlu, imal edilen geminin, Trabzon'daki girişimci ruhun ve Trabzonlu iş insanlarının neler yapabildiğinin de göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.


Elvali adı verilen geminin sahibi Faslı iş adamı Tayyip Musavi ise, gemiyi yapan firma yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür ederek, geminin beklentileri karşılayacak şekilde çalışacağına inandığını söyledi. Geminin Fas’ta hem tersaneyi hem de Türkiye'yi temsil edeceğini kaydeden Musavi, sözlerinin sonunda dünyadaki en büyük liderlerden biri olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da özel teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından gemiyi imal eden firma yetkilileri tarafından, Vali Ustaoğlu'na, protokol üyelerine ve Musavi ailesine Kur'an-ı Kerim hediye edildi.

06.12.2019

5 Aralık 2019 Perşembe

TRABZON'DA DA ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI BAŞLADI!

TRABZON – Trabzon Valiliği, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre ortalama sıcaklık verilerinin 7 derecenin altında olması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi il sınırları içerisinde (bütün ilçeler dâhil) 04 Aralık 2019 – 01 Nisan 2020 tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımacılığı yapan tüm ticarî taşıtlara kış lastiği kullanma zorunluluğuna dair bir bildiri yayınladı. 


VALİLİKTEN KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİ:

"2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında Kış Lastiği Uygulaması yapılmaktadır.

Bununla birlikte dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, 1 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede; "İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılamayacağı, ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır" tebliği yayımlanmıştır.

Bu kapsamda Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, ilçelerimizde geçmiş yıllardaki ortalama sıcaklık verilerinin 7 derecenin altında olması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi il sınırları içerisinde (bütün ilçeler dâhil) 04 Aralık 2019 – 01 Nisan 2020 tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımacılığı yapan tüm ticarî taşıtlara kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmeleri can ve mal güvenliğinin korunması ve trafik akışının kesintisiz olarak sürdürülebilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi gereğince sürücülerin kurallara hassasiyetle uymaları önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

05.12.2019

4 Aralık 2019 Çarşamba

VAKIFLARIN T. VAKIFLAR BANKASI'NDAKİ HİSSELERİNE EMRİVAKİ!

T. Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5 oranındaki hissesi bir emrivakiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi.  


T. Vakıflar Bankası hisselerinden T. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği A ve B grubu hisseleri Hazine'ye devredildi. T. Vakıflar Bankası'nın yüzde 58,5 oranındaki hissesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi. Devir işlemleriyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Resimi Gazete'de yayınlanan karara göre; Vakıflar Bankası'nın yüzde 58,5 oranındaki hissesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi.

A ve B GRUBU HİSSELERİ BAKANLIĞA DEVREDİLECEK

Karara göre Vakıfbank'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare edilen yüzde 58.5 oranındaki A ve B grubu hisseleri, bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek.

DEVİR İŞLEMİ HİSSE BAŞINA 9,49 TÜRK LİRASI ÜSTÜNDEN YAPILACAK

Devir işlemi, hisse başına 9,49 lira olarak belirlenen değer üstünden yapılacak. Bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek olan hisseleri, 2 buçuk milyar lira olan banka sermayesinin 1 milyar 463 milyon liralık kısmını oluşturuyor.

Bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek olan hisseleri, 2 buçuk milyar lira olan banka sermayesinin 1 milyar 463 milyon liralık kısmını oluşturuyor.

Bankanın A ve B Grubu hisselerinin varlık fonuna geçmesinin ardından yeni ortaklık yapısı şu şekilde oluşacak:

-Hazine ve Maliye Bakanlığı: yüzde 58,50
-Halka açık (Borsa İstanbul üzerinden): yüzde 25,22
-VakıfBank Yardımlaşma Sandığı: yüzde 16,12
-Diğer: yüzde 0,16


DEVLET; ÖZEL STATÜDE OLUP DEVLET İMTİYAZINDAN YARARLANAN MAZBUT ve MÜLHAK ve 903 SAYILI ÖZEL VAKIFLARIN GELİRLERİYLE KURULAN T. VAKIFLAR BANKASI'NIN ANA HİSSELERİNE VAKIF HUKUKUNA GÖRE EL KOYAMAZ!

T. Vakıflar Bankası'nın büyük bir hissesinin Hazineye devri, Türkiye Cumhuriyet Tarihinin en büyük yanlışıdır. Zira, Osmanlı Dönemi'nin son döneminde Vakıflara yapılan gereksiz müdahaleler sonucu vakıf emlakler ve vakıf para ve gelirleri yağmalanmış ve bunun sonunda vakıflar, vakfiye ya da vakıf senetlerindeki hayır şartlarını yetine getiremez olmuş ve vakıf teşkilatı T. Diyanet İşleri Başkanlığı, T. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve T. Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü şeklinde parçalara ayrılmış; Vakıf Teşkilatları hızla dejenere olmaya yüz tutmuştur.



T. Vakıflar Bankası; vakıfların gelirleriyle kurulmuştur. Tıpkı Asya Müslümanlarının Kurtuluş Savaşı'mızda ülkemize gönderdikleri nakdi yardımların fazlası ile T. İş Bankası'nın kurulması ve gelirlerinin bir siyasi kuruluşa ve bazı kurumlara tahsis edilmesi gibi...!



Vakıf Bankası, Devlet imtiyazından yararlanan, ancak Devlet bankası olmayıp özel bir bankadır.



Bu açıdan karar çok yanlış olmuştur. Devlet özel statüdeki vakıfların emlak ve gelirleri ve vakıf paralarla kurulmuş bulunan bir bankaya vakıfların hukuku incelenmeden bir emrivaki ile el konularak, telafisi çok zor olan tarihi bir yanlışa imza atılmıştır.

Konunun hassasiyeti bakımından, örneğin; Sultan II. Beyazid (Veli)'nin (1481-1512) Vakfiyesi'ndeki 'Vakıf Bedduası'na bir bakalım:

"Allah'a (C.C.) ve ahiret gününe inanan, güzel ve temiz olan Hazreti Peygamberi (Sallalahü Aleyhi Vesellem) tasdik eden, Emir, Bakan, küçük veya büyük her hangi bir kimseye, bu vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek, başka bir hale getirmek, iptal etmek, işlemez hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helal olmaz.



Kim onun şartlarından her hangi bir şeyi veya kaidelerinden her hangi bir kaideyi bozuk bir yorum ve geçersiz bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, feshedilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse, haram üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikâp etmiş olur. Böylece günahkârlar alınlarından tutularak cezalandırıldıkları gün Allah (C.C.) onların hesabını görsün. Mâlik onların isteklisi, zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. 

Zira Allah'ın (C.C.) hesabı hızlıdır. Kim bunu işittikten sonra, onu değiştirirse onun günahı, değiştirenler üzerindedir.



Kuşkusuz O, iyilik edenlerin ecrini zayi etmez..."

04.12.2019

ULUSLARARASI BAŞARI ELDE EDEN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

TRABZON - Trabzon'daki ilk ve orta dereceli okullarla liselerde öğrenim gören öğrencilerden ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece elde edenler, Vali İsmail Ustaoğlu tarafından ödüllendirildi.


Ortahisar 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreni İstiklal Marşımızın okunması sonrasında öğrencilerin başarı hikâyelerini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti.


Törende yaptığı konuşmada, Trabzon'un spor ve sanatta önde gelen, gurur tablosu bir il olduğunu belirten Vali Ustaoğlu:

"Bu anlamlı programda, ilimizdeki öğrencilerin uluslararası alanda elde ettiği başarıları hep birlikte paylaşıyoruz. Öğrencilerimiz, inanıyoruz ki; önümüzdeki süreçte de gerek bireysel gerek okul ve kulüp gerekse milli takımlar düzeyinde gururumuz olmaya devam edecekler. İnandıktan sonra başarılmayacak hiçbir şey yoktur. Trabzon, bu anlamda güzel çalışmaların altına imza atan bir şehirdir.

Buradaki başarılı öğrencilerimizin bugünlere gelmesinde emeği geçen başta anne ve babalarına, hocalarına ve okul idarecilerimize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, okul idarecileri, antrenörler ve velilerin de hazır bulunduğu tören, Vali İsmail Ustaoğlu'nun, 2018-2019 eğitim öğretim yılında, Türkiye çapında ve uluslararası alanda düzenlenen; yüzme, güreş, karate, muay thai, wushu, kung-fu, kick boks, resim, dart, tenis, boks ve tuhaf tasarım yarışmalarında derece kazanan 16 öğrenciye ödüllerini vermesiyle sona erdi.

04.12.2019

KEMAL URGENÇ'İN YAĞLIBOYA RESİM SERGİSİ 7 ARALIK'TA

İSTANBUL - Kemal Urgenç'in "Geçiş Dönemi" Resim Sergisi Venüs Sanat Galerisi'nde sanat severlerin ziyaretlerine açılacak…


Venüs Sanat Galerisi'nde Kemal Urgenç'in kişisel resim sergisi, 7 Aralık 2019 (Cumartesi) tarihinde saat: 15.00'de açılışı yapılacaktır. "Geçiş Dönemi" isimli yağlıboya resim sergisinde, sanatçının 25 adet eseri sergilenecektir.

Sergi 18 Aralık 2019 tarihine kadar açık kalacaktır.

Matematikçi ve düşünür Thales’e göre; su, kendisi değişmeyen fakat diğer bütün var olanların kendisinden doğup yine kendisine döndüğü ana maddedir. Aristoteles’e göre ise bu görüş bir yandan deneyime bir yandan da mitolojiye dayanır. Suyun her şeyin kökeninde bulunmasını deneyime dayanan açıklama her şeyin nemlilikten beslenmesi ve hayatın sudan kaynaklanmasıdır.

Suyun köken olarak kabul edilmesinin mitolojik temelleri ise yeryüzünün su üzerine bulunması anlayışının dayandırıldığı Okeanos’un ilgili söylencedir. Bu anlayışa göre Okeanos, dünyanın başlangıcında bulunur. Okeanos’un kızları ise insanların hayat güçlerini tazelemesini sağlarlar. Birbiriyle ilişkili bu iki söylencenin yanı sıra geçmişte yaşayanların ve kahramanların Okeanos’un bir kolu olan Styx üzerine yemin ediyor olmaları da suyun kutsal kabul edildiğinin göstergelerinden biri olarak belirtilir.

Ayrıca Thalse’e göre yeryüzü, bir tahta parçası gibi suyun üzerinde yüzmektedir.

Yaşamın başlangıç kaynağı su olduğu konusunda hiç şüphe yoktur. Pek çok düşünür suya eğilir, güzelliği, temizliği onda arar ve bulur. Mevlana ‘nın dediği gibi "Su gibi özel, su gibi güzel, su gibi berrak, su gibi yararlı, su gibi yaşam kaynağı, su gibi bitmez, bardağın içine sığdır ki girebilmeyi öğren. İnsan damarlarına yaşam ver, vazgeçilmez ol".

Hayatımızdaki geçiş dönemlerini kabaca, çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık gibi bölümlerden bahsedebiliriz. Oysa hayatımız uzun geçiş dönemlerinin bütünüdür. Ve bu geçişler doğal bir hayatın sonucudur. Ancak burada söz konusu olan bir irade tavrı sonrası gördüğümüz geçişlerdir. Durgun bir suyun içinde dolanırken endişelerin, umutsuzlukların yok olduğu heyecan, mücadele ve duygu, düşüncelerinin yüksekliği bir geçiş süreci, bizi coşkulu yeni bir bahar dönemine taşıyacaktır.     

Yaşamında tam bu kıyısında sıradanlığı tekrar eden ve var olanı korumaya dönük düşünceler yerine yeniyi, değişimi, gelmekte olanı görerek bir kabuk değiştirme çabası içinde olmak, gerçekten çok anlamlıdır. Bu geçişler iş, eş, yer değişiklikleri, duygusal değişiklikler, mutluluk arayışları, siyasal tercihler, toplumsal değişiklikler gibi hayatta nereye varmak istediğini bilen geçişler yaşarız. Bu sınırlarını zorlayan, yeni doğacak bir hayatın güzelliklerine, umutlarına yelken açan mücadelelerin ve istediğimizin sonuçlarıdır.

Daha güzel bir yaşam için,  bir balık iken, bir çiçeğe, bir çiçek iken bir kuşa, kelebeğe geçişler yapan bir yaşam düşleyebiliriz. Hayat bize bu fırsatları, geçişleri her zaman sunmaktadır. Bu romantik, ütopik bir istek değil. Gerçekçi bir davet.

Ülkemizde siyasi geçmişimiz hayatımız gibi uzun yıllar saltanattan cumhuriyette demokrasimiz tek partili dönemden, çok partili döneme inişli çıkışlı çalkantılı geçiş dönemleri içinde yaşamıştır. Sonraları ara rejim dönemleri, soğuk savaş dönemlerinden, küresel yenidünya düzenleri olmak üzere farklı geçiş dönem içinde bulunduğumuzu gözlemliyoruz. Tüm yaşananlar bizde karanlıktan aydınlığa bir geçişte bize umut dolu bir insanlığı ve geleceğe varma isteğimizi, inancımızı arttırıyor. 

KEMAL URGENÇ, KİMDİR?

1966 İzmir (Ödemiş) doğumlu. Yedi yaşında ailesiyle İstanbul'a taşındı.

Prof. Dr. Tomur Atagök'ün eğitmenliğinde, resim eğitimi aldı. 1982 yılından beri resim yapmaktadır. Kişisel sergiler açtı. Karma sergilere katıldı. Edebiyat dergilerinde şiir desenleri yayınlandı. İtalya'da Yüksek Rönesans Dönemi hakkında incelemelerde bulundu. Tablolarında ağırlıklı olarak figüratif ve sürrealist anlayışta eserler verdi.

Halen atölyesinde çalışmalarını yürütmektedir.

Doğa, tarih, insan ilişkisini temel alan bir plastik bütünsellik içinde ele alan çalışmalar yaptı. Renk, ton, lekeyle başka bir dünya arayışı, düşsel bir zenginlik içinde tualin sınırlarını uçuşan bir gerçekliğe dönüştürdü.

Ayrıca günlük basında, Radikal Gazetesi  (1998-2001) ve Cumhuriyet Gazetesi’nde (2003-2013) karikatürist olarak çalıştı. 5 karikatür kitabı, kendisinin yazıp, resimlediği 6 çocuk kitabı var.

Varlık Dergisi, Sokak Haftalık Haber Dergisi, Yarın Dergisi,  Edebiyat ve Eleştiri Dergisi, Yeni Düşün Dergisi, Lacivert Edebiyat Dergisi’nde çizgi ve desenleri yayınlandı.
14 kişisel karikatür sergisi açmıştır.

SERGİLER:

2016- Ramada Istanbul Asia  The Luxury Art Hotel "Hayda Bre Efeler           Bozdağlara" kişisel sergisi,

2017- Ellen Art Gallery Trabzon karma sergisi,

2017- Bahariye Sanat Galerisi "Cumhuriyet" karma sergisi,

2017- Nişart Gallery Enstrümantal karma sergisi,

2018- Beşiktaş Belediyesi Sanat Galerisi "Epeskiler" kişisel sergisi,

2018- Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi "Rüzgar Kanatlı Efeler"  kişisel sergisi,

2018- İzmir / Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi "Efeler" kişisel resim sergisi,

2019- İst. Venüs Sanat Galerisi "Geçiş Dönemi" kişisel resim sergisi,

Ayrıca yurtdışında Kanada, İngiltere, Almanya, Belçika, Japonya, Belçika, Brezilya’da karma sergilere katıldı.

03.12.2019

3 Aralık 2019 Salı

TRABZON'DA "3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" DOLAYISIYLA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

TRABZON – Trabzon'da "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" Dolayısıyla Sürmene ve Ortahisar'da çeşitli etkinlikler düzenlendi.


İlçe milli eğitim, gençlik hizmetleri ve spor ilçe müdürlüğü ve Sürmene Belediyesi organizasyonuyla düzenlenen, Vali İsmail Ustaoğlu ve eşi Şenay Ustaoğlu’nun da katıldığı ilk etkinlik, ilçenin kapalı spor salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunması sonrasında engelli öğrenciler tarafından hazırlanan programda yer verilen çeşitli spor müsabakaları, yarışmalar, şiir ve müzik dinletileri, katılımcılar tarafından büyük beğeniyle takip edildi.


Vali Ustaoğlu, Sürmene Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya ve Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün'ün de katıldığı programın sonunda, yarışmalarda derece elde eden engelli öğrencilere çeşitli ödüller verdi.

Sürmene'deki programın ardından Ortahisar'a geçen Vali Ustaoğlu ve eşi Şenay Ustaoğlu, Ayasofya sahilinde konuşlu Yaşlı Destek Merkezi'nde, Trabzon Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nden hizmet alan engelli bireylerin hazırladığı etkinliğe katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü organizasyonuyla düzenlenen etkinlikte, engelli bireylerin parkur yarışmasının yanı sıra, sanat alanındaki hünerlerini sergiledikleri konser ve halkoyunları da ilgiyle izlendi.


İl Emniyet Müdürü Metin Alper ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt'un da katıldığı program sonunda, Vali İsmail Ustaoğlu ve Şenay Ustaoğlu, engelli bireylere ve diğer katılımcılara yemek ikramında bulundu.

03.12.2019

KARADENİZ HEMOFİLİ DERNEĞİ: "HAYATA UYUMUN SIRRI; ZAMANI İYİ KULLANMAK!"

TRABZON - Karadeniz Hemofili Derneği, üyeleri ve yakınlarına zamanı iyi kullanma temelli bir eğitim verdi.


Zorlu Grand otelde gerçekleşen eğitimde konu ile ilgili Türkiye'deki uzman isim Fırat ÇAPKIN, hasta ve yakınları ile buluştu. Zamanın iyi kullanılmasında hayata uyumun en önemli faktörlerinden biri olduğunu belirtti…

Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet SÖNMEZ, dernek üyelerimiz ve yakınlarının hayatın içinde olması, akışında yer alması için dernek olarak her türlü sorumluluğu yüklendiklerini uzman bir kişi tarafından da hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi ile bu konuda önemli bir eksikliği giderdiklerini de belirtti.

Söz konusu hasta ve yakınlarının buluştuğu eğitim toplantısının bir bölümünde de hasta ve yakınlarının tedavi sürecinde kendiliklerinden yapabilecekleri müdahaleler pratik olarak uzman hemşireler tarafından gösterildi.

(Haber-Fotoğraf: Ali S. Savaş - 03.12.2019)

2 Aralık 2019 Pazartesi

VALİ İSMAİL USTAOĞLU'NUN "3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" MESAJI

TRABZON – Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, "3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" dolaysıyla bir mesaj yayınladı.


TRABZON VALİSİ İSMAİL USTAOĞLU'NUN "3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" MESAJI:

"Engelli bireylerin sorunlarına yönelik farkındalık oluşturulması, toplum hayatına adaptasyonları ve daha iyi yaşam koşullarına sahip olabilmeleri amacıyla, Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Engelliler Günü' olarak kabul edilen 3 Aralık, dünya genelinde olduğu gibi ilimizde ve ülkemizde de birçok etkinlik ve çalışmaya vesile olması dolayısıyla büyük anlam ifade etmektedir.

Geçmişte, engelli vatandaşlarımıza yönelik proje ve çalışmalarda batılı ülkelere gıptayla baktığımız dönemler çok şükür geride kaldı. Günümüzde, pek çok alanda olduğu gibi sosyal devlet özelliği ile de dünya devletleriyle yarışır hale gelen devletimiz, artık engelli bireylerin sağlık ve eğitim ihtiyaçları, evde bakım hizmetleri ve engelli ailelerine yönelik çalışmalarıyla Avrupa standartları üzerine çıkmış durumdadır.

Bu gurur verici tablonun ilimize yansıması olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere, yerel yönetimlerimiz, ilgili kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız; engelli bireylerimiz ve ailelerine yönelik eğitim, istihdam, barınma, ulaşım ve rehabilitasyon hizmetlerinde, engelli vatandaşlarımızın üretimde aktif rol almaları ve bağımsız şekilde hayatlarını idame edebilmelerini temin noktasında da gerekli çalışmaları iş birliği içerisinde, gayret ve özveriyle sürdürmektedir. 

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızı, her sağlıklı insanın birer engelli adayı olduğu bilinciyle, engelli vatandaşlarımıza yardımcı ve destek olmaya davet ediyor, yaşama sevinçlerini her daim diri tutmalarını dilediğim tüm engelli vatandaşlarımızın '3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, aileleriyle birlikte mutlu ve huzurlu yarınlar diliyorum."

02.12.2019

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, "1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ" dolaysıyla yazılı bir açıklama yaptı.


TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

"İlk kez 1980'li yıllarda tanımlanan HIV Enfeksiyonu tüm dünyada din, dil, ırk, cins, ülke ayırımı yapmadan yayılmaya devam etmektedir. Uluslararası sağlık kuruluşları 1988 yılından itibaren HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak üzere, 1 Aralık gününü Dünya AIDS günü olarak belirlemiştir.

Hastalık korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörlerle damar içi madde kullanımı, gebelik sırasında ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu yolu ile bulaşabilmektedir. Bu geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.

Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir.

Hastalıktan korunmak için henüz bir aşı geliştirilememiştir. Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır.

Hastalık;

- Aynı evi, iş yerini, yüzme havuzunu ve banyoyu kullanmak,
- El sıkışma, kucaklaşma ve cilt teması,
- Sosyal öpüşme,
- Böcek ve sinek sokmaları ile bulaşmaz.

Çünkü; AIDS mikrobu dış ortamda yaşayamayan, dayanıksız bir virüstür.

Bakanlığımız, HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması; halkımızın HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi; kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltılması hatta ortadan kaldırılması; şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmesi konularında akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir."

02.12.2019