23 Nisan 2011 Cumartesi

HAC BAŞVURULARI BAŞLIYOR


2011 yılı HAC ön kayıtları için başvuru tarihleri belli oldu.



Diyanet'ten kurasız hac imkanı da getiren hacla ilgili açıklaması şöyle:


2011 Yılı Hac Ön Kayıtları 25 Nisan 2011 tarihinde başlayıp 6 Mayıs 2011 tarihinde bitecektir. Başvurular http://hac.diyanet.gov.tr adresinden online olabildiği gibi il veya ilçe müftülüklerine müracaat edilerek de yapılabilecektir.


Hac Kayıtları ile ilgili oluşturulan sayfadan çok daha geniş bilgiye erişebilirsiniz.


KURASIZ HAC İMKANI


Diyanet, 7 sene üst üste hacca müracaat eden herkesi kuraya dahil etmeden hacca götürecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bu yıl hacca gitmek için Diyanet İşleri Başkanlığına 7 senedir başvuranların kuraya katılmadan hacca götürüleceğini bildirdi. Görmez, yaptığı açıklamada, Hac hizmetleriyle ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını belirtti.


Diyanet İşleri Başkanlığının Hac organizasyonuna kayıtlı 800 bin vatandaşın bulunduğunu, bu yılki müracaatlarla bu sayının bir milyonu bulabileceğini tahmin ettiklerini anlatan Görmez, her yıl ortalama 100 bin kişinin hacca gitmek için kendilerine başvurduğunu söyledi. Kayıtlı olup da 5 yıl boyunca hacca gidemeyenlerin sayısının 205 bine ulaştığını dile getiren Görmez, vatandaşların da haklı olarak kura sistemini 'haksızlık' şeklinde değerlendirdiklerini ifade etti.


Görmez, şunları kaydetti:

"Kura sistemiyle 5-6 sene müracaat etmiş bir vatandaş hacca gidemiyor ama nadir de olsa yanı başındaki komşusu en son müracaat edip kurada çıkabiliyor. Bunun tabii sebepleri var. Eğer biz müracaat sırasına göre hacca göndermeye kalkarsak o zaman da 10 sene haccı tatil etmemiz gerekir. Yani 10 seneden fazla kimsenin müracaatını kabul etmememiz gerekir. Bu da toplumdaki o hac talebini ve heyecanını ortadan tamamen kaldırır. Onun için ilk kez bu sene şöyle bir sistem uygulamaya karar verdik; 7 sene üst üste hacca müracaat eden herkesi kuraya dahil etmeden hacca götüreceğiz. 6 sene üst üste müracaat edenler 36 defa kuradan ismini çekecek. 5 sene üst üste müracaat edenlerin 25, 4 sene üst üste müracaat edenlerin ise 16 kez kura çekme hakkı olacak.


Böylece bu yıl hacca gideceklerin neredeyse yüzde 90'ı birden fazla müracaat edenlerden oluşacak. Yüzde 10-15'i de yeni müracaatlar arasından çıkabilir. Bu da toplamdaki hac heyecanı ve talebini ortadan kaldırmamak için başvurduğumuz bir yöntem. Yoksa 10 sene hac müracaatlarını kabul etmeyip tatil etmemiz gerekiyor. Herkes umudunu kesiyor. Bu da doğru değil" dedi.


AVRUPA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARI DA DİYANET ÇATISI ALTINDA HAC YAPACAK


Hac kotasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Görmez, kotanın İslam Konferansı Örgütü'nün bir toplantısında alınmış bir karar olduğunu söyledi. Oranın binde 1 olarak belirlendiğini dile getiren Görmez,

"Bütün Müslümanların hali vakti yerinde olsa ve bu kota uygulansa 15 milyon kişi yapar. Halbuki Kabe'nin, Arafat'ın, Müzdelife'nin alabileceği en fazla insan sayısı 5 milyondur. 5 milyon insanın üzerinde insan alamaz orası. İyi hazırlık yapılamamış yani" diye konuştu.


