14 Mayıs 2011 Cumartesi

İSTANBUL BİLDİRGESİ YAYINLANDI: HEDEF; 10 YILDA 24 ÜLKEYİ FAKİRLİKTEN KURTARMAK


İstanbul'da dördüncüsü yapılan En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın kapanışında İstanbul Bildirgesi yayınlandı.



Bildirgede en az gelişmiş kapsamına giren 48 ülkeden en az yarısının gelecek 10 yıl içinde bu statüden çıkması hedeflendi.


2020'ye kadar yapılacakların yol haritasını çizen İstanbul Eylem Planı'nda, 'en fakir, en kırılgan, en zayıf ülkeler ile dayanışma içinde bulunmak sadece ahlakî değil, ekonomik ve siyasî bir zorunluluk' denildi.

Birleşmiş Milletler'in düzenlediği en büyük toplantılardan olan En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (EAGÜ), yayınlanan İstanbul Bildirgesi ile sona erdi.


Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen toplantının bildirgesinde en az gelişmiş kapsamına giren 48 ülkeden en az yarısının gelecek 10 yıl içinde bu statüden çıkması hedeflendi.


Bildirge ile EAGÜ için gelecek 10 yılda yapılacakların ve bu ülkelerin kendilerinin yapacaklarının bir nevi yol haritasını çizen İstanbul Eylem Planı'nda "son 30 yılda sadece 3 ülkenin en az gelişmiş ülkeler listesinden mezun olabilmesinin uluslararası toplumu derinden kaygılandırdığı" vurgulandı.


BM tarafından şimdiye kadar düzenlenen bütün EAGÜ konferansları ve diğer bazı uluslararası toplantılarda, en az gelişmiş ülkelerde yoksulluğun giderilebilmesi, ekonomilerin gelişimi, kırılganlıkların azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için özel bir ilgi ve iyi hedeflenmiş destek tedbirlerine ihtiyaç bulunduğuna vurgu yapıldığı da hatırlatıldı.


SERKAN SAĞLAM, AYTEN ÇİFTÇİ / İSTANBUL


www.zaman.com.tr - 14.05.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder