23 Kasım 2010 Salı

TARİHİ TRABZON YURDU’NA YAZIK OLMASIN

Trabzon İl Genel Meclisi; İstanbul Fındıkzade’deki Özel Trabzon Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu ile ilgili inceleme yapmak üzere bir komisyon kurulmasına karar verdi.



Uzun yıllardan beri İstanbul’un en merkezi yerlerinden olan Fındıkzade’de 1965 yılından beri öğrenci yurdu olarak hizmet veren ve Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği (TLYD) tarafından işletilen “YÜKSEK ÖĞRENİM ÖZEL TRABZON ERKEK ÖĞRENCİ YURDU”, Trabzon gündemine düştü. Bu bina,


Ya satılacak
Ya meclis geri alacak
Ya da yenisi yapılacakmış..



Şimdiye dek bu tarihi binanın Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği (TLYD)’ne ait olduğunu biliyorduk. Ama Trabzon İl Genel Meclisinde gündem konusu yapılan Yurt Binasının Trabzon İl Özel İdaresi’nin malı olduğu ileri sürülmektedir. Bu tarihi yurt binasının kime ait olduğundan ziyade tarihi misyonunu devam ettirmesi gerekir diye düşünüyoruz. Zira buradan çok değerli insanlar yetişmiştir.



Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği’ne ait Fatih “Yüksek Öğretim Özel Trabzon Erkek Öğrenci Yurdu”, 1958 yılında faaliyetine başlamış ve 1965 yılında da bugünkü Kızılelma Cad. Şair K. Mehmet Emin Sok. No:26 / FATİH’teki söz konusu binasında hizmet vermeye başlamıştır.



Trabzon Yurdu, Trabzonlulara bir yuva olmuş, öğrencilerin daha rahat etmelerini temin amacıyla odalardaki yatak sayısı 2 ve 3 kişiye indirilerek, 84 öğrenciyi barındıracak kapasiteye indirgenmiştir. Halen yurdun başında başarılı idarecilerden Müdür olarak Trabzonlu Salih Zeki Kahveci ve Müdür Yardımcısı olarak da Ömer Sandal görev yapmaktadır.



Trabzon İl Genel Meclisi’nde bugün İstanbul Fatih İlçesi Fındıkzade’de bulunan Yüksek Öğrenim Özel Trabzon Erkek Öğrenci Yurdu için görüşme yapıldı. Yapılan görüşmede Trabzon Öğrenci Yurdu’nun durumunu değerlendirmek amacıyla bir inceleme ve değerlendirme komisyonu kurulmasına karar verildi.


ÖMER TOSUN, YURT BİNASINI TARTIŞMAYA AÇTI


1965 yılından bu yana Trabzon İl Özel İdaresinin malı olarak İstanbul’da hizmet veren Trabzon Öğrenci Yurdu, il genel meclisinin gündemine taşındı. Meclis üyesi Ömer Tosun “Bu yurt amacına uygun olarak yeniden yapılandırılmalı. Yeniden yapılmalı, özel idareye gelir getirici şekilde yeniden düzenlenmeli” dedi. Meclis konu ile ilgili komisyon kurma kararı aldı.


Trabzon İl Özel İdaresinin malı olan ve İstanbul’daki Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği (TLYD) tarafından işletilen ve binlerce Trabzonlu öğrenciye 1965 yılından bu yana hizmet veren, Trabzon İl Özel İdaresi’nin mülkü olan yurt binası için Trabzon İl Genel Meclisi harekete geçti.


Kurulacak komisyon yurdun yeniden inşa edilmesi için inceleme yapacak.
Mülk için İstanbul’a giderek, incelemelerde bulunan Trabzon İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kul, Trabzon İl Genel Meclisi’ne bilgi verdi.


AMACINA UYGUN YENİDEN DÜZENLENMELİ


Kul, mülkün İstanbul’un Fatih İlçesi’ndeki Fındıkzade Semtinde bulunduğunu belirterek;


“874 m2’den oluşan arsa 1950’li yıllarda Trabzon Yüksek Tahsil Gençliğine Yurt Yaptırma ve Yaşatma Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyet Trabzon’dan gelen ve üniversite okuyan gençler için yurt yapmak üzere bir yer istedi.


1957 yılında İstanbul Defterdarlığı 874 m2’lik bu arsayı Trabzon İl Özel İdaresi’ne verdi. Trabzon İl Genel Meclisi de aldığı bir kararla bu arsa üzerindeki intifa hakkını Trabzon Yüksek Tahsil Gençliğine Yurt Yaptırma ve Yaşatma Cemiyeti’ne verdi. Bu cemiyet kendi imkânlarıyla arsa üzerinde 1695 yılına kadar bu binayı tamamladı.


Bina 3 katlı bir bina. 1975 yılında yeni Dernekler Yasası uyarınca bu cemiyet kapandı ve yerine Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği kuruldu. Ve bina ile arsası bu derneğe devredildi. Bugüne kadar binayla ilgili çeşitli tamiratlar yapıldı ve Trabzon İl Özel İdaresi’nden bu bina için tek kuruş harcanmadı. Harcamalar işadamları ya da dernek üyeleri tarafından yapıldı.


Halen Trabzon’dan giden öğrenciler için yurt hizmeti veren bu binada 2 yataklı 40 oda ve 3 yataklı 3 oda bulunmaktadır. Bir de binanın arka tarafından bir otopark vardır. Bu otoparkı da yine dernek işletmektedir” dedi.


ÖMER TOSUN, DİKKAT ÇEKTİ


Trabzon İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Tosun ise binanın daha modern bir bina haline getirilmesi için gerekenin yapılması gerektiğini belirterek;


“Bu yurt binasının peşini bırakmayalım arkadaşlar. Bu binanın imar durumu nedir, hemen bunu araştıralım. Bir komisyon kurulsun ve yerinde gidip bir inceleme daha yapsın. Fotoğraflardan anladığımız kadarıyla bina çok eski ve bir katı dolgu nedeniyle yerin içine girmiş.


Dernek Yönetimi ile görüşelim ve mevcut binayı yıkalım. Hem Trabzonlu öğrencilere hem de derneğe yakışan bir bina yapalım. Altında dükkânlar, mağazalar olsun. Üstünde yurt olsun. Buradan da hem Trabzon İl Özel İdaresi’ne ve hem de bu yurda bir gelir elde edelim. Her zaman Recep Tayyip Erdoğan Başbakan kalıp da bize KÖYDES’ten ödenek gönderecek diye beklemeyelim. Gelirlerimiz azalıyor. Trabzon’a ne ile hizmet edeceğiz” dedi.


Tosun’un bu sözlerinden sonra Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, bir komisyon kurulması talimatı verdi. Kurulacak olan komisyon bina ile ilgili incelemelerde bulunarak, meclise bilgi sunacak ve daha sonra da yurt binasıyla ilgili gerekli adımlar atılacak.

KAYNAK HABER: Ali Salih SAVAŞ
FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder