22 Mart 2019 Cuma

SOĞUKSU "ÂHİ EVRAN CAMİİ" İBADETE AÇILDI

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Ortahisar ilçesinin Soğuksu Mahallesinde yapımı tamamlanan Âhi Evran Camii, bu gün (22 Mart 2019 Cuma günü) kılınan ilk Cuma namazı ile ibadete açıldı.
 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş, cami projesinin mimarı Müslüm Hamzaçebi, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, kamu kurumları ve STK’ların yetkilileri ile çok sayıda vatandaş programda hazır bulundu.


Camilerin hizmete girmesinde gelenek olduğu üzere iki kez ezan okundu. Cuma namazını Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın kıldırırken, vaazı; Şehit Kaymakam Muhammed Safitürk'ün babası Adem Safitürk verdi.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar ilçesinin Soğuksu Mahallesi'nde, Âhi Evran Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanında bölgeye kazandırdıkları caminin alt kısmında otopark olarak hizmet vereceğini söyledi.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu:  

"Halkımıza vermiş olduğumuz bir sözümüzü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Böylece bölgenin önemli iki eksikliğini gidermiş olduk" dedi.

22.03.2019

24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ

TRABZON - Trabzon İl Sağlık müdürlüğü: "BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm halkımızın gerekli hassasiyeti göstererek bebeklerinin aşılarını zamanında yaptırmaları, tüberkülozdan şüphelenilen durumlarda hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarımıza başvurmaları toplumsal bir görevdir."

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

"Dünya'da etkeninin bilindiği ve tedavisi mümkün olan hastalıkların başında Tüberküloz (Verem) gelmektedir. Tüberküloz tedavi edildiğinde yüzde yüz şifa ile sonuçlanan, tedavi başarısızlığında ise ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Dünya genelinde 2017 yılında 10 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Tüberküloz hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla ‘24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’ düzenlenmektedir.

Ülkemizde 2017 yılında kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 12.046’dir. Bu hastaların %57,7’si erkek, %42,3’ü kadındır. Hastaların yaklaşık %66,1’i akciğer tüberkülozudur. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl ortalama %4-5 oranında azalmaktadır. İlimizde 2018 yılında 102 tüberküloz hastası tespit edilmiş ve tedavi altına alınmıştır.

Tüberküloz, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi görmemiş bir tüberküloz hastası yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırır. Bulaştırıcılıkta; karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşmaktadır. Tüberküloz mikrobu bulaştığı kişilerde vücutta sessiz durmaktadır. Bu dönem tüberküloz enfeksiyonu olarak adlandırılır. Tüberküloz enfeksiyonu olan insanların yaklaşık %10’unda yaşamlarının herhangi bir döneminde vücut direncinin düştüğü zamanlarda tüberküloz hastalığı ve klinik belirtiler ortaya çıkar. Tüberküloz hastalığı en çok akciğeri tutar, ancak vücudumuzdaki bütün organları tutabilmektedir.

Tüberküloz hastalığının genel belirtileri;

* Halsizlik
* İştahsızlık
* Kilo kaybı
* Gece terlemesi
* Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren öksürük )
* Balgam
* Öksürükle kan tükürme
* Göğüs-sırt-yan ağrısı
* Nefes darlığıdır.

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm sağlık kurumlarında tüberküloz hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımız muayene edilmekte ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Tüberküloz İzleme Birimimizde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin akciğer grafileri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır.

Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi ) ile gerçekleşmektedir. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur ve şikâyetleri azalır. Hastanın iyileştiğini düşünerek ilaçlarını almaması durumunda, hastalığın tedavi süresi çok uzamakta hem de ciddi maliyetler ortaya çıkmaktadır.

Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır. Yeni tüberküloz hastalarının standart tedavisinde genellikle ilk 2 ay 4 ilaçla ve daha sonra 4 ay 2 ilaçla olmak üzere toplamda 6 aylık tedavi uygulanmaktadır.

Tüberküloz, birey ve toplumda sağlığın yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmaktadır. Tedavi uyumu ve uzun süreli tedavinin sürdürülebilmesi için Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokolle ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Ocak ayından itibaren nakdi yardım verilmeye başlanmıştır.

Tüberküloz hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG ( verem ) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü tüberküloz hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Tüm halkımızın gerekli hassasiyeti göstererek bebeklerinin aşılarını zamanında yaptırmaları, tüberkülozdan şüphelenilen durumlarda hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarımıza başvurmaları toplumsal bir görevdir."

22.03.2019

TEK PERDELİK KOMEDİ "KÖRDÜĞÜM" SAHNELENDİ

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenen 'Kördüğüm' isimli tek perde komedinin primer gösterisi Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: "Trabzon'umuz sanatın, kültürün şehridir" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ve AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş'ın hazır bulunduğu primer gösterisi yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Trabzon'a Şehir Tiyatrosu kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu:

"Şehir Tiyatromuz, 'Trabzon'un Gemisi' isimli oyundan sonra Kördüğüm isimli oyunu da sahnelemeye başlamıştır. Çocuk Tiyatrosu Topluluğumuz da; 'İşte Ahvalimiz' isimli oyunla sanatseverlerin karşısına çıkmaktadır. Trabzon'umuza Müzik Akademisi de kazandırdık. Gerçek bir kültür ve sanat şehri olan Trabzon'umuz her alanda olduğu gibi bu alanda da güçlü adımlarla yoluna devam etmektedir. Tüm halkımızı tiyatromuza davet ediyorum" dedi.

22.03.2019

21 Mart 2019 Perşembe

"21 MART ORMAN HAFTASI" NEDENİYLE FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

TRABZON – "21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası" etkinlikleri kapsamında Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü organizasyonunda öğrencilerle birlikte fidan dikim töreni düzenlendi.

Beşirli Tünelleri girişinde düzenlenen etkinliğe; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, bölge müdürlüğü çalışanları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan Vali Ustaoğlu:

"Böyle anlamlı bir günde sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluluk duymaktayım. Farkındalık oluşturmak ve geleceğimizin teminatı olan yavrularımızla birlikte bir fidanı toprakla buluşturmak adına bu tarz organizasyonlar son derece önemlidir. Gelin hep birlikte bir fidan dikelim, ormanlarımızı koruyalım" dedi.

Daha sonra Vali Ustaoğlu, etkinliğe katılan öğrenciler, öğretmeler, idareciler ve vatandaşlar fidan dikip, ilk can suyunu verdiler.

21.03.2019

21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILDI

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve eşi Şenay Ustaoğlu, "21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı.

Sürmene Muratlı Özel Eğitim Anaokulu'nda düzenlenen etkinliğe; Vali İsmail Ustaoğlu ve eşi Şenay Ustaoğlu'nun yanı sıra eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sürmene Kaymakamı Mehmet Alper Çığ, Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, hayırsever iş adamı Can Çobanoğlu, öğrenciler ve veliler katıldı.

Buradaki konuşmasında Vali Ustaoğlu:

"Toplumda çeşitli farklılıklarımız bulunmaktadır. Kimimizin kromozomu diğerlerinden bir fazla olsa da hepimiz eşitiz. Down sendromlu çocuklarımız ve tüm engelli vatandaşlarımızın hayatlarını en iyi şekilde devam ettirmeleri ve topluma kazandırılmaları bizlerin asli görevidir. Tüm özel gereksinime sahip vatandaşlarımıza hayatlarında yardımcı olmak ve onlara daha yaşanılabilir bir ortam oluşturmak bizlere mutluluk vermektedir. Bu kapsamda son yıllarda devletimizin önemli çalışmaları bulunmaktadır. Bizler de üzerimize düşen ne görev varsa el birliğiyle yapmaya devam edeceğiz. Böyle anlamlı bir etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Etkinlik Muratlı Özel Eğitim Anaokulu öğrencilerinin gösteriyle sona erdi.
Ardından Vali Ustaoğlu ve eşi sınıfları gezerek öğrencilerle vakit geçirdiler.

21.03.2019

21 MART DOWN SENDROMLULAR GÜNÜ

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: "Down sendromlu gençler de, bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar."

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN BASIN AÇIKLAMASI:

"Down Sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23’ü anneden, 23’ü babadan gelir. Down Sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21’dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Yapılan tetkikler sayesinde  bebeğin doğumundan önce tespit edilebilmektedir.

Yüz görünümleri oldukça tipik olan bu bebeklerde kalp ve diğer iç organ anomalileri de sık olarak bulunur. Down Sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down Sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer.

Down Sendromu bir hastalık değildir. Genetik bir farklılıktır. Down Sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yoktur. Tek yol eğitimdir.

Her çocuk gibi down sendromlu çocuklar da farklı zekâ seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.

Eğer çok ciddi bir sağlık sorunu yoksa 0-2 ay içerisinde erken müdahaleye ve fizyoterapiye başlanmalıdır. Tüm çocuklar için eğitim doğduğunda başlar. Down sendromlu bebekler diğer bebeklerden daha fazla desteğe ihtiyaç duyarlar. Ama diğer bebekler gibi onlar da ailenin kabullenmesine, sevgisine, iletişimine ihtiyaç duyarlar. Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek, yeterli uyaran almasını ve sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir.

Down sendromlu bebekler, her bebek gibi her şeyden önce beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebeklerdir.

Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak onların hak ettiği ilgi ve sevgiyi hep birlikte göstereceğimizi umut ediyoruz."

21.03.2019

AHİ EVRÂN CAMİ YARIN İBADETE AÇILIYOR

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Ortahisar ilçesinin Soğuksu Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Ahi Evrân Cami yarın ibadete açılıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar ilçesinin Soğuksu Mahallesi'nde, Ahi Evrân Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanında yapımına başladıkları cami ve otopark inşaatını tamamladıklarını ifade etti.

Cami ve otoparkı yarın (22 Mart 2019 Cuma günü) hizmete alacaklarını ifade eden Gümrükçüoğlu:

"Halkımıza vermiş olduğumuz bir sözümüzü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Böylece bölgenin önemli iki eksikliğini gidermiş olduk.

Soğuksu Mahallesi'ne kazandırdığımız cami ve otopark ile bu güzide mahallemizin ve bölgemize hizmet veren hastanemizin iki önemli ihtiyacını karşılanmış oldu.

600 kişilik caminin yanı sıra, camiinin altında bölgeye otopark da kazandırmış olduk. Yarın Cuma namazı ile birlikte camimiz hizmete alınmış olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

21.03.2019

'AVRASYA ÇARŞISI' YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI

TRABZON - Uzun yıllardır Trabzon'un Pazarkapı Sahil alanında hizmet vermekte olan Avrasya Çarşısı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen yeni yerinde hizmete açıldı. 




YENİ YERİNE TAŞINAN 'AVRASYA PAZARI'NIN ADI 'AVRASYA ÇARŞISI' OLDU

Cemal Kamacı Spor Merkezi'nin bulunduğu binanın bir kısmının Avrasya Çarşısı olarak düzenlenerek, Avrasya Çarşısı olarak hizmete girmesi münasebetiyle yapılan açılış töreninde çarşı esnaflarına seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu:

"Allah'ın takdir ettiği her şeyde bir hayır vardır. Bu merkezin bir kısmını esnaflarımıza tahsis etmek için, esnaflarımız nasıl meşakkatlere katlandıysa, bizlerde kıt kanatlar içinde önemli meşakkatlere katlandık. Şimdi burasının açılışını yapacağız. 'Sahibi olmadığın iş senin değildir!' diye bir atasözümüz var. O bakımdan işinin sahibi esnaflarımız olacak. Buradaki esnaflarımız her zaman güler yüzlü olacak. Burası vatandaşımızın kendi çarşısıdır. Ahi Evran Dede’nin nasihatinde olduğu gibi Avrasya Çarşısı esnafı, gerçek esnaflık anlayışı ile burayı sürdürecektir" diye konuştu.

AKP Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, yapılan çalışmalar için Başkan Gümrükçüoğlu ve Avrasya Çarşısı esnaflarına teşekkür etti.

