12 Ocak 2019 Cumartesi

ORTAHİSAR'DA, TOPRAK KAYMASI SONUCU ZORUNLU SU KESİNTİSİ!

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisinden Ortahisar ilçesinin muhtelif bölgelerinde bulunan içme suyu depolarına su arzı sağlayan 1.6 metre çapındaki ana isale hattında, toprak kayması sonucu yaşanan arıza nedeniyle zorunlu olarak su kesintisine gidilmiştir.



TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (BASIN YAYIN ve HALKLA İLİŞKİLER DİRESİ BAŞKANLIĞI) AÇIKLAMAI ŞÖYLE:

"Ortahisar ilçesinin Kutlugün Mahallesi'nde yaşanan arızanın giderilmesi için TİSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerince çalışmalara ivedilikle başlanmıştır. 15 metre derinlikte bulunan ana isale hattına müdahale edilmesi için içme suyu depolarına su nakli zorunlu olarak durdurulmuştur. İçme suyu depolarındaki su stokları tükendiğinde bazı mahallelerimizde su kesintisi yaşanacaktır.

1 Nolu Beşirli, 2 Nolu Beşirli, Karşıyaka, Fatih, İnönü, Yenimahalle ve Toklu mahalellerinde; bu gün (12 Ocak) saat 14.30 itibariyle su kesintisi başlayacak olup, bu mahallelere yarın (13 Ocak) saat 06.00 itibariyle yeniden su verilecektir.

1 Nolu Erdoğdu, 2 Nolu Erdoğdu, Yeşiltepe ve Aydınlıkevler mahalelerinde; su kesintisi bu gün (12 Ocak) saat 14.30'da başlayacak olup, yarın (13 Ocak) saat 08.00 itibariyle bu mahallelere yeniden su verilecektir.

3 Nolu Erdoğdu, Soğuksu, Beştaş, Aktoprak, Bahçecik (Cezaevi çevresi) ve Çamoba mahallelerinde; su kesintisi bugün (12 Ocak) saat 15.00 itibariyle başlayacak olup, yarın (13 Ocak) saat 21.30 itibariyle yeniden su verilecektir.

Kalkınma ve 2 Nolu Bostancı mahallelerinde; su kesintisi bu gün (12 Ocak) saat 15.00 itibariyle başlayacak olup, yarın (13 Ocak) saat 08.00 itibariyle yeniden su verilecektir.

Üniversite, 1 Nolu Bostancı, Kanuni ve Konaklar mahallelerinde; su kesintisi bugün (12 Ocak) saat 17.00 itibariyle başlayacak olup, yarın (13 Ocak) saat 11.00 itibariyle yeniden su verilecektir.

Bu mahalleler dışındaki mahallelerde de su kesintisi yaşanabilecektir. Bu süre zarfında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından mahalle aralarında tankerlerle su bulundurulacaktır.

Hemşehrilerimizin mağduriyet yaşamaması için tedbirli olmaları önem taşımaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

12.01.2019

İŞGAL ALTINDAKİ "DOĞU TÜRKİSTAN (UYGUR TÜRK CUMHURİYETİ)"

İŞGALCİ ÇİN ZULMÜ ALTINDA EZİLEN İSLAM ÜLKESİ: DOĞU TÜRKİSTAN (UYGUR TÜRK CUMHURİYETİ)

Burada; Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine reva görülen vahşiyane Çin zulmünün altında inleyen Doğu Türkistan'ın kısa tarihi anlatılmaktadır. Uygur Türkleri, bağımsızlık uğruna ölüme seve seve gitmeye hazır bir millettir. Bunu en iyi Çinliler bilmektedir. Tam Bağımsızlık aşkı Türklerin sönmeyen ateşidir.

İŞGAL ALTINDAKİ "DOĞU TÜRKİSTAN (UYGUR TÜRK CUMHURİYETİ)"

Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti (Çin’in işgalindeki UYGUR TÜRK CUMHURİYETİ), makûs kaderinden asırlardır kurtulamamış, bir taraftan Rusya diğer taraftan Çin’in kıskacı arasında sıkışarak hayat mücadelesi vermeye çalışmaktadır.

Doğu Türkistan, yüzölçümü itibariyle 1.828.418 kilometrekaredir. Doğu Türkistan; Tibet, İç Moğolistan ve Mançurya gibi Kızıl Çin müstemlekeleri dâhil, bütün Çin topraklarının beşte birini teşkil etmektedir. Fakat zengin petrol yataklarına sahip olması ve son dönemlerde Çin-Rusya arasındaki enerji yakınlaşmalarının kesiştiği bölge olması hasebiyle bölgenin önemi daha da artmıştır.

Doğu Türkistan, Türklerin eski yerleşme alanlarından biridir. Bölgeye ilk hâkim olan Türk Devleti, Hunlardır. M.Ö. 300 yıllarından itibaren Türk birliğini kurma çabalarına giren Hun Devleti, Doğu Türkistan'ı kendisine bağlamıştır. Doğu Türkistan coğrafyası bu tarihten sonra sırasıyla; Hun (M.Ö. 220-M.S. 386), Tabgaç (386–534) ve Göktürk (550–840) hâkimiyetinde kalmıştır. Uygur Türkleri; 840 yılında bölgeye yerleşmiştir.

840 yılında Kırgızların Uygur başkentine girmesinden sonra Uygurlar kendilerini toparlayamamışlardır. Bir kısmı Kuzey Çin tarafına (Kansu bölgesine), bir kısmı da bugünkü Doğu Türkistan (Turfan ve Kaşgar) tarafına göç etmişlerdir. Bu bölgede kurulan Uygur Devleti, Cengiz istilasına kadar varlığını devam ettirmiştir.

Doğu Türkistan'a göç eden Uygur Türklerinin başında Vu-hi Tegin’in kardeşi Ngo-nie Tegin bulunuyordu. Bunlar, 840’ta Kara-balasagun’da istilacılar tarafından öldürülen Uygur kağanının yeğeni Mengli’yi kağan seçerek, 856’da Doğu Türkistan toprakları içinde 3. Uygur Devleti’ni kurmuşlardır. Uygur Devleti, Karahanlı Devleti ile X. yüzyılın sonlarına doğru birleşinceye kadar hüküm sürmüştür.

Yedisu tarafına göç eden Uygurlar, kendilerinden evvel buraya kadar gelerek yerleşik hayata geçen ve Tibetlilerle olan savaş sırasında Doğu Türkistan'ın güney taraflarına kadar gelen (Kaşgar, Yarkent, Hoten) Uygur Türkleriyle kaynaşmışlardır. Uygurlar, Karluk Türkleriyle birleşerek, 880'de Karahanlı Devletini kurmuşlardır. Doğu Türkistan daha sonra Kara Hoca Uygur Hanlığı (846–1218) ve Türk-Moğol İmparatorlu hâkimiyeti altında kalmıştır (1218–1759).

1750’de Çin işgali başlamış ve 1862 tarihine kadar sürmüştür. Bu süre içinde Doğu Türkistan'da 42 isyan hareketi olmuştur. 1863'te Mehmed Yakup Bey, Kaşgar merkez olmak üzere devlet kurmayı başarmıştır. Bu devlet, Osmanlı Hükümdarı Sultan Abdülaziz'den istedikleri yardımı almışlardır. Mehmed Yakup Bey, en büyük desteği ise Osmanlı Hükümdarı II. Abdulhamid Han'dan görmüştür.

Desteğe rağmen kurulan devlet uzun ömürlü olamamıştır. Yakup Bey'in 1877 yılında vefat etmesi üzerine Çin, hemen Doğu Türkistan'a saldırmıştır. 18 Mayıs 1878'de Doğu Türkistan'ın tamamını işgal etmiştir. 18 Kasım 1884’te Çin imparatorunun emriyle 19. eyalet olarak Şin-cang (Xin Jian  ‘Yeni Toprak’) (Sincan) adıyla doğrudan Çin İmparatorluğuna bağlanmıştır.

1931 yılında Kumul kentinde bağımsızlık mücadelesi neticesinde bölgedeki Çinlilere karşı zafer kazanılmış ve 12 Kasım 1933'te Kaşgar'da Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti kurulmuştur. Hoca Hacı Niyaz, cumhurbaşkanı ilan edilmiştir.

Rus-Çin rekabetinden dolayı isyana destek veren Rusya daha sonra kendi egemenliğindeki Türklere (Batı Türkistan) kötü örnek olacağı korkusuyla isyan sonrasında Çin’e destek vererek, kurulan devletin yıkılmasına yardımcı olmuştur.

Mücadele devam etmiş, 1944 yılında Gulca'da Çinlilere karşı yine galip gelinmiştir. Ayaklanmaya destekleyen Rusya, Gulca'da 1944 yılı Ekim ayında Şarkî Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yardımcı olmuştur.

Gulca, Tarbagatay ve İli şehirlerini içine alan bu cumhuriyet bölgedeki Çin kuvvetlerini yenmiştir. Ancak Rusya bu hızlı gelişmelerden korkup bu Cumhuriyetin yöneticilerini Çinliler ile anlaşmaya zorlamışlardır. 1946 yılında iki hükümet arasında 11 maddelik bir metin imzalanıp, birleşik hükümet kurulmuştur. Böylece bu devlet de, Rusya’nın olumsuz tutumu neticesinde ortadan kalkmıştır.

Bu arada Mao, Çin’e hâkim olmayı başarmıştır. 1949 Eylül'ünde Doğu Türkistan’daki Çin birliklerinin komünist Çin hükümetine bağlılıklarını bildirmelerine üzerine Çin hiçbir askeri güç kullanmadan Doğu Türkistan'ı işgal etmiştir.

Günümüzde Doğu Türkistan Ve Uygur Türklerinin Durumu
                      
Uygurların, bu gün nüfusları; Çin katliam ve soykırımlarına rağmen 35 milyonu geçmektedir, büyük çoğunluğu % 99'dan fazlası Sünni Müslüman'dır. Sadece Çin’in Kansu bölgesinde yaşayan ‘Sarı Uygurlar’ Budist’tir, sayıları 20 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Ulusal başlıkları ‘Doppa’dır. Geleneksel yemeklerinin başında tandır ekmeği ‘Nan’ gelir. Uygur erkeklerinin büyük iştahla yediği Legmen de bu hamur işlerindendir.

Anavatanları Doğu Türkistan (Uygur özerk bölgesi)'in dışında Batı Türkistan'da, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan'da önemli sayıda Uygur kökenli Türk vardır.

Ayrıca; Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan, Afganistan, Avrupa ülkeleri, Avustralya, Kanada ABD'de Uygur nüfusu bulunmaktadır.


12.01.2019

"ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN'DA SİSTEMATİK İŞKENCE, ASİMİLASYON ve SOYKIRIM UYGULUYOR!"

TRABZON ÜLKÜ OCAKLARI'NDAN DOĞU TÜRKİSTAN AÇIKLAMASI

"ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN'DA SİSTEMATİK İŞKENCE, ASİMİLASYON ve SOYKIRIM UYGULUYOR!"

TRABZON - Ülkü Ocakları Trabzon İl Teşkilatı adına İl Başkanı Emirhan BOSTAN, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri hakkında basın açıklaması düzenlendi.

"MÜSLÜMAN DOĞU TÜRKİSTAN UYGUR TÜRKLERİNE SAHİP ÇIK!"

ÜLKÜ OCAKLARI TRABZON İL BAŞKANI EMİRHAN BOSTAN, YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASINDA:

"Trabzon'umuzun Değerli Basın Mensupları malum olduğu üzere uzun bir süredir Doğu Türkistan'da yaşanan insanlık dramı, eziyetler, zulüm hepimizi derinden yaralamaktadır. Katil Komünist Çin, Doğu Türkistanlı Müslüman Türk ailelerin evlerine Çinli erkekleri yerleştirerek namusumuza el uzatmaktadır. Yine aylardır devam eden sistematik işkence ve asimilasyon girişimi ise 1 milyondan fazla Müslüman Türk'ün toplama kamplarında esir edilerek özgürlüklerinin ellerinden alınmasıdır.

Ancak hayretle görmekteyiz ki, ülkemizdeki basın organları, sivil toplum kuruluşları, ufacık hadiselerde ortalığı ayağa kaldıran kesimler maalesef bu soykırıma karşı tepki koymaktan imtina ediyorlar, görmezden geliyorlar. Oysaki ne soydaşımız ne dindaşımız olan birçok ülke Çin’in bu soykırım girişimine insanlık adına tepki göstermekte, mazlum Doğu Türkistan coğrafyasına sahip çıkmaktadır. Ülkemizde ise Ülkücü Hareket ve Ülkü Ocakları dışında hassasiyet gösteren, inisiyatif alan maalesef başka kimse bulunmamakta. Acaba bu görmezden gelinme çabasının nedeni Doğu Türkistanlıların Türk olması mı, Müslüman olması mı? Yoksa menşei dışarda olan güruhlarım, STK'ların, partilerin katil Çin’den sağladıkları nüfuzu, finansı kaybetmemek için Çin sözcülüğüne soyunmalarından mı geliyor?

Çok kıymetli yerel basınımız aracılığıyla bir kez daha kıymetli Trabzonlu Hemşerilerimizin bilmesini isteriz ki, bizimle birlikte kimse ses çıkarmasa dahi Ülkü Ocakları olarak, Doğu Türkistan için duyarlılık oluşturmak namına usanmadan çaba göstermeye devam edeceğiz. Soydaşlarımıza her şartta sahip çıkacağız. Bu zulme dur demeye, (işgal altındaki) Doğu Türkistan Uygur Türklerine sahip çıkmaya bütün hemşerilerimizi davet ediyoruz."

12.01.2019

11 Ocak 2019 Cuma

ÇİFTÇİ SORUNLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İLE BAKANLIĞA SUNULDU!

TRABZON - Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, Trabzon'lu çiftçilerin sorunlarını Ankara'da yaptığı görüşmelerde Trabzon Milletvekili Adnan GÜNNAR ile birlikte ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa AKSU'ya iletti.

"BÖLGENİN KALKINMASI TARIMLA OLACAKTIR"

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Başkan Eyüpoğlu'nun 'Çiftçi Sorunları ve Çözüm Önerileri' dosyasında;

"1- Yağışlı iklime sahip bölgemizin ve engebeli arazi yapısından dolayı bölgeye uygun makine ekipman ihtiyacını ön plana çıkarmaktadır. Son yıllarda artan külleme hastalığı ile mücadele, fındıkta kalite ve verim kaybına neden olan zararlılarla mücadelede zamana karşı bir yarış söz konusudur. Yağışlı gün sayısının fazla oluşu ilaçlamanın kısa zamanda bitirilmesi mecburiyetini doğurmaktadır. Bu da ancak el arabası tipi pülverizatörler ile mümkün olacağından makine ekipman desteği yeniden yürürlüğe sokulmalıdır.
2- Yetersiz besleme fındık bitkisinde birim alandan elde edilen ürün miktarını düşürmektedir. Gübreleme her ne kadar el ile toprağa savrularak yapılsa da, bunların toprağa karıştırılma mecburiyeti vardır. Aksi halde çevre kirliliğinden tutun da, gübrelerin boşa kullanılmasına kadar birçok olumsuz durumun doğmasına neden olunacaktır. El traktörü ile toprak işleme ve gübrenin toprağa karıştırılması çok daha pratik olmaktadır. Bununla birlikte bölgeye özel paletli el traktörlerinin bölgemize kazandırılması bu tip makinelere talebi daha da artıracaktır.
3- Basınçlı sulama sistemlerinin 2020 yılına kadar devam eden hibe destek süresinin uzatılması bölgemiz açısından önemli bir taleptir. Bölgemizde hali hazırda 10 adet olan sulama sistemli fındık bahçesi sayısı çok daha artırılarak, Fertigasyon alışkanlığının yaygınlaştırılıp, birim alandan ortalama 300 kg/da verim elde edilen bahçeler oluşacaktır.
4- Yıl boyunca ılıman geçen ve yumuşak bir iklime sahip bölgemizde yağış birçok hastalığın tetikleyicisi ve ortam sağlayıcısı olmaktadır. Çilek yetiştiriciliğinin ve sebze üretiminin bölgemizde örtü altında yapılması çok daha akılcı bir yaklaşımdır. 500 m ² ebatında model seraların bölgemize kazandırılması her türlü sebze üretimi ve fide/fidan yetiştiriciliğini de bölgemizde mümkün kılacaktır. Örtü altı üretim modeli bu tarz yetiştiriciliği pratik ve ekonomik olarak bölgemiz çiftçilerine sunacaktır.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarında

5- Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projelerinde hibe başvurularında 3 yıl şartının kaldırılması,
6- Çiftçilik faaliyetlerinin yönelik başvurularda verilen hibe tutarlarının artan maliyetler oranında artırılması
7- Bölgede Soğuk hava depolarının yaptırılmasında destek alan yatırımcılara kapasite artırımı ve yeni tesis desteklemelerinin sağlanması;

DOKAP destelemelerinde
8- Dokap destekli proje uygulamalarında işletme maliyetleri 2016 yılında yapılan hesaplamalara göre fiyatlandırılmaktadır. 2019-2023 yılları arası yapılacak desteklemelerde yeni maliyetler göz önüne alınarak destekleme rakamları artırılmalı,
9- Büyük baş hayvan tesisi yapımında uygulanan 15 m2'lik alan şartı bölgemiz arazi yapısı ve kısıtlılığı göz önüne alınarak, 2 m2 dinlenme ve 8 m2 gezinti alanı olarak 10 m2 kareye indirilmeli;
10- Projeler içerisine hayvan alımları dâhil edilerek desteklenmelidir."

11.01.2019

'GÜLCEMAL II. ETAP' 22 OCAK'TA İHALEYE EDİLİYOR

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi, I. etap tahkimat ve dolgu çalışmalarını tamamladığı Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi'nin II. etap tahkimat ve dolgu işini 22 Ocak'ta ihaleye çıkartıyor.

"III. ETAP’TA SAHİL OLACAK!"

Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi'nin etap etap tamamlanacak büyük bir proje olduğunu ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Gümrükçüoğlu:

"22 Ocak'ta II. etabın dolgu ve tahkimat işini ihale edeceğiz. Bu etap, I. etaptan Ayasofya Kavşağı'na kadar olan kısmi ihtiva ediyor. Bundan sonrada sıra III. etaba gelecek. Ayasofya Kavşağı’ndan Kemerkaya'ya kadar olan kısmı içeren III. etapta insanlarımızın denize girebileceği kumsal alanlar oluşturacağız. I. ve II. etapta toplamda 800 bin m2 alanı şehrimize kazandırmış olacağız" dedi.

Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi ile Trabzon'un, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük yaşam alanını kazanacağını kaydeden Gümrükçüoğlu:

"Halkımızın denizle bağlantısı kesilmiş olan Beşirli ile Kemerkaya arasındaki bölgede bu önemli çalışmayı icra ediyoruz. Bu sayede Trabzon’umuzun denizle kesilen bağlantısı en güzel şekilde yeniden tesis edilmiş olacaktır. Burada asla düz dolgu yapmıyoruz. Trabzon sahilini adeta dantel gibi işliyoruz. Bu büyük alanın ne şekilde değerlendirileceği halkımızın talepleri doğrultusunda belirlenmektedir. Gülcemal Projesi tamamlandığında komşu illerin akın ettiği, turizme büyük katkısı olacak, misafirlerinin hiç sıkılmadan saatlerce vakit geçirebileceği çok önemli bir yaşam alanı kazanmış olacağız" diye konuştu.

11.01.2019

AKP VAKFIKEBİR İLÇE BAŞKANI UZUN'DAN '10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' MESAJI

TRABZON - AK Parti Vakfıkebir İlçe Başkanı Ahmet UZUN, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolaysıyla kutlama mesajı yayınladı.

AK Parti Vakfıkebir İlçe Başkanı Ahmet UZUN'un Mesajı Şöyle:

"Ülkemizin yönetimi ve milletimiz arasında çok önemli bir köprü görevi gören basınımız demokrasinin ve cumhuriyetimizin kökleşmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Türk basını, tarihin her döneminde yurttaşlarımızın gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde başarıyla yerine getirmektedir. Özgürlüğü, kişisel kaygıların ötesinde, ahlaki ve toplumsal sorumluluk adına doğrunun ve gerçeğin tespiti için kullanan gazeteciler, dünyada ve ülkemizde açık toplumun güvencesidirler. Kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getiren gazetecilerin toplumsal olayların aydınlatılması ve halkın bilgilendirilmesi konularında etkin rol oynayan gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, meslek hayatlarında başarılar dilerim."

11.01.2019

10 Ocak 2019 Perşembe

TRABZON'DA "10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" BİRLİKTELİĞİ YAŞANDI

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜOĞLU'NUN ve TGC BAŞKANI YUSUF TURGUT'UN VEDA KONUŞMALARI, BULUŞMAYA DAMGA VURDU!
 
TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' buluşması gerçekleştirildi.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı GÜMRÜKÇÜOĞLU'nun ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Yusuf TURGUT'un veda konuşmaları, 'Gazeteciler Günü Buluşması'na damga vurdu!


Yoğun bir katılımın yaşandığı '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' buluşmasına;

Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Yusuf TURGUT, Gazeteciler ve Basın Kuruluşları Çalışanları katıldı.  


Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Yusuf Turgut konuşmasında, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun Trabzon'a çok önemli hizmetler kazandırdığını, çok sayıda projesinin yapımın devam ettiğini ifade ederek, 31 Mart'tan sonra bu projelerin takipçisi olacaklarını söyledi. 


TGC Başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıklayan Başkan Yusuf TURGUT ise şöyle konuştu:

"1990'lı yılarda ne zamanki sermaye basına girdi, emekçilerin hakları 30 yılda eridi gitti! Şurası bilinmeli ki, özgür basın kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirdiği, yansız haber akışını sağlayabildiği ölçüde vatandaşların ve çevresindekilerin gerçekle ve dünya ile birleşmesini sağlayabilir…

Artan maliyetler sonrası yerel basınımızın yaşaması için herkese görevler düşüyor. Gazete sahipleri fedakârlık yapacak ama medya kuruluşlarının itici gücü olan biz çalışanlarda araştıracağız ve çok çalışacağız…

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak son 10 Ocak konuşmamı yapıyorum. 4 Nisan'da inanıyorum ki bayrağı ve çıtayı çok daha yükseğe taşıyacak bir meslektaşım ekibiyle birlikte göreve gelecektir.

Bizim gibi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da 31 Mart'ta görevine veda ediyor. Kendisine ve Basın Dairesi Başkanı Ahmet Yoloğlu'na gazetecilere her zaman kucak açmaları ve destek olmalarından ötürü teşekkür ediyorum.

Sayın Gümrükçüoğlu, Trabzon'a önemli hizmetler yaptı. Devam eden birçok projesi mevcuttur. 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra bu projeleri takip edeceğimizin sözünü veriyorum.

Şehitlerimize, vefat eden meslek büyüklerimize Allah'tan (C.C.) rahmet diliyorum. Başta Bekir Koca olmak üzere tüm basın camiasına Allah'tan (C.C.) sağlık şifalar diliyorum."


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuşmasında basının önemine dikkat çekerek, ahrete irtihal eyleyen basın mensuplarını rahmetle yâd etti.

Görev süresi boyunca birçok temasını haberleştirmekten hassasiyetle uzak durduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, Trabzon basınının 15 Temmuz gecesi tüm Türkiye'ye örnek olduğunu kaydetti.


Başkan Gümrükçüoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"1961'den beri kutlanmakta olan bugünü, kıymetli zamanlarınızı ayırıp teşrif etmeniz münasebetiyle tebrik ediyorum. Gününüz kutlu olsun. 10 Ocak 2010'dan itibaren belediye olarak bu güzel günü beraberce, kol kola, şehre hizmet için buluşmaya ve kutlamaya heves etmiştik.

Bu günde hep beraber yine aynı davete icabetinizi görüyoruz. 10'uncu buluşmamızdayız. 31 Mart 2019'da benim görevim sona eriyor. Çalışan Gazeteciler Günü'nde belediye başkanı olarak sizlerle son kez beraberim.

Allah (C.C.) ömür verdikçe her zaman beraber olacağız. 31 Mart 2019'da seçilecek belediye başkanımız ile de bu güzel geleneği devam ettirmenizi temenni ederim.

Benim için 10 yıl önce belediye başkanlığı ‘Halka Hizmet Hakk’a hizmettir’ şuuru ile başladı. Garipleri bulmak ve beraber olmakla, ihtiyacı olan yoksul kardeşlerimizle beraber olmakla, düğünde, cenazede olmakla fakat bunları haberleştirmekten hassasiyetle kaçınmakla devam etti.

10 yıl şehrin sorunlarına ve halka sahip çıkmak, 24 saatin 20 saatini ekip arkadaşlarımla, belediyemizin sahadaki işçisi ile çalışmak, vatandaşın rahatı için icraatı bizatihi yürütmek, beni yetiştiren bu topraklara hizmet etmek büyük bir şerefti.

Basın yayınımız olarak sizlerle çalışmakta büyük bir onurdu. Çünkü siz demokrasinin ayrılmaz unsurları olan yasama, yürütme, yargının yanındaki 4'üncü unsuru olan basın yayınımızsınız.

Bu bilinçle halk adına büyük sevabı olan bir kamu görevini yürütmektesiniz. Sizler, 15 Temmuz 2016'daki FETÖ kanlı darbe saldırısında demokrasi ve hürriyetin yanında kahramanca durmuş olanlarsınız.

10 yıllık görev süremizde kaybettiğimiz bu kadim şehrin önemli değeri olan gazeteci kardeşlerimiz, Turgut Özdemir'i, Ahmet Kayacak'ı, Salih Çamoğlu'nu, Refik Karaağaçlı'yı, Turgay Mürtezaoğlu'nu, Suavi Kaptan'ı, Ömer Güner'i, Ali Zengin'i, Halil Bayram'ı, Ekrem Kamburoğlu’nu ve Cihat Yenidoğan'ı, Trabzon'da basın yayına hizmet edip ahirete irtihal eden bütün kıymetli değerlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Tedavisi devam eden Sayın Bekir Koca ve tüm basın mensuplarımıza Allah'tan (C.C.) acil şifalar diliyorum.

Ben sizleri asla unutmayacağım. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da belediye başkanı olarak değil, Trabzon'un bir evladı, sadece vatandaş Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu olarak, sizlerin yanında olacağım.

Bu 10 yıl boyunca kalbini kırdığım bir basın yayın mensubumuz varsa (ki insan hatadan beri değildir) af ola, diye istirham ediyor, bundan sonraki çalışma hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum."


Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise; 'Çalışan Gazeteciler Günü' ile 'Mülki İdare Amirleri Günü'nün aynı tarihte kutlandığını ifade ederek, iki ayrı camianın kader birlikteliği yaptığını ifade etti.

Trabzon Valisi Ustaoğlu:

"Bu gün bir kez daha gördüm ki Trabzon'da basınımız çok büyük bir aile, çok büyük bir camia. Çalışan gazetecilerimizin bu güzel günü kutluyorum.

Bu gün aynı zamanda Mülki İdare Amirleri Günü. Belki tesadüf ama aynı gün olması da gösteriyor ki, iki güzide camia adeta hayatları boyunca, meslekleri boyunca kader birlikteliği yapmıştır.
Mülki idare camiası açısından basın olmazsa olmazdır. Her türlü zor koşullarda birlikte görev yaptığımız, kader birlikteliği yapığımız camiadır basın camiası. Böyle bir kader birlikteliğini hep birlikte paylaşıyoruz" diye konuştu.

Trabzon'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' buluşmasında, önceki yıllardaki buluşmaların konu edildiği video gösterisi sunumu yapıldı.

Ayrıca Trabzonlu basın mensuplarının Başkan Gümrükçüoğlu ile olan anılarını anlattıkları video klipler ilgi ile takip edildi.

'10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' buluşması toplu hatıra fotoğraf çekimi ile son buldu.

10.01.2019

9 Ocak 2019 Çarşamba

YARIN KTÜ'DE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONUSUNDA TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRECEK

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU'nun başkanlığında, yarın (10.01.2019 Cuma günü) saat 10.30'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde kaymakamlar, kolluk birim amirlerinin ve Yeşilay temsilcilerinin katılımıyla muhtarlar toplantısı ve 2019 Ocak ayı İl Bağımlılıkla Mücadele Teknik Çalışma Grupları Toplantısı da gerçekleştirilecektir.

Toplantıda, bağımlılıkla mücadele konusunda genel bilgilendirme ve değerlendirme yapılacaktır.

09.01.2019

VALİ USTAOĞLU, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" MESAJI YAYINLADI

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" münasebetiyle mesaj yayınladı.

TRABZON VALİSİ İSMAİL USTAOĞLU VALİSİ İSMAİL USTAOĞLU'NUN MESAJI:

"Çağımızın faal mesleklerinden biri olan gazetecilik, halkın doğru haber alma ve bilgi edinme hakkını, dürüst bir şekilde ifa ederek son derece mühim bir vazifeyi yerine getirmektedir. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında, kitle iletişim araçlarının hayatımızın her alanına sirayet ettiği düşünüldüğünde, gazetecilik mesleğinin ne ölçüde meşakkatli bir meslek olduğu anlaşılmaktadır. Tüm bu zorluklara rağmen vazifesini yine de fedakârca icra eden gazetecileri tebrik eder ve '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en samimi duygularımla kutlarım.

Doğru, prensipli ve objektif görev anlayışı ile kamuoyunu ülke ve dünya realitesiyle buluşturan basın, toplumu bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye, araştırmaya ve doğru neticeler elde etmeye yönlendirmektedir.

Görevini yaparken hukukun evrensel standartlarından sapmaması, meslek ahlakına riayet etmesi, kişi haklarına, özel hayata özen göstermesi, devletimizin ve milletimizin yüce menfaatlerini gözeterek yayın yapması, gazeteciliğin en önemli mesuliyetlerindendir.

Basın mensuplarımızın rahat çalışma koşullarına sahip, emeğinin hakkını tam olarak alabildiği, kendini geliştirebildiği bir basın ortamına kavuşmaları dileğiyle bu işe emek ve gönül veren tüm kıymetli medya çalışanlarımızın Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, görevi başında hayatlarını kaybeden gazetecileri rahmetle anıyor; tüm basın çalışanlarına sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum."

09.01.2019

"TRABZON BASINI, 15 TEMMUZ GECESİ GÖĞSÜMÜZÜ KABARTMIŞTIR"

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla mesaj yayınladı.

Gümrükçüoğlu mesajında: "15 Temmuz gecesi yaşanan hain kalkışma sırası ve sonrasında şehrimiz basın mensuplarının tutum ve davranışları tüm ülkemize örnek olarak göğsümüzü kabartmıştır" dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Halkın sağlıklı haber alabilmesi ve olayları farklı açılardan yorumlayanları izlemesi için basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması şarttır. Şeffaf, demokratik, bir toplumu yaşatan en önemli unsurlardan birinin özgür ve tarafsız basının varlığı olduğu hepimizin malumudur. Basın çalışanları, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için yeri gelince canını ortaya koyarak görev yaparken; sorunlarının çözülmesi, hak ettikleri hayat standartlarına kavuşmaları görevlerini daha iyi yapmalarını sağlayacak önemli adımlardır. Basının görevini yaparken hukukun evrensel ilkelerinden sapmaması ve kişi haklarına saygıyı asla ihmal etmemesi gerekmektedir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerler olmalıdır. Trabzon basını günümüze kadar basın ilkelerini her zaman ön planda tutarak kamuoyunu bilgilendirdiği gibi bundan sonra da aynı anlayıştan asla ödün vermeyecektir. Ayrıca 15 Temmuz gecesi yaşanan hain kalkışma sırası ve sonrasında şehrimiz basın mensuplarının tutum ve davranışları tüm ülkemize örnek olarak göğsümüzü kabartmıştır. Bu vesile ile değerli basın çalışanlarının bu anlamlı günlerini kutluyor, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı iletiyorum."

Başkan Gümrükçüoğlu, her yıl geleneksel olarak 10 Ocak’ta basın mensupları ve medya kuruluşlarının çalışanları ile bir araya geldiklerini ifade ederek:

"Bu yıl gerçekleştireceğimiz buluşmamıza tüm basın çalışanlarını davet ediyor, teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

09.01.2019

8 Ocak 2019 Salı

TÜRKİYE'DEKİ ARAÇ SAYISI 23 MİLYONA YAKLAŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine ve medya yansımalarına göre; 2018 yılının Kasım ayına kadar olan verileri incelendiğinde, Türkiye'deki araç sayısının 22 milyon 850 bin 238'e yükseldiği görülürken, en çok motorlu kara taşıtının 4 milyon 171 bin 654 ile İstanbul'da olduğu tespit edildi.

Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, Türkiye'deki motorlu kara taşıt sayılarına yönelik yapılan araştırmayı inceledi.

PRNet'in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'deki araç sayısının 22 milyon 850 bin 238'e yükseldiği görüldü.

En çok motorlu kara taşıtının ise 4 milyon 171 bin 654 ile İstanbul'da olduğu saptanırken, ikinci sırayı 1 milyon 971 bin 135 araç ile başkent Ankara izledi.

Listenin üçüncü sırasında ise 1 milyon 394 bin 40 taşıt ile İzmir yer alırken, Antalya'da 1 milyon 58 bin 357 motorlu kara taşıtı olduğu belirlendi.

Buna karşın Türkiye'deki en az aracın 9 bin 207 ile Tunceli'de olduğu kaydedildi.

PRNet ve Ajans Press'in gerçekleştirdiği medya incelemesinde, konuyla ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu.

Gerçekleştirilen medya incelemesinde, 2018 döneminde otomobillerle ilgili yazılı basına 140 bin 269 haber yansıması tespit edildi.

Otomobil başlığı altında çıkan haberler içeriklerine göre incelendiğinde, en çok konuşulan başlıkların yeni model tanıtımları, akaryakıt fiyatları ve köprü geçiş ücretleri olduğu görüldü.

08.01.2019

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, CUMA GÜNÜ TRABZON'A GELİYOR…

TRABZON - Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, 11.01.2019 Cuma günü Trabzon'a gelecek.


Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın ilimizde partisinin gerçekleştireceği bir dizi programa katılması ve AKP Trabzon İlçe belediye başkan adaylarını açıklaması bekleniyor.

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, daha önceden partisi AKP'nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayını Murat ZORLUOĞLU olarak açıklamıştı.

08.01.2019

ŞAMPİYON KİCKBOKS SPORCULARI ALTINLA ÖDÜLLENDİRİLDİ

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün şampiyon kickboks sporcularını altınla ödüllendirdi.


BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU: "SPORCULARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ"

Slovenya'da düzenlenen Avrupa Kickboks Şampiyonası'nda 57 kiloda Avrupa üçüncüsü olan Nizam Turan ile Elazığ'da düzenlenen Türkiye Kickboks Şampiyonası'nda 60 kiloda Türkiye şampiyonu olan Erdal Turan ve 67 kiloda Türkiye Şampiyonu olan Galip Unay ve antrenörlerini makamında kabul etti.


Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzonlu sporcuların başarıları ile gurur duyduklarını söyledi. Gençliğin spora yönelmesinin toplumlar için büyük önem taşıdığını ifade eden Gümrükçüoğlu, spora ve sporcuya destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

08.01.2019

7 Ocak 2019 Pazartesi

TRABZON BASINI, '10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' BİR ARAYA GELECEK

TRABZON – 10 Ocak'tan 10 Ocak'a hatırlanan Basın Mensupları, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" bir araya geliyor…

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ '10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' TRABZON BASINI'NI BİR ARAYA GETİRİYOR

"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" Etkinliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde geleneksel olarak düzenlenen 10 Ocak Perşembe Günü saat 09.30'da Zorlu Grand Otel'de gerçekleştirilecek.

07.01.2019

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ FARKINDALIK AYI

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: "Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır."


TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

"Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde dokuzuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır.


Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri:

- Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
- Erken yaşta (16 yaştan önce) cinsel ilişki
- Çok eşlilik
- Sigara içme
- Sağlıksız beslenme (meyve ve sebzeyi az tüketmek, rahim ağzı kanseri riskini artırır)
- Çok sayıda doğum yapma
- Sosyoekonomik düzeyin düşük olması
- 5 yıldan daha uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı

Rahim ağzı kanseri belirtileri:

HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu kendiliğinden düzelir ve belirtilere veya hastalığa neden olmaz. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonların bir kısmı rahim ağzı kanserine ilerler, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar alır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bu sebeplerden rahim ağzı kanserinde düzenli tarama yaptırmak çok önemlidir.

Rahim ağzı kanserinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

- Düzensiz adet görmek (düzensiz menstrüasyon)
- Adet dönemleri arasında veya cinsel ilişki sonrası (vajinal) kanama olması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- İdrar yaparken ağrı
- Tek bacakta şişlik

Tanı:

- Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.
- Bu gün rahim ağzı kanserinin % 99,9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. Erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişiklikler HPV-DNA Testi ve PAP Smear Testi ile tespit edilmektedir.
- Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV-DNA ve Pap Smear Testi ile taranmaktadır. HPV-DNA testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

Tedavi:

- Rahim ağzı kanserinde; cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Korunma:

- Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.
- 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak
- Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim
- Sigara kullanmamak
- Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek

Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemlidir?

- Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
- Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
- Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.
- Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetmeyeceği söylenebilir.

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır."

07.01.2019