Türkiye olarak her sene kotanın biraz üstünde insan sayısını hacca götürdüklerini anlatan Görmez, şöyle konuştu:


"2006'da 150 bine yakın vatandaş götürdük. Bu bizim kotamızın iki katı demektir. Bu sene Hac Bakanıyla bizim çok verimli bir görüşmemiz oldu. 2 ek talepte bulunduk. Bunlardan bir tanesi Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın bizim şemsiyemiz altında hacca gitmelerini sağlamak. Bunu kabul ettiler. Kotadan daha fazla hacı adayı götürme isteğimiz konusunda ise yetki kralda olduğu için kendilerine yazı yazmamızı istediler. Ancak her seneden daha olumlu cevap alacağımızı tahmin ediyorum" dedi.


Hacca gidenlerin yaş ortalamasının son yıllarda 60'dan 51'e düştüğünü de dile getiren Görmez, "Önceden hep yaşlılar gidiyordu şimdi biraz daha genç insanlar müracaat ediyor. Bu sene 50'ye düşeceğini tahmin ediyorum" dedi.


KAYNAK: www.timeturk.com - 23 Nisan 2011 Cumartesi - 07:55

"23 NİSAN RUHU; HEP YAŞAYACAK.!"


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, 23 Nisan ruhunun mazlum milletler için bir umut olduğunu belirtti ve “Dünya değişiyor, ama 23 Nisan Ruhu değişmiyor. Türkiye’nin ileri demokrasi mücadelesinin temelinde 23 Nisan ruhu vardır“ dedi.




Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi; 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.


Revi; açıklamasında Atatürk’ün milli kurtuluş savaşını TBMM’si ile gerçekleştirdiğini belirterek 91 Yıl önce kurulan meclis ve onun kurucu ruhu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına da rehberlik yapmakta olduğunu ifade etti.


Revi’nin yazılı açıklamasının bir bölümü şöyle;


“Atatürk ve silah arkadaşları 91 yıl önce TBMM’sini kurarak ülkenin yeniden inşasında Milli İradenin ne denli önemli olduğunu vurguladılar.


Ne yazık ki, ilerleyen yıllarda milli iradeye karşı hiç de istenmeyen müdahaleler oldu. Ama Türkiye, bu yaraları hoşgörüsü ve kararlı demokratik mücadelesi ile sardı.


Şimdi ülkemiz 2023’e hedeflerine kilitlendi. 2023 hedefleri, 23 Nisan 1922’deki ruhu ile yakalanacaktır. Atatürk’ün bu önemli günü çocuklara armağan etmesi ise onun ne denli ufku geniş bir lider önder olduğunu gösteriyor” dedi.


HABER: Erdoğan TAFLAN – 23.04.2011 Cumartesi

SEMBOLİK VALİ: M. MÜCAHİT EROL; “ULAŞIM, İŞSİZLİK ve TURİZM” DEDİ


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, koltuğunu temsili olarak Atatürk İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Muhammet Mücahit Erol’a devretti.



Sembolik Devir teslim töreninde; Trabzon Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü, öğretmenleri ve görme engeliler sınıfı öğrencisi Ezgi Zeynep Çıray hazır bulundu.


Sembolik olarak Valilik Makamına oturan Muhammet Mücahit Erol, Trabzon’un ulaşım, işsizlik ve turizm altyapısı konusundaki bir takım eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.


Trabzon hakkında yapılması gerekenleri sıralayan Muhammet Mücahit Erol;


“Trabzon’umuz tarihi ve kültürel açıdan son derece zengindir. Şehrimizin ulaşımını daha da geliştirmemiz lazım. Trabzon Barosu’ndan hastaneye kadar raylı alt geçit sistemi oluşturulmalı. Trabzon kaldırımları araçlar tarafından işgal ediliyor. Bu konuda belediyenin çalışma yapmasını istiyorum. Trabzon 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları tanıtımına da özen gösterilmesi lazım. Trabzon’da işsizlik önemli bir sorun. Bu sorunun giderilmesi içinde acil çalışmalar yapılmalı” dedi.


Trabzon’daki trafik sorununun çözümü için çalışmalar yapıldığını ifade eden Vali Kızılcık;


Otopark sorunu Trabzon’un en ciddi sorunlarından bir tanesidir. Vatandaşlarımız araçlarını gelişi güzel yollara park etmektedir. Otoparkların sayılarının arttırılması için belediyemizin önemli çalışmaları var. Bu projeler hayata geçirildiğinde ümit ediyorum, bu sorunda giderilmiş olacaktır” dedi.


Muhammet Mücahit Erol’un İŞSİZLİK (!!!) konusundaki sözlerinin üzerinde durulması gerektiğini kaydeden Vali Kızılcık;


“Sochi Limanı’nın kapatılmasıyla birlikte buradan kalkan gemi seferleri iptal edildi. Biran önce bu konuda Trabzon’un tüm dinamiklerinin bir araya gelerek, bu seferlerin tekrar başlatılması gerekiyor. Gemilerin Samsun’a gittiği için 2 bin ile 3 bin arasında istihdam oraya kaymış durumda.


Trabzon’un tüm dinamiklerinin bir araya gelerek diğer sorunları bir kenara koyup bu istihdam sorununa çözüm üretmesi gerekiyor. Biz sizlerin daha katma değeri yüksek işlerde çalışmanız için organize sanayi bölgeleri oluşturuyoruz. Bu alanda çok önemli gelişmeler var. Bunları kamuoyu yakından biliyor” dedi.


Vali Kızılcık, turizm altyapısı konusunda önemli çalışmalar yapıldığının da altını çizdi.


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık; Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Muhammet Mücahit Erol’a ve Ezgi Zeynep Çıray’a çeşitli hediyeler verdi.

(VB-23.04.2011 Cumartesi)

‘GENÇ ENGELLİLER TİYATROSU GURUBU’NDAN BAYAN KIZILCIK’A PLAKET


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın eşi Sema Kızılcık sanata ve sanatçıya verdiği destekten dolayı plaket verildi.

 

Genç Engelliler Tiyatrosu’na desteklerinden dolayı Bayan Kızılcık’a düzenlenen tören ile plaketini Kurucu Başkan Abdurrahman Kaplan ve oyuncu Levent Baytar verdi.


Her sağlam insanın aynı zamanda potansiyel bir engelli adayı olduğunu unutmaması gerektiğini ifade eden Bayan Kızılcık;


“Hayatın insana ne göstereceği belli değildir. Dışarıdaki engellerin kaldırılarak engellilere uygun yaşam koşulları yaratılmalıdır. Unutmayalım ki, bir gün biz ya da yakınlarımızdan biri bu zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Böyle olmayı onlar seçmedi. Kimi akraba evliliği, kimi hastalıklar, kimi de kaza sonucu engelli oldu. Engelli vatandaşlarınızdan utanmamalıyız ve kendi kendimize deneyler yaparak engellilerin dünyasını anlamaya çalışmalıyız” şeklinde konuştu.


Engellilerin her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerinin altını çizen Bayan Kızılcık, şöyle devam etti:


“Hayatta en önemli şey zoru başarmaktır. Engellerin aşılması için mücadele edilmesi gerekiyor. Önemli olan arkadaşlarımızın kendilerine güvenmeleri ve sosyal etkinliklere katılmalarıdır Arkadaşlarımızda engellerini aşarak Genç Engelliler Tiyatrosu oluşturarak güzel bir sanatsal faaliyet oluşturdular. Bizde devlet olarak kendilerinin bu çalışmalarında yanlarında olduğumuzu göstermek için destek olmaktan gurur duyuyoruz. Engelliler, sadece kendilerine ilgiyle, sevgiyle ve anlayışla yaklaşılmasını ve sorunlarına duyarlılık gösterilmesini beklemektedir. Bize düşen görev, her alanda onların elinden tutmak ve yardım etmektir. Bundan önce olduğu gibi engellilerimiz için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.