Avrasya Pazarı Esnafları Derneği Başkanı Muzaffer Beşikçi, Avrasya esnaflarının yeni yerlerine yerleştirilmelerinden ötürü Başkan Gümrükçüoğlu'na teşekkür etti.

Avrasya Pazarı Esnafları Derneği Başkanı Beşikçi:  

"Bu işte zerre emeği olan kim varsa Allah (C.C.) onlardan binlerce kez razı olsun. Bu işte öncelikle Sayın Gümrükçüoğlu'nun emeği vardır. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Avrasya Pazarı 30 yıldır dimdik ayakta olan bir pazardır. Şimdi yeni yerimize taşındık. Pazarımızın ismini çarşı olarak değiştirdik. Burada çok güzel işlere imza atacağız. Biz esnaflara sahip çıkan büyüklerimize müteşekkiriz" ifadelerini kullandı.

21.03.2019

VALİ USTAOĞLU'NA DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ VE ORMAN HAFTASI ZİYARETİ

TRABZON - "21 Mart Dünya Ormancılık Günü" ve 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan "Ormancılık Haftası" münasebetiyle Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez ve müdürlük çalışanları, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nu makamında ziyaret ettiler.

Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen ziyarette, Bölge Müdürü Döngez, il genelinde hafta boyunca yapılacak etkinlikler hakkında Vali Ustaoğlu'na bilgi verdi.

Vali Ustaoğlu, orman alanlarının korunmasının ve gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

21.03.2019

HAYIRSEVER İŞADAMI CAN ÇOBANOĞLU, SÜRMENE'DE ÖZEL GEREKSİNİM ÖĞRENCİLER İÇİN 8 DERSLİKLİ OKUL YAPIM PROTOKOLÜNÜ İMZALADI

TRABZON - Atıl vaziyette bulunan Sürmene Muratlı İlkokulu'nu 2016 yılında engelli anaokuluna dönüştüren hayırsever iş adamı Can Çobanoğlu, bu okul bünyesinde yine 8 derslikli bir okul daha yaptırıyor.

Trabzon'un Sürmene ilçesi Muratlı mahallesindeki Özel Eğitim Anaokulu bünyesinde yaptırılacak olan 8 derslikli ek binanın yapım protokolü Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile hayırsever işadamı Can Çobanoğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş arasında imzalandı.

Valilik B Toplantı salonundaki protokolde 8 derslikli okulun protokolünü imzalayan Vali Ustaoğlu hayırsever iş adamlarımızın hayır işlerinde yarıştığını ifade ederek:

"Bu yatırım özel gereksinimli çocuklarımızın daha iyi yetişmesi, eğitilmesi, istihdama hazır olması ve ailelerimizin üzerindeki yükün devlet ve toplum tarafından paylaşılması açısından önemlidir.

Özel gereksinimli çocuklarımızın hayata tutunmaları, gözlerinin parlaması, aileleriyle birlikte yüzlerinin gülmesi çok önemli bir olaydır. Devletimiz özellikle son yıllarda gerek engelli kardeşlerimize ve gerekse yaşlılarımıza karşı tarihin en büyük reformunu yaptı. Tabi ki bunun yanında hayırseverlerimizin yaptığı çalışmalar ise tartışılmaz boyuttadır. Trabzon ilimiz ve Sürmene ilçemiz bu yönüyle anaokulundan üniversite yapımına kadar hayırseverlerimizden büyük katkılar almaktadır.

Bu gün burada yine önemli bir hayır işi için toplandık. Sürmene ilçemizde özel gereksinimli çocuklarımızın ihtiyacını giderecek önemli bir adım atılıyor. Bu okulun yapımında başta hayırsever işadamımız Can Çobanoğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Okulun yapımına en kısa sürede başlanacağını ifade eden hayırsever işadamı Can Çobanoğlu da:

"Bütün bu hizmetleri devletimizin desteği ve katkılarıyla yapıyoruz. Amacımız; geleceğimizin teminatı çocuklarımıza hizmettir" diye konuştu.

21.03.2019

SANAYİCİLERE 'YILLIK İŞLETME CETVELİ' İÇİN UYARI..!

TRABZON - Trabzon Valiliği (Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü) Sanayi İşletmelerini Yıllık İşletme Cetveli Verilmesi Konusunda uyardı.

"6948 sayılı Sanayi Sicil kanunu gereği Sanayi Sicil Belgesi almış sanayi işletmelerinin 2018 yılına ait faaliyetleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı YILLIK İŞLETME CETVELİ'nin en geç 30 Nisan 2019 tarihi mesai bitimine kadar Kanunun 8 inci maddesi gereği sanayi işletmesi sahibi hakiki şahıs ise bunlar veya var ise işletme müdürleri, hükmü şahıs olduğu takdirde işletme müdürleri tarafından aşağıda belirtildiği şekilde verilmesi gerekmektedir.

1-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Web Sayfası (sanayi.gov.tr) 'e – hizmetleri' başlığı altında bulunan Sanayi Sicil Bilgi Sistemi linki kullanılarak Yıllık İşletme Cetveli bilgileri elektronik ortamda girilir.

2-Mücbir sebeplerden dolayı Yıllık İşletme Cetvelleri ile ilgili İl Müdürlüğüne yapılan müracaatlarda Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girişi İl Müdürlüğü tarafından yapılır.
Yıllık işletme Cetvelini 30 NİSAN 2019 tarihinde kadar vermeyenlere Kanunun 9.maddesi gereği 1294 TL (Binikiyüzdoksandört) idari para cezası uygulanır.

SANAYİ SİCİL BELGESİ VİZESİ:

Sanayi Sicil Belgesi Veriliş tarihi itibariyle iki yılda bir vize edilmektedir. Sanayi İşletmeleri; Kamu Kurum ve Kuruluşlar ile olan ilişkilerinde (sanayi aboneliğinden elektrik kullanma, KDV iadesi gibi) sorun yaşamamaları için Sanayi Sicil Belgesi’nin süresi içinde Vize yapılması konusunda, gerekli dikkati göstermelidir.
6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununun 11. maddesine göre istenen malumatı hakikate aykırı olarak yanlış beyanda bulunanlar hakkında idari yaptırım kararı uygulanır.

SANAYİ İŞLETMELERİNİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ:

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu'nun 4'üncü maddesi gereği verilen beyannamelerde meydana gelen değişlikleri (unvan, adres değişikliği, ürün değişikliği veya ilavesi ve benzeri) kapanma durumlarında 1 (bir) ay içerisinde ve yeni açılan sanayi işletmeleri, üretim faaliyetlerine başladıkları tarihten 2 (iki) ay içinde Müdürlüğümüze bildirmeyenler hakkında Kanunun 9'uncu maddesi gereği 1294.00 TL (Binikiyüzdoksandört) İdari para cezası uygulanır. Kamuoyuna duyurulur."

21.03.2019

21 MART DÜNYA HARİTACILAR GÜNÜ'NÜZ KUTLU OLSUN

CELEBRATİNG GLOBALSURVEYORS DAY

ANKARA - TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) '21 Mart Dünya Haritacılık Günü' dolaysıyla bir kutlama mesajı yayınladı.   

TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI'NIN '21 MART DÜNYA HARİTACILIK GÜNÜ' DOLAYSIYLA YAYINLADIĞI MESAJ:

"Haritacılığın 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan bir meslek olmasının yanı sıra değişen ve gelişen şartlar ve teknolojik gelişmelerle birlikte Harita Mühendisliği, önemini koruyan bir mühendislik disiplini olmuştur. İşin özü gereği her zaman canlı bir meslek olan Haritacılık, pek çok farklı meslek disiplinleri ile de iş birliği halindedir ve meslek alanlarımız dolayısıyla pek çok alanda haritacılığın önemi her geçen gün artmaktadır. Odamızın üyesi ve Türkiye adına tek temsilcisi olduğu uluslararası organizasyonlardan olan Avrupa Harita Mühendisleri Konseyi (CLGE) ve Uluslararası Haritacılar Federasyonu (FIG) ile Amerikan Harita Mühendisleri Topluluğu tarafından kabul edilerek, 2018 yılından itibaren 21 Mart, Dünya Haritacılar Günü olarak dünya çapında kutlanmaya başlamıştır.

