10 Mayıs 2019 Cuma

TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TRABZON'DA 6. ÇAĞRIYA ÇIKIYOR

TRABZON - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nu ziyaret etti.

Vali Ustaoğlu; TKDK'nın Trabzon'da yürüttüğü faaliyetleri yakından takip ettiğini ifade ederek:

"Trabzon'un kalkınması adına TKDK büyük bir fırsattır. Yatırım yapmak isteyen herkes vakit kaybetmeden Trabzon İl Koordinatörlüğü'müzü ziyaret etsin. Trabzon’a kazandırılan yatırımlar için İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, nezdinde tüm TKDK personelini tebrik ediyorum" dedi.

Türkiye genelinde 60 milyon Avro (414 milyon Türk Lirası) dağıtılacağını ve Trabzon'un bu hibe desteğinden etkin olarak faydalanabilmesi için yoğun olarak çalıştıklarını ifade eden TKDK İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu ise bu alanda yapılan çalışmalar hakkında Vali Ustaoğlu'na bilgi verdi.

IPARD II kapsamında 6. Çağrı İlanına çıktıklarını belirten Aydoğdu:

"Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, İşlenmesi Ve Paketlenmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi Ve Paketlenmesi, Zanaatkârlık, Yöresel Tarım Ve Gıda Ürünlerinin Üretimi, Kırsal Turizm Ve Rekreasyon Faaliyetleri, Kültür Balıkçılığı, Yenilenebilir Enerji Tesisleri Ve Kooperatif Ve Üretici Örgütleri İçin Makine Parkları Kurulumu alanlarında yapılan yatırımlar desteklenecektir" diye konuştu.

10.05.2019

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERDEN VALİ USTAOĞLU'NA ZİYARET

TRABZON – Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenciler, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nu ziyaret ettiler.
4-6 Şubat 2019 tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Okulları arasında düzenlenen 3. Ulusal Bilim Kampı Proje yarışmasında yangın panik odası projesi alanında Türkiye birincisi olan Trabzon Fen Lisesi Öğrencileri Sude Civelek, Kadircan Tüzüner ve 4. Uluslararası Türkiye Açık Kickbox Avrupa müsabakasında Avrupa 2’incisi olan Ecren Pulatlı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nu ziyaret ettiler.

Endüstriyel tasarım dalında Türkiye birincisi olan öğrenciler Sude Civelek, Kadircan Tüzüner’i ile Kickbox Avrupa müsabakasında Avrupa 2’incisi olan Ecren Pulat’ı makamında ağırlamaktan duyduğu memnuniyet dile getiren Vali Ustaoğlu:

"Öğrencilerin, akademisyenlerin bir araya geldiği, 8 farklı alanda 81 ilden 81 proje okulunun katıldığı bilim kampında çocuklarımız emek sarf ederek başarı elde etmişlerdir. Bu başarılarından dolayı başta eğitimcilerimiz olmak üzere öğrencilerimizi tebrik ediyorum" dedi.

Ziyarette İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş’ta nazır bulundu.

10.5.2019

YENİDEN REFAH PARTİSİ AKÇAABAT İLÇE BAŞKANI BARIŞ SANDIKCI'DAN GÜNDEME DAİR AÇIKLAMA

TRABZON - Yeniden Refah Partisi Akçaabat İlçe Başkanı Barış SANDIKCI Akçaabat ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

"YOLUN, SAHİLDEN GEÇMESİNİ VATANDAŞLARIMIZ İSTEMİYOR, VATANDAŞIN SESİNE KULAK VERMELİYİZ"

Yeniden Refah Partisi Akçaabat İlçe Başkanı Barış SANDIKCI, Akçaabat'ta son dönemde gündem olan ve vatandaşların büyük tepkisine neden olan sahilden yol yapımına karşı olduğunu belirterek:

"Bizler Yeniden Refah olarak ilçemizde yapılan tüm hayırlı hizmetlerin destekçisi yanlış yapılanların ise karşısında olup takipçisi olacağız. Bize göre yanlış bir projedir. İlçemiz bir sahil şehridir. Sahillerimizi heba etmemeliyiz. Akçaabat'ımızın yararına ve faydasına ne varsa sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yolun Sahilden geçmesini vatandaşımız istemiyor bize düşen vatandaşın sesine kulak vermektir. Bizler milletin temsilcileriyiz, vatandaşın sesiyiz. Vatandaşlarımızın istemediği bir projeye bizler de destek veremeyiz. Yol önemli bir ihtiyaçtır. Ancak karşı olurken alternatifler de sunmak gerekir.

Akçaabat'ımız Trabzon'un en büyük ikinci ilçesidir. Özellikle yaz dönemi yerli ve yabancı turistler gurbetçiler eklenince şehrimiz sahil yolunda trafik kilitlenir hale gelmektedir. ESKİ AKÇAABAT KARAYOLU dahi yetersiz kalmaktadır. Daha önce yapılması planlanan HAÇKALI BABA DEVLET HASTANESİ KAVŞAĞI ve SÖĞÜTLÜ KAVŞAĞI bir an önce yapılmalı.
Akçaabat'ın arka kesiminde yapımı devam eden Pulathane Bulvarı’nın hızlandırılıp bitirilmelidir. Olmazsa olmazımız GÜNEY ÇEVRE YOLU projesi yapılmalıdır.

Bu yol ile alakalı projenin karşısında olan diğer siyasi parti temsilcilerimizin de yanında olduğumuzu ve desteklediğimizi buradan bir kez daha belirtmek istiyorum.

Ayrıca; İlçemiz Darıca Mahallesinde yer alan Trabzon DİYANET YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİ'nin başka yere taşınması ile alakalı durumun da karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz.

Burada lojman olmadığı için başka bir yere taşınması istenmiş. Fakat taşınmak istenen yerde de lojman yok. Dolayısıyla taşınmasının da bir anlamı yoktur. Konu ile alakalı hassasiyet gösteren başta Kent konseyimize, siyasi partilere, derneklere ve STK'larımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Akçaabat'ta birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu dile getiren Ak Parti ilçe başkanı Sn. Hüseyin Altıntepe’ye de ayrıca teşekkür ediyorum.

Akçaabat'ta birlik ve beraberlik adına Akçaabat'ımız yararına olacak her konuda yardımcı olacağımızı bir kez daha belirtmek isterim.

Bizler Yeniden Refah Partisi olarak yapılan ve yapılacak olan hayırlı hizmetler için varız. Bizim muhalefetliğimiz ilçemizin yararınadır. Yapıcı muhalefetiz, 'hizmet gelsin de nasıl ve kimden gelirse gelsin' inancına sahibiz.

Akçaabat'ımızın çıkar ve menfaatleri için yaşanılabilir bir Akçaabat için: BİZ VARIZ.

Başta Akçaabat'lı hemşerilerim olmak üzere âlem-i İslam'ın hayırlı, bereketli ve huzurlu bir Ramazan ayı diliyorum." dedi.

10.05.2019

VALİ USTAOĞLU, ŞEHİT AİLELERİ ve GAZİLERLE İFTARDA BULUŞTU

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve eşi Şenay Ustaoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen iftar programında şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi.

İftar programına Vali Ustaoğlu ve eşi Şenay Ustaoğlu’nun yanı sıra, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan,  İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Gürmen İlhanoğlu, Garnizon Komutan Vekili Ahmet Burak Yürüten, Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu, Salih Cora, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, il protokolü, şehit aileleri ve gazilerimiz katıldı.

Programda konuşan Vali Ustaoğlu:

"Şehadet mertebesine erişen tüm şehitlerimizin aziz hatıralarını yüreğimizde taşımak, onların emaneti olan değerli ailelerine sahip çıkmak, acılarını paylaşarak çare üretmek, bizlerin üzerine düşen milli görevin ötesinde büyük bir onur ve vefa borcudur. Ülkemizin her köşesinde vatanımızın, milletimizin bütünlüğü için kahramanca mücadele eden askerlerimize ve polisimize Allahtan kolaylıklar diliyorum. Başta buradaki ailelerimizin evlatları olmak üzere bu mücadelede şehit düşen evlatlarımıza Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum" dedi.

Daha sonra Vali Ustaoğlu ve eşi şehit yakınları ve gazilerle sohbet etti.

10.05.2019

HEMŞİRELER HAFTASI ETKİNLİK DAVETİ

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 12 Mayıs Hemşireler Günü ve 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolaysıyla etkinlikler düzenliyor.

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN DAVET:

"12 Mayıs Hemşireler Günü ve 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında, Müdürlüğümüz, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Türk Hemşireler Derneği Trabzon Temsilciliği ile hafta boyunca faaliyetler planlanmıştır.

Etkinliklerimizde siz değerli halkımızı ve basın mensuplarımızı da aramızda görmekten mutluluk duyarız."

11.05.2019

9 Mayıs 2019 Perşembe

'EBE ve HEMŞİRELER GÜNÜ'NDE SAĞLIK ORMANI'NA FİDAN DİKİMİ

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Ebe ve Hemşireler Günü münasebetiyle Sağlık Ormanı kuruyor.
Ebe ve Hemşireler Günü münasebetiyle, İl Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Akçaköy-Harmancık Mevkii Mesire Alanında, fidan dikimi ve Sağlık Ormanı Tabela dikimi gerçekleştirilecektir.

Basın mensupları ve halkımız davetlidir.

Yer: Akçaköy-Harmancık Mevkii Mesire Alanı
Tarih: 10 Mayıs 2019 Cuma Günü
Saat: 10.00 (9.15’te İl Sağlık Müdürlüğü önünden hareket edilecek.)

09.05.2019

VALİ USTAOĞLU BAŞKANLIĞINDAKİ TOPLANTIDA İKİ ÖNEMLİ PROJENİN PROTOKOLÜ İMZALANDI

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, başkanlığında yapılan toplantıda İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve TEKNOKENT arasında iki protokol imzalandı.

Protokol imza törenine; Vali İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, KTÜ İlaç ve Farmasotik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen ve diğer ilgililer katıldı.

Öğrencilere, velilere doğru ve akılcı ilaç kullanımı üzerine eğitim verilmesini amaçlayan ‘İlacı Keşfet Akılcı Kullan’ projesinin protokolü İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KTÜ İlaç ve Farmasotik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında imzalanırken; lise çağındaki öğrencilere elektronik alanlarda, temel yazılım ve kodlama eğitimi vermeyi; proje ve ar-ge desteği sağlamayı amaçlayan ‘Ortaöğretimden Yükseköğretime Giderken’ projesinin protokolü de TEKNOKENT ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalandı.

Protokolleri imzalayan Vali Ustaoğlu:

"Bu gün burada iki önemli çalışmanın protokolünü imzalıyoruz. Birincisi doğru ve bilinçli ilaç kullanımı konusunda hem çocuklarımıza hem de ailelerine eğitimler verilmesini amaçlıyor. Böylece gereksiz ilaç kullanımından kaynaklanan sağlık problemlerinin önüne geçilecek.

Diğeri ise lise çağındaki öğrencilerimize yönelik bir projedir. Çocuklarımızın ufkunu açmaya yönelik atılan bu proje ile öğrencilere hem temel yazılım, kodlama ve elektronik alanlarda eğitimler verilecek hem de; ar-ge ve proje desteği sağlanacak.  Bu iki anlamlı projelerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

09.05.2019

10 MAYIS DÜNYA SAĞLIK İÇİN HAREKET ET GÜNÜ

TRABZON - İl Sağlık Müdürlüğü,10 Mayıs Dünya Sağlık Günü dolaysıyla yapılan basın açıklamasında: "Sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını benimsemenizi tavsiye eder, yürüyüşlerimize tüm halkımızı davet ederiz."

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

"Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde katkı oluşturmanın yanı sıra toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik ederek gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturmaktadır.

Hareketsiz yaşam, modern toplumlar için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin de önünde dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır.

Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 ön sonuçlarına göre; Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık için fiziksel aktivite önerilerini karşılamayanların sıklığı 19 yaş ve üzeri bireylerde %37,6’dır.

Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı (ilkokul 2. Sınıf öğrencileri) Şişmanlık Araştırması COSI-TUR 2016 sonuçlarına bakıldığında ailelerin ifadelerine göre çocukların %9,5’i hafta içi hiç oyun oynamamakta, %19,9’u günde bir saatten az ve %29,7’si günden bir saat oyun oynamaktadırlar. Çocukların %42,5’i günde bir saat, %23,5’i 2 saat ve %12,7’si 3 saat ve üzerinde televizyon seyretmekte/bilgisayarda zaman geçirmektedirler.

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli fiziksel aktivite yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.

Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir.

Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz. Tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb. yüksek şiddetli aktivite örnekleridir.

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla Bakanlığımız tarafından Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmış ve uygulanmaktadır. Programda toplumda fiziksel aktivitenin önemi ve sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kutlanması da yer almaktadır.

10 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını benimsemenizi tavsiye eder, yürüyüşlerimize tüm halkımızı davet ederiz."

09.05.2019

RAMAZAN AYINDA BESLENME

TRABZON - İl Sağlık Müdürlüğü: "Ramazan ayında her ne kadar büyük ve kalabalık sofralar kurulsa da, kendi kontrolümüzü sağlamalıyız ve sağlığımızı riske atacak sağlıksız beslenme davranışları göstermemeliyiz."

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI:

"Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. En belirgin değişiklik ise yemek yeme saatlerimizin gündüz saatlerinden gece saatlerine geçmesidir. Özellikle son yıllarda ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte 17-18 saatlik bir açlık ve susuzluk dönemi geçirdikten sonra iftarla birlikte bir anda yemek yemekte çok aşırıya kaçabiliyoruz.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15  saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarıdır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.

Sıvı tüketimine dikkat!

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.

Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. tüketmeye özen gösterilmelidir.

Oruç tutanlar için beslenme önerileri


-Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
-Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra  aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
-Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
-Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.
-Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
-İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin.
-İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.
-Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.
-Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
-Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun.
-İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
-Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin. Ek olarak, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.

Ramazan ayında her ne kadar büyük ve kalabalık sofralar kurulsa da, kendi kontrolümüzü sağlamalıyız ve sağlığımızı riske atacak sağlıksız beslenme davranışları göstermemeliyiz. 11 ay çalışan ve yorulan sindirim sistemi organlarımızın bir ay dinlenmesine ve arınmasına izin vermeliyiz.

'Oruç Tut Sıhhat Bul' mahyasında da ifade edildiği gibi bu mübarek ayda sıhhatimizi kaybetmemeli, aksine sıhhat bulabilmeliyiz. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı, sıhhatli ve hayırlı ramazanlar geçirmenizi dileriz."
            
09.05.2019

9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ

TRABZON - İl Sağlık Müdürlüğü, Çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yayınladı.



TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI:

"Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.

Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir.

Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Yetişkinlerde görülen belirtiler ise karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler olarak belirtilmiştir.

Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta, ince bağırsak biyopsisi ile de kesin tanı almaktadır.

Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulmaktadır.

Bakanlığımız, STK’lar, Üniversiteler ve özel sektör işbirliğinde Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları (Tiroid, Osteoporoz, Gut) ve Çölyak Hastalığı Kontrol Programı 2017-2021 hazırlanarak, Çölyak hastalığı ile ilgili 2017-2021 eylem planları belirlenmiştir.

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.

Çölyak hastalığında tüketilebilen güvenli yiyecekler;

• Tüm sebzeler,
• Tüm meyveler,
• Tüm bakliyatlar,
• Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar,
• Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,
• Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
• Una batırılmamış konserve çeşitleri,
• Mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir.
• Evde çekilmiş güvenli baharatlar, olmakla birlikte işlenmiş ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) etiket yönetmeliğine göre glüten içeren gıdalarda belirtilmek zorundadır. Çölyak hastalığında kişilerin okul ve dışarıda yemek yerken dikkatli seçimler yapması son derece önemlidir.

Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünlerde mevcuttur. Glutensiz un, glutensiz makarna, glutensiz şehriye, glutensiz çikolata, glutensiz kek, glutensiz kraker, glutensiz irmik, glutensiz güllaç, glutensiz bisküvi, glutensiz tarhana bunlardandır.

Çölyak hastalığı ile karşılaşıldığında, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan en önemli şeylerden biri dikkattir. Dikkatli bir beslenme programıyla her sağlıklı insan gibi bu bireyler büyür, okula gider, evlenir, çocuk sahibi olur, çalışır ve yaşantısına devam edebilirler. Çölyak bir yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir. Çölyak hastalığı hakkında daha ayrıntılı bilgiyi vatandaşlarımız www.beslenme.gov.tr adresinden alabilirler.