Genç Engelliler Tiyatrosu Kurucu Başkanı Abdurrahman Kaplan ise,


“Genç Engelliler Tiyatrosu olarak yaptığımız faaliyetlerde Sema Hanımın yanımızda olması bize mutluluk veriyor. Kendisinin sosyal faaliyetlerdeki duyarlı tavrını takip ediyoruz. Sema Hanım’a Genç Engelliler Tiyatrosu’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu plaketi kendilerine takdim etmekten dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi. (VB – 23.04.04.2011 Cumartesi)

AWID; 12. FORUMUNU İSTANBUL’DA DÜZENLEYECEK

2012 AWID Forum -"Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek için Ekonomik Gücü Dönüştürme‏ bildirisi…


Sevgili Sivil Toplum Mensupları,


Kanada merkezli Kalkınmada Kadın Hakları Derneği’nin (AWID) Nisan 2012’de İstanbul’da gerçekleştirilecek uluslararası forumuna başvuru detaylarının yer aldığı aşağıdaki duyuruyu sizlerle paylaşmak istedik.


İyi çalışmalar,


Hilal Baykara
Programlar Sorumlusu


Tel: (212) 385 88 10
Faks: (212) 385 88 11


www.sabancivakfi.org
sabanci_vakfi




“Sevgili Kadınlar,


Bazılarınız biliyorsunuzdur, yaklaşık bir yıl sonra Nisan ayında Kanada merkezli Kalkınmada Kadın Hakları Derneği (The Association for Women’s Rights in Development-AWID) uluslararası Forum'unu İstanbul’da düzenleyecek. 1990’li yıllardan bu yana organize ettiği uluslararası Forumlar ile tüm dünyada feministlerin ve kadın hakları aktivitelerinin bir araya gelip önemli tartışmalar yürütmelerine ve politika oluşturmalarına olanak veren AWID, 12. Forumunu İstanbul’da düzenliyor. AWID, Nisan 2012’de gerçekleştireceği bu Forumunun ana temasını uluslararası kadın hareketinden kadınlar ile yaptığı değerlendirmeler sonucunda "Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek için Ekonomik Gücü Dönüştürme" olarak belirledi. Dünyadaki kadın hareketlerinin çalışmalar yürüttüğü farklı alanları da kapsaması hedeflenen Foruma tüm kıtalardan 2000'den fazla kadının katılması hedefleniyor. Forumda ana oturumlar, atölyeler, konferanslar, atölye çalışmaları ile özel bir yere sahip sanatsal ve kültürel performanslar olacak.


Başlangıcından bu yana AWID Forumları, dünya genelindeki feminist hareketlerin ve kadın hareketlerinin politika ve deneyimlerini paylaşabilmeleri, ortak politika ve mücadele alanları yaratabilmeleri acısından önemli bir buluşma noktası oldu. Biz Türkiye Planlama Komitesi olarak, Türkiye'de gerçekleşecek Forumu, Türkiye'den feminist grupları, kadın hareketi bileşenlerini ve kadın çalışmaları yürüten kesimleri ortaklaştıracak ve bu ortaklığı öne çıkaracak politikaları üretip hayata geçirebileceğimiz önemli bir alan olarak görüyoruz. Forum’un Türkiye kadın hareketini ve dünyanın her kıtasından Foruma katılacak olan kadınla buluşturma olanağı tanıması acısından büyük bir katkıda bulunacağına inanıyoruz.


Forum'a katılmanın belli yolları var. Bunlardan birincisi herhangi bir etkinlikle katılmak. İkincisi ise etkinlik yapmadan yalnızca katılımcı olarak katılmak. Herhangi bir etkinlik yapmak isteyen kişi, grup veya örgütlerin maddi destek almak için 27 Mayıs 2011 tarihine kadar AWID’e başvurması gerekiyor.


Sizlerden ricamız, ayrıntılı bilgileri ekte ve aşağıdaki linklerde bulunan Türkçe çağrı metnini ve başvuru belgesini çevrenizde ilgili olabileceğini düşündüğünüz kişi veya örgütlere iletmeniz.