Mesleğimize dair bu anlamlı günün belirlenmesindeki kısa tarihsel süreç şu şekildedir:

- 1988 yılında Amerikan Ulusal Harita Mühendisleri Topluluğu (NSPS) ve Amerikan Ölçme ve Haritacılık Kongresi (ACSM) tarafından Ulusal Haritacılar Haftası şeklinde ilk kutlamalar başladı.

- 2008 yılında ilk defa Dünya Haritacılar Günü şeklinde bir günün belirlenmesi ve kutlanması fikri ortaya atılarak Uluslararası Haritacılar Federasyonu (FIG) ile tartışılmaya başlandı.
- 2012 yılında Avrupa Harita Mühendisleri Konseyi (CLGE) tarafından, Mercator'ün 500. doğum günü vesilesiyle Avrupa Haritacılar Günü olarak bir gün belirlenip kutlanmaya başlandı.

- 2013 yılında CLGE ve NSPS, dünya çapında kutlanmak üzere bir Haritacılar Günü belirlenmesi ve kutlanması konusunda FIG'nin de görüşünü alarak Budapeşte Deklarasyonunu yayınladı.
- 2018 yılında ise; 21 Mart'ta Dünya Haritacılar Günü‘nün lansmanı yapılarak CLGE, NSPS ve FIG bünyesinde dünya çapında kutlanmaya başlandı. Bu kapsamda hazırlanan Dünya Haritacılar Günü web sayfası da (https://surveyorsday.com) yine bu gün yayın hayatına başladı.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak bizler de mesleğimizin önemini anlatarak, meslek alanlarımızın korunması ve genişletilmesi için gereken idari, teknik ve hukuksal girişimlerde bulunarak kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olmanın da gereği ile mesleğimize ve ülkemize hizmet etmeye devam ederken, bu amaçla uluslararası bir gün olarak 21 Mart Dünya Haritacılık Günü'nün tanıtılması ve her yıl düzenli olarak kutlanmasının, mesleğimizin önemine ve çalışma alanlarına dikkat çekeceğinin ve ulusal ve uluslararası anlamda gelişimine katkı sunacağının farkındayız.

Bu anlayış ve bilinç ile yerin altından uzayın derinliklerine, kırsal ve kentsel gelişimden toplumsal gelişime kadar hayatın her alanında yer alarak, dünyayı güzelleştirmek adına en önemli dokunuşları yapan bir meslek grubunun mensupları olan değerli meslektaşlarımızın ve saygıdeğer halkımızın Dünya Haritacılar Günü'nü en içten sevgilerimizle kutlarız."

21.03.2019

20 Mart 2019 Çarşamba

ARSİN'DE, "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ARSİN'İN TARİHİ, KÜLTÜREL ve DOĞAL HAZİNELERİ" TANITIM ETKİNLİĞİ ve FOTOĞRAF SERGİSİ

TRABZON - Arsin Belediyesi'nin öncülüğünde, Arsin Kaymakamlığı'nın ve Trabzon İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün desteği ile Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından 2017 yılında başlatılan 'Arsin İlçesi Nitelikli Kültürel ve Doğal Varlıklar Envanter Projesi' kapsamında hazırlanan "Geçmişten Günümüze Arsin'in Tarihi, Kültürel ve Doğal Hazineleri" tanıtım etkinliği ve fotoğraf sergisinin açılışı Trabzon'da gerçekleştirildi.
Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Arsin Kaymakamı Yakup Güven, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ve ilgililer katıldı. 

VALİ USTAOĞLU: "TARİHİ ESERLER İNSAN NEFESİ İLE AYAKTA TUTULUR"

Buradaki konuşmasında Vali Ustaoğlu: 

"Arsin ilçesi Kültürel ve Doğal Varlıklar Envanter Projesi, kapsamında hazırlanan bu çalışma şehrimiz adına son derece önemlidir. Unutulamaması gerekir ki şehirlerin kimlikleri ve ruhları oranın geriye dönük kadim tarihinde saklıdır. Tarihi eserler insan nefesi ile ayakta tutulur. Bizler de bu kapsamda şehrimizin en ücra köşesindeki tarihi eserlerimize sahip çıkmak,  onları gün yüzüne çıkararak gelecek kuşaklara aktarmak adına her türlü çalışmaları yapmaktayız. İnşallah 2019 yılında da turizm açısından güzel işler yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından projeyi destekleyenlere teşekkür belgeleri verildi. Eserlerin hem basılı hale getirilmesi, hem de gelecek kuşaklara aktarılması adına bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Ustaoğlu daha sonra, "Geçmişten Günümüze Arsin'in Tarihi, Kültürel, Doğal Hazineleri" sergisini gezerek, eserleri yakından inceledi.

20.03.2019

BAŞARILI SPORCU ve SPOR KULÜPLERİNE 234 BİN TL ÖDÜL VERİLDİ

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında başarı kazanan sporcu ve spor kulüplerini düzenlenen törenle ödüllendirdi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ödül Yönetmeliği doğrultusunda gerçekleştirilen törende, 2017 yılında bireysel spor dallarında ulusal ve uluslararası müsabakalarda derece elde eden 87 sporcu ve 8 ayrı spor kulübüne toplamda 234 bin TL ödül verildi.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, spor ile yetişen nesillerin sağlıklı ve ahlaklı nesiller olduğunu ifade etti.

Bu açıdan gençlerin spor ile buluşmasına özel önem verdiklerini belirten Gümrükçüoğlu:

"Spor ile uğraşan gençlerimiz turnuvalarda kaçıncı olurlarsa olsunlar gönüllerimizin şampiyonudurlar. Onlar iyi ki varlar" dedi.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Burhan Cahit Erdem ise Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na, spora ve sporcuya olan katkılarından ötürü teşekkür etti.

ASKF Başkanı Erdem:

"Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız imkânlar dâhilinde her zaman sporun ve sporcunun yanında olmuştur. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Gençlik ve Spor İşleri Dairesini şehrimize kazandırmasıyla bu alandaki çalışmaların daha da hızlı ilerlemesinin önünü açmıştır. Kendilerine spora olan katkılarından ötürü bir kez daha teşekkür ediyoruz" dedi. 


İl Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Birdal Öztürk ve Trabzon Büyükşehir Belediye Spor Kulübü Başkanı Nihat Demir, spor kulüplerinin yöneticileri, sporcular, siyasiler ve bürokratların hazır bulunduğu törende başarılı sporcu ve spor kulüplerine ödülleri takdim edildi.

20.03.2019

TRABZON BOTANİK'TE BİR ÇİFT KARACA İÇİN KARACA EVİ AÇILDI

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 103 bin m2 alan üzerinde kurulan Trabzon Botanik Bahçesi'nde yaban hayatına da el attı.
Karadeniz'de ilk ve tek olan Trabzon Botanik bünyesinde Bitki Kütüphanesi, Kök Müzesi ve Millet Kıraathanesini şehre kazandıran Büyükşehir Belediyesi, yaban hayatı için Trabzon Botanik'te Karaca Evi oluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Samsun Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndan temin edilen bir çift karaca Trabzon Botanik'e yerleştirildi.

Trabzon Botanik'te 130 değişik türde 11 bin bitkinin yer aldığını hatırlatan Gümrükçüoğlu:

"Şehrimizin marka değerine çok önemli katkılar sağlayan ve Karadeniz'de bölgesinde ilk olmaz özelliği taşıyan bu önemli eseri her geçen gün daha da zenginleştirmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

20.03.2019

RESİM YARIŞMASI'NDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERDEN VALİYE ZİYARET

TRABZON - 'Tüketici ve Tüketim' Konulu Resim Yarışmasında Dereceye Giren Öğrenciler Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU'nu Ziyaret etti.
Ticaret Bakanlığı tarafından 2019 yılı içerisinde Türkiye genelinde resmi ve özel ortaokullar arasında düzenlenen 'Tüketici ve Tüketim' konulu resim yarışmasında Trabzon'dan dereceye giren öğrenciler ile Trabzon Ticaret İl Müdürü Yavuz Selim AYKAN ve beraberindekiler Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU'nu ziyaret etti.

Tüketici Haftası dolayısıyla gerçekleşen ziyarette Vali İsmail USTAOĞLU; 2019 yılı Trabzon ili 'Tüketici ve Tüketim konulu resim Yarışması'nda 1.olan Alper YILMAZ'ı, 2.olan İsmail ÇETİNER'i ve 3.üncü olan Ecren-Sena ÇOLAK'ı tebrik edip başarılarının devamını diledi.
Öğrencilerin yetiştirilmesinde katkısı olan öğretmenlere ve velilere de teşekkür etti.

Kendilerini makamında ağırlayan Vali USTAOĞLU'na teşekkür eden öğrenciler de, yarışma sürecinde ve kendilerine başarıyı getiren eserlerle ilgili Vali USTAOĞLU'na bilgi verdiler.

20.03.2019

19 Mart 2019 Salı

'GELENEKSEL KİTAP OKUMA YARIŞMASI'NDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3'üncüsü düzenlenen 'Geleneksel Kitap Okuma Yarışması'nda dereceye girenlere düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kitap sevgisinin, kültürün ve bilimin kalıcı hale gelmesindeki önemine değindi.

Trabzon'da bir gelenek haline getirdikleri Kitap Okuma Yarışmasının 3’üncüsünü 12 bin 213 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirdiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu:

"Öğrencilerimiz yaz boyunca okudukları kitaplar üzerinden sınava tabi tutuldu. Ben Trabzon'umuzda önemli başarılara ulaşan Milli Eğitim camiamıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Liselere Giriş Sınavı'nda Trabzon'umuzu Türkiye birincisi yaptılar. Üniversiteye Giriş Sınavı'nda Trabzon'umuz ilk 10'a girdi. İl Milli Eğitim Müdürümüze, İlçe Milli Eğitim Müdürlerimize ve öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum. İyi ki varlar" diye konuştu.

Trabzon'da Kitap Okuma Yarışmasını, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için başlattıklarını belirten Gümrükçüoğlu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasına özel önem veriyor. Bunun için Millet Kıraathanelerini açıyor. Millet Kıraathanelerini bizim yaşayışımızın gündemine getiren Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bunu hafife almaya kalkanlar oldu. Çünkü tarihimizi bilmiyordular. Kıraathaneyi tavla oynanan, iskambil oynanan kahvehane zannettiler. Hâlbuki ismi üstünde kıraat okumaktan geliyor, hem de adabına uygun okumaktan geliyor. Şehrimizdeki ilk Millet Kıraathanesini Trabzon Botanik bünyesinde dün hizmete açtık. Gençlerimiz, öğrencilerimiz, insanlarımız orada güzel bir ortamda kitaplarını okuyacak, derslerini çalışabilecek. Çağ artık bilim çağı. Geleceğimizi bu çocuklarımız tayin edecek" ifadelerini kullandı.

AKTAŞ: "BU BAŞARIDA BAŞKANIMIZIN BÜYÜK PAYI VARDIR"

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş ise Başkan Gümrükçüoğlu'na eğitime olan katkılarından ötürü teşekkür etti.

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Aktaş:

"Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde 5'inci yılımı tamamladım, 6'ıncı yılındayım. Eğitim adı altında Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan hangi talepte bulunduysam ‘Başüstüne’ diyerek, imkânlarını seferber etmiştir. Eğer bugün Trabzon, liseye yerleştirmede 1'inci olmuşsa, üniversiteye yerleştirmede ilk 10'a girmişse bunda alın teri, akıl teri, emeği olan öğretmenlerimiz kadar emeği olan Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdır. Bunu ifade etmekten onur duyuyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin geleceğine katkı sunduğu için kendisine minnettarız" şeklinde konuştu.

Programda; Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3'üncüsü düzenlenen 'Geleneksel Kitap Okuma Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

19.03.2019