09.05.2019

8 Mayıs 2019 Çarşamba

ENGELLİLERİ ANLAYALIM TOPLUMSAL HAYAT'TAN DIŞLAMAYALIM

"ENGELLİLER, TOPLUMA ALLAH (C.C.) EMANETİ'DİR"

    بِسْمِ اللهِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِۜ وَبَشِّرِ الصَّابِر۪ينَۙ

"Yemin olsun ki, biz sizi biraz korku biraz açlık, Mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz noksanlaştırmak suretiyle imtihan ederiz. Ey Peygamber Sabredenleri müjdele." (Bakara, 155. Ayet)

Yüce Yaradan (C.C.) insana taşıyamayacağı yük, sorumluluk yüklemeyeceğini buyuruyor. (Bakara, 286.ayet)

Toplum olarak Engellilere karşı herkesin sorumlulukları vardır.
Onları kabullenmek Toplumsal hayattan dışlamamak gerekir.

Toplumumuzda birbirinden farklı engellerle yaşayan insanların sayısı az değildir. Kendi engelleri ile yaşamaya çalışan bu insanların asıl zorlukları, çevrelerinde bulunan gönül engelli insanların ortaya çıkardığı güçlüklerden kaynaklanmaktadır. Ailelerin çoğu zor durumlarla karşılaşmamak için, gerektiğinde engelli yakınını eve kapatmış ve toplumdan tecrit etmiştir.

Hayatı paylaşmak için engel yoktur.

Allah Resulü (S.A.V.), hayatı boyunca Engellilere sahip çıkmış, onları asla hafife almamış, ENGELLERİ sebebiyle ayıplamamış, kınamamıştır. Engellilere yapılacak her türlü yardımın bir sadaka olduğunu söylemiştir. (İbn Hanbel, V,169)

Sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Vesellem): Engellilerle özel ilgilenmiştir, Bunlardan sadece bir tanesiydi Abdullah Ümmü Mektum, Efendimiz ona özel ilgi göstermediği için Allah (C.C.) tarafından Abese Suresinin ilk ayetleri nazil olarak peygamberimiz uyarılmıştı. Ayrıca merhamet Peygamberi, görme engelli olan Abdullah ibn-i Ümmü Mektum'u (R.A.) müezzinlik görevine getirdi.

Sefere çıkarken kendi vekâletini 13 defa ona verdi.(Tirmizî, Şemâil - 104).

Allah Resûlü (S.A.V.), engeli sebebiyle topluma katılmaktan çekinen ve bu yüzden çölde yaşamayı tercih eden, Zâhir isminde ki bir sahâbeye her gördüğünde ona iltifat ederdi.

Bir gün, Zahir'in kendisinin hiç bir değeri olmadığını söylemesi üzerine Peygamberimiz şöyle dedi:

"Hayır! sen, hiç de değersiz değilsin!
Aksine Allah katında çok kıymetlisin!"

Toplum olarak engellilere karşı herkesin sorumlulukları vardır. Onları kabullenmek, Toplumsal hayattan dışlamamak.

Bazı ailelerin en yakınları tarafından suçlandığı, engelli doğan çocuktan dolayı dışlandığı ve sorumlu tutulduğu görülmektedir.

Kur'an-ı Kerim, insanları engelliler ve engelsizler olarak ayırıma tabi tutmamaktadır. Sosyal hayattan asla dışlamamaktadır.

Hangi insan engelli olmak ister ki! Engellilik gerçekten zordur, Elbette Sabrı gerektirir, Manevi açıdan bakıldığında belki insan için üzücü olarak değerlendirilebilir.

Hak, hukuk tanımayan, vicdan ve gönlü kararmış, yaratılış gayesine aykırı düşüncelere mahkûm bir insanın hakikate erememesi Cahillik engellilik değil midir?

Engelli olmak çok ağır zor bir imtihandır, Allah (Celle Celaluhu) Engelli Kardeşlerimize ve Ailelerine sabır ve Mükâfat versin.

"Allah (C.C.) batan bir diken dâhi olmak üzere başına gelen her bir musibet sebebiyle Müslüman'ın hatalarını günahlarını örtmekle kalmaz, onu bir derece de yükseltir." (Müslim, Birr, 46-47)

"Ey iman edenler! İyilik ve takvada yardımlaşın." (Maide Suresi, 2.)