Son başvuru tarihi 27 Mayıs olduğu için oldukça az zaman kaldı ve Türkiye’den mümkün olduğunca katılımın yüksek olabilmesi ve daha çok kadına ulaşmak için desteğinize ihtiyacımız var.


Forumla ilgili Türkçe sayfa için:


http://www.forum.awid.org/forum12/tr/


http://www.forum.awid.org/forum12/tr/oturum-duzenleme-cagrisi/oneri-iletin/


Ayrıntılı bilgi için AWID ana sayfa: www.awid.org


Desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederiz.


Sevgiler…”



ARAŞTIRAN: Coşkun ERÜZ: TEMA TRABZON TEMSİLCİLİĞİ

21 Nisan 2011 Perşembe

KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ TRABZON MERKEZ İLÇE SEÇİMLERİ YAPILDI


Köydes projelerinin planlanmasında etkin rolü bulunan Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Trabzon Merkez İlçe Şubesinde seçimler yapıldı.



Merkez ilçeye bağlı 35 köy muhtarının katıldığı seçimlerde Ağıllı Köyü Muhtarı Saffet Karabina ile İncesu Köyü Muhtarı Davut Keleş seçilirken, birliğin il genel meclisi tarafından temsil edilen üyeliklerine de Meclis Başkanı Haydar Revi ile Selahattin Çavdar seçildiler.


Birliğin doğal başkanı Vali Yardımcısı Aziz Mercan’ın gözetiminde yapılan seçimlerde köy muhtarlarından Haydar Miroğlu ile Zikrullah Karaman da aday oldu, ancak seçilebilecek yeter sayıda oy alamadılar.


Birlik Başkanı Aziz Mercan, Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Trabzon Merkez’inde önemli hizmetleri olduğunu belirterek;


“Bu yıl da bu hizmetleri birliğin yeni oluşan yöneticileri ile birlikte yürüteceğiz” dedi.


Köylere Hizmet Götürme Birlikleri belli ölçülerde özerk bir yapıya sahip ve kendi yasal yetkileri ile ihaleler yapıyor. Daha çok köy yolu sanat yapıları konusunda ihaleler yapan birlik aynı zamanda yaptığı ihalelerle yatırımları da yerinde takip ediyor.


Trabzon’da her ilçede ayrı ayrı birlik bulunuyor.


HABER: Erdoğan TAFLAN - 21.04.2011 Perşembe

“’2. İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ’ İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAM”


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, 27–30 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. İpekyolu İşadamları Zirvesi hazırlıklarının son aşamasını Valilik makamında düzenlenen toplantıda basın mensuplarına değerlendirdi.



Vali Kızılcık’ın 2. İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni değerlendirdiği toplantıda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da hazır bulundu.


2. İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin hazırlıklarının tamamlandığını ve birincisine oranla daha başarılı bir zirve gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade eden Vali Kızılcık,


“27–30 Nisan tarihleri arasında 2. Karadeniz İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni Trabzon’umuzda ev sahibi olarak gerçekleştireceğiz.


Bu organizasyon ülkemizin, Karadeniz Bölgemizin ve Trabzon’umuzun 2023 hedeflerine ticari, turistik anlamda ulaşabilmesi açısından fevkalade önemlidir. Sanayi ve Ticaret Odamıza, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanlığımıza ve emeği geçen tüm herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum.


Şüphesiz ikincisi, birincisinden çok daha yüksek katılımlı ve daha başarılı olmak zorundadır. Her yeni organizasyonun bir önceki organizasyondan tecrübe olarak daha ileride olması gerekir.


Bu çerçevede bizde 27-30 nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan işadamları zirvesine, daha fazla işadamının katılımını temin edebilmek ve onlara bölgemizin yatırım imkanlarını en iyi şekilde anlatabilmek için koordineli bir çalışma yürüterek hazırlıkları tamamlamış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.


Zirveye davet edilen 24 ülkeden 17’sinin geri dönüş yaptığını, diğer ülkelerinde bir haftalık süreç içersinde geri dönüş yapmalarını beklediklerini kaydeden Vali Kızılcık,


“Zirvemize 24 ülkenin işadamları siyasetçileri ve bürokratlarının gelmesi planlandı. 17 ülkeden 180 katılımcının Trabzon’umuza geleceği şuanda programlanmış durumda. Umarım kalan bir haftalık süre zarfında da diğer 7 ülkede katılacağını bildirir. Bu toplantıya Sayın Başbakanımız ve Bakanlarımızın katılımını da bekliyoruz” dedi.


Bu organizasyon ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin imkanlarını gelen işadamlarına tanıtabilme fırsatı bulacaklarını belirten Vali Kızılcık, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:


“Temel amacımız Doğu Karadeniz Bölgemiz ve Trabzon’umuzun ticaret ve yatırım imkanlarını yurtdışından gelen işadamlarına en iyi şekilde anlatabilmek. Doğu Karadeniz Bölgesinde iş yapan sanayicilerimizin ve turizmcilerimizin yurt dışından gelen işadamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirerek ihracat ve ithalat bağlantıları kurabilmelerini istiyoruz.



İşadamları zirvesine paralel olarak fuar merkezinde Doğu Karadeniz Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Fuarı’nı da organize edeceğiz. Yöremizin imkanlarını gelen işadamları, siyasetçiler ve bürokratlara tanıtabilme imkanını da yakalamış olacağız” dedi. (VB – 21.04.2011 Perşembe)

“TÜRKİYE ve ÇİN: DÜNYA’DA YÜKSELEN İKİ DEĞER”


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık; bölgemizin tarihi ve turistik yerlerini gezen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının davetlisi Çinli tur operatörlerini kabul etti.



Trabzon Valiliği (A) Toplantı Salonunda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının Çin Halk Cumhuriyeti’nden davet ettiği 33 kişilik tur operatörü ile bir toplantı yapan Vali Kızılcık, 4 bin yıllık tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve turizm alanları ile Trabzon’un yeni turizm yatırımlarını hayata geçirmede önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.



Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yöremizin tanıtılması ve misafirperverliğimizin gösterilmesi için organize edilen gezi programının önemine değinen Vali, Kızılcık,


“Bu program iki ülke arasında sadece turizm konusunda değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine de fevkalade katkı sağlayacaktır. İki ülke insanlarının bundan sonra hem birbirlerinin yaşam tarzları hem tatil alışkanlıklarını hem de hayata bakış açılarını daha iyi tanımalarına vesile olacağına inanıyorum” dedi.


Özellikle Çin ve Türkiye’nin son yıllarda dünya platformunda yükselen değerler olduğunun altını çizen Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle devam etti:


“Bu yükselen değerler olmaları hasebiyle iki ülke vatandaşlarının refah seviyelerinin önemli oranda artığını, refah seviyesi artan toplumlarda vatandaşların zamanının bir kısmını da şüphesiz tatil yaparak geçirdiğini ve bu tatilde insanların dünyanın değişik güzelliklerini görmek arzusu içerisinde olduğunu biliyoruz.


Her geçen gün globalleşen dünyamızda turist sayısının, gezen sayısının önemli oranda arttığını biliyoruz. Her ülkenin tatil yapma alışkanlıkları aynı değildir. Ama özellikle globalleşmenin etkisiyle artık her şeyin aynılaşmaya, benzemeye başladığı dönemlerde doğal olarak insanlar farklılaşmaya başlamakta, belki geçmişlerini, kaybettiklerini görmenin, yakalayabilmenin arayışı ve macerasındalar.


Bu anlamda derin ve çok zengin bir geçmişe sahip Çin’in Türk insanıyla benzerlikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize ve bölgemize çok sayıda turist geleceğini düşünüyoruz” dedi.


Trabzon'un turizm alanında yükselen bir değer olduğuna dikkat çeken Vali Kızılcık, bölgenin dört mevsimde de turizme müsait olduğunu söyledi.


Trabzon'da yaz mevsiminde sahilde kızgın güneş olurken, 1 saatlik kara yoluyla zirvede serin bir havanın hakim olduğunu kaydeden Vali Kızılcık, turizm alanında projelendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.



Trabzon'a 5 yıldızlı bir otel kazandırılması için çalıştıklarını ifade eden Vali Kızılcık,


"Otelin projelendirme çalışmalarını yürütüyoruz. Projelendirme çalışmaları bittiğinde inşaatı tamamlayıp 5 yıldızlı oteli Trabzon'umuza ve bölgemize kazandıracağız. Bölgemizin doğal güzellikleri son derece büyük önem arz ettiği için doğa ile uyumlu konaklama tesislerinin yapılması ve oralara ulaşımın daha kolay sağlanabilmesi içinde gerekli alt yapı çalışmalarımız devam ediyor.


Artık ulaşım, iletişim imkanlarının bu kadar kolay, ucuz olduğu dönemde coğrafi anlamdaki uzaklığın çok fazla anlam ifade etmediğini, gönüllerinin, kültürlerinin birbirlerine yakın ve benzer olması bu ilişkinin çok hızla artarak devam edeceği, inancımı ifade ediyorum” diyen Vali Kızılcık, yükselen iki değer olan Çin ve Türkiye’nin hem dünya barışına, hem de dünyanın huzuruna katkı sağlama anlamında her alanda daha fazla işbirliği yapması gerekiyor” dedi.


Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise, Çin Halk Cumhuriyeti, Pekin, Şanghay ve Guangzhou şehirlerinden 33 tur operatöründen oluşan bir grubu bölgemizde ağırladıklarını ve yöremizin güzelliklerini tanıttıklarını söyledi.


Çin’in turizm sektöründe önde gelen tur operatörlerini Trabzon merkez odaklı olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde kültürel ve turizm zenginliklerini ve altyapısını incelemeye geldiklerini belirten Genel Sekreter Kaldırım,


“Çin ile Karadeniz arasındaki turizm işbirliğinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılacak" dedi. Kaldırım, Çin’in nüfusu itibariyle dünyaya en çok turist gönderen ülke olma yolunda gittiğini belirterek, "Çinliler deniz ve kum turizmini çok tercih etmiyor. Aksine doğa ve kültürel turizm dediğimiz alternatif turizmi seviyorlar. Bizim de o anlamda çok iyi bir pazarımız var. Biz kendilerine, ‘gelin ve buradaki destinasyonları görün’ dedik. Çin önemli bir pazar ve gelip buradaki doğayı bizzat gördüler. Bu program sonucunda Çin’den 5 bin kişiyi buraya getirebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.


Konuşmaların ardından Çinli operatörlerin sorularını cevaplayan Vali Kızılcık, Çin'li heyete Trabzon'u simgeleyen gümüş telkâri takdim ederken Çin'li operatörler de Vali Kızılcık'a çeşitli hediyeler takdim etti. (VB – 21.04.2011 Perşembe)

REVİ; YENİ ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASI İÇİN KONUŞTU

Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, Trabzon’un adı ne olursa olsun vakıf üniversitelerine ihtiyacı olduğunu belirtti. Revi “Hatta ikinci bir devlet üniversitesi için de bütün şehir dinamikleri harekete geçmeli “dedi.


Revi, Avrasya Üniversitesi’nin il özel idaresinden kiraladığı Pelitli’deki eğitim binasının, irtifa hakkı talebinde bulunduğunu doğrulayarak;


“Bu talep bize geldi, (Vakıf) Avrasya’nın söz konusu müracaatı oldu. Bizde ilgili komisyonlara bu müracaatı inceletiyoruz. Olayın hukuksal, yasal boyutları enine, boyuna araştırılacak gereği yapılacak” dedi.


TAŞIN ALTINDA ELİMİZ VAR


Revi, Avrasya Üniversitesinin geldiği bu aşamada vakfın mütevelli heyetinin talep