İyilik güzel ahlaktan gelir.
İyilik eden iyilik bulur.
Kötülük eden kötülük bulur.
Kim ne ederse, Kendine eder.
İyilik yap İyilik bul.
İnsanı İyilik yaşatır. Her iyilik sadakadır.

"Kim bir İyilik yaparsa ona on katı vardır." ( En'am süresi, 160)

İnsan değerli bir varlıktır.
Allah (C.C.) katında engelli insanın vücutla değil, anlayış ve kalple ilgili olduğunu bilmeliyiz.

*Engelli olmak; seçim değil KADERDİR.

*Engel, Allah'ın kuluna verdiği hediyedir. Rabb'im yeter ki, gönüllerimizi engelli eylemesin.

*Engelliye acıyarak değil: Hayranlıkla bakmalıyız.

*Engelliye saygı göstermediğimiz sürece engelliyiz.
*En büyük Engel Sevgisizliktir.
*Sevgi ile Engelsiz Yarınlara Hep Birlikte.

İnsan ya Engellidir. Ya engelli yakını vardır. Ya da engelli adayıdır.
Her sağlıklı yaşayan bir ENGELLİ adayıdır.

*Hepimiz bir gün engelli olacağız çünkü yaşlanacağız.

*"Allah sizi, analarınızın karnından siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi." (Nahl, 78)

Engelli olan insanlar Şükrü hatırlatır. Engellilere bakıp halimize şükredelim, Hamd edelim.

"Allah'ım bizleri halinden şikâyet eden değil, haline şükreden hamd eden Kullarından eyle."

*"İnsanlık, Merhamet üzerine kuruludur: Merhametini Kaybeden İnsanlığını Kaybeder." (Hz. Muhammed S.A.V.)

*"Merhamet acımak değil, acıtmamak, incitmemektir." (Hz Mevlana)

*Kalp herkeste bulunur, Ama Vicdan herkeste bulunmaz.

*Birisine engelinden dolayı dalga geçmek, Onur kırıcı davranıştır.

*Allah-u Teâlâ'nın yarattığı mahlûkata kötü gözle bakılmamalı.

*"Kim Müslüman kardeşinin ayıbını kusurunu kınar da hor görürse O kusuru işlemeden, görmeden ölmez." (Tirmizi, Kıyâme,53)

İnsanlara lakap takmak, Hucurat Suresinin 11. ayetiyle haram kılınmıştır, bu sebeple engelli kişilere Kör, Topal, Kambur, Sağır, Çolak, Kel, Aptal, Deli, gibi ifadelerle hitap etmek ya da onların aleyhlerinde (arkalarından) böyle sözler söylemek Hitap etmek, Müslüman'a yakışmaz, böyle davranışlar peygamber efendimizi de incitir O ki ümmetine gözleri görmeyen birine yol göstermek sadakadır buyuruyor.

*"Hiç kimseyi yaşadıkları için kınama, Kınadıkların imtihanın, Güldüklerin gözyaşın olur. İncittiğin yerden incinirsin." (Hz Mevlana)

"Gülme sakın sen ona, iyi değildir sana,
Kişi neye gülerse, Başa gelen olur." (Yunus Emre)

*"Güvenme güzelliğine, 
Bir sivilce ile biter.
Güvenme zenginliğine
Bir kıvılcım ile biter.
Rabbine güven o her şeye yeter." (Hz. Mevlana)

*Güzel ahlaklı bireyler yetiştirmek isteyen bizler, Toplu taşım araçlarında engelli, yaşlı, hasta, hamile olan Kardeşlerimize duyarlı olup onlara yer verilmesi gerektiğini çocuklarımıza, gelecek nesillerimize bizzat kendimizde tatbik ederek öğretelim.

Devlet Büyüklerimize ve Özellikle Türkiye'nin il ilçe bütün Belediye Başkanlarımıza bir öneride bulunmak istiyorum:

Metro, Otobüs, Minibüs, Hızlı tren gibi toplu taşıma araçlarının engellilere ayrılan koltuklara veya aracın Kapı girişine olumlu düşünceye sevk eden şu yazı yazılmalı

(Engellilere yer verdiğiniz için teşekkür ederiz)

*Engelli vatandaşlarımızın araçları için ayrılmış olan park yerlerine araç park etmenin cezası 2019 yılı için 216 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanında sürücüler için 15 ceza puanı da uygulanmaktadır.

*Bilmediğimiz her hangi bir yere aracımızı park ettiğimizde telefon numaramızı aracımızın ön camına koyarsak iyi olur.

DUA

"Allah'ım; bizi deprem sel yangın Trafik gibi kaza bela musibetlerden koru.

Allah'ım; Bizleri birbirine zulmeden değil; Birbirine merhamet eden, İyilik eden, Öğüt veren, Nasihat eden, Yol gösteren, Zamanının Ve Sağlığının kıymetini bilen. İbadet eden, Salih Amel İşleyen. Hakkı ve Sabrı Tavsiye eden. Birbirini Seven, Birbirine değer veren. Birbirine Dua eden. Ağzı Dualı, İyi niyetli, Anlayışlı, Temiz kalpli kullarından eyle." (Amin…)

Sevgi ve Saygılarımla Selam ve Dua Emaneti ile Dua eder, Duâ beklerim.

Murat UÇAR
Hafız Müezzin Yazar

08.05.2019

MOBİL İNTERNET HIZIMIZ 34,5 Mbps

Ülkelere göre mobil internet hızı belli olurken, Türkiye'de bu oran 34,5 Mbps olarak görüldü. En yüksek mobil internet hızının ise 67,3 Mbps ile Norveç'de olduğu kaydedildi.

Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, ülkelere göre mobil internet hızlarını konu alan araştırmayı inceledi. PRNet’in Ookla verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin mobil internet hızı 34,5 Mbps olarak belirlendi.

Bu oran en yüksek Norveç’de görülürken, mobil internet hızının ise 67,3  Mbps olduğu kaydedildi. Norveç’ten sonra 65,1 Mbps mobil internet hızı ile Kanada ikinci sırada gelirken, üçüncü sırada 60,7 Mbps ile Hollanda’nın yer aldığı tepit edildi.  

Türkiye'ye mobil internet hızında en yakın ülke ise 34,6 Mbps hız ile İspanya olarak kayıtlara geçti. Bu listede Türkiye'nin mobil internet hızında ABD, Çin ve İngiltere gibi ülkeleri de gerisinde bıraktığı gözlendi.

PRNet ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesinde, konuyla ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. 2018 yılında internet başlığı altında 162 bin 116 haber çıkışı gözlenirken, sadece mobil internet ile alakalı bin 269 haber yapıldığı görüldü.

08.05.2019

MÜLTECİ ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

TRABZON – Trabzon'da misafir olan mülteci çocuklar için İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İl Göç İdaresi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortaklığında bir proje hayata geçiriliyor.

Mülteci çocuklara yönelik oluşturulacak olan sosyal yaşam alanıyla ilgili protokol; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büşükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt arasında imzalandı.

Vali Ustaoğlu başkanlığında Valilik B Toplantı Salonunda yapılan protokolle, ilimize göç ile gelen ve herhangi bir eğitim kurumuna devam edemeyen çocuklarımızın toplumla entegrasyonlarının sağlanması amaçlanıyor.

Trabzon Valisi Ustaoğlu:

"Savaşlardan dolayı vatanlarını terk etmek zorunda kalan kardeşlerimizi ilimizde huzur ve sükun içerisinde misafir etmekteyiz. Halkımızın bu misafirlerimize gösterdiği anlayış, tarihsel misafirperverliğimizin ve insani duygularımızın güzel bin örneğidir. Bundan dolayı bugün burada imzalamış olduğumuz protokol göçmen çocuklarımızın topluma uyumu açısından önemlidir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

08.05.2019

2019-2020 YILI EĞİTİM- ÖĞRETİM YILINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI VALİ USTAOĞLU BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TRABZON - Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılına ilişkin yapılan ve yapılacak çalışmaların, eğitim göstergelerinin, eğitim planlanması hakkında genişletilmiş değerlendirilme toplantısı yapıldı.
Valilik A Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Ustaoğlu'nun yanı sıra, mülki idare amirleri, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı.

Toplantıda, merkez ve ilçelerdeki okulların eğitim durumu, eğitim planlanması, mevcut okulların yeterlilik durumu, taşımalı eğitim sistemi, ileriye dönük programların geliştirilmesi ile çözüm önerileri gibi konular ele alındı.

Buradaki konuşmasında ülkemizin en önemli konusunun eğitim olduğunu ve eğitim için tüm imkânların seferber edildiğini söyleyen Vali Ustaoğlu:

"İnsana yapılan yatırım hiç bir zaman boşa gitmez. Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza en iyi şekilde eğitim vermek hepimizin en önemli görevidir" dedi.

Trabzon'un eğitim potansiyeli açısından çok güçlü bir il olduğunu söyleyen Vali Ustaoğlu:

"Bu dönem içerisinde il olarak LGS sınavında Türkiye birincisi olmamızdaki başarı bu seviyenin en önemli göstergesidir. Önemli olan göstermiş olduğumuz bu başarıyı sürdürebilmemiz. Eğitim çıtamızı daha ileriye taşımak adına yapmamız gereken ne varsa hep birlikte yerine getireceğiz" diye konuştu.

Eğitimdeki taşımalı sisteme de değinen Vali Ustaoğlu:

"İlimiz zor bir coğrafyaya sahip. Yerleşim yerlerimiz dağlık bölgelerde kurulu.  Bundan dolayı da taşımalı eğitimde bir takım istenmeyen sorunlar yaşanabiliyor. Yeni eğitim- öğretim yılında bu sorunların çözümü için çalışmalar yapacağız. Trabzon'da eğitime destek veren çok önemli iş adamlarımız ve yerel girişimcilerimiz var. Bu konuda son derece şanslıyız. Kamu kurum kuruluşlarımız, iş adamlarımız, yerel girişimcilerimiz ile çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim alması adına el ele vererek güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

08.05.2019

BÜYÜKŞEHİRİN RAMAZAN ETKİNLİKLERİ İLGİYLE TAKİP EDİLİYOR

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesinin geleneksel olarak düzenlediği Ramazan etkinlikleri, vatandaşların yoğun ilgi ve katılımlarıyla devam ediyor.

Büyükşehir belediyesinin İpek Yolu Fuar Alanı'ndaki Ramazan etkinliklerin ikinci günü, iftar saatine dakikalar kala gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası yenilen iftar yemeğinin ardından şerbetçi, yüz boyama ve palyaço gösterileriyle devam etti.

Etkinliklere yetişkinler kadar ilgi gösteren çocuklar yüz boyama oyununda palyaçolarla doyasıya eğlenirken, gecede sahnelenen Kavuklu ile Pişekâr tiyatro oyunu, ses sanatçısı Emre Bayraktar'ın tasavvuf musikisi konseri ve Mesnevi’den Hikâyeler tüm katılımcılara keyifli bir Ramazan akşamı geçirdi.

Tüm hemşehrilerini, büyükşehir belediyesinin Ramazan etkinliklerinde Ramazan’ı doya doya yaşamaya davet eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu:

"Bilindiği üzere İpekyolu Fuar Alanı'nda her akşam iftar organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Hemşehrilerimizi ve türlü vesilelerle şehrimize gelen misafirlerimizi hem oruçlarını açmak hem de sonrasındaki programları takip etmek üzere etkinlik alanımıza bekliyoruz" dedi.

Ramazan etkinlikleri alanında çocuklar için Ramazan Sokağı Oyun Alanı kurduklarını da anımsatan Başkan Zorluoğlu:

"Hemşehrilerimizin Ramazan-ı Şerif'i huzur, birlik ve beraberlik içerisinde geçirmesi için tüm detayları düşünüp bu doğrultuda hareket etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda çocuklarımız için ÜCRETSİZ çocuk oyun alanı, ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen hemşehrilerimiz için ise mescidimizi hizmete aldık. Alanda temizlik, tertip ve düzene de özel önem gösteriyoruz. Etkinliklerdeki programlarımızın hiçbiri sıradan eğlence programı değildir. Anadolu’da yüzyıllardır süre gelen Ramazan akşamı geleneklerinden yola çıkarak eski Ramazanlar yaşatılmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

08.05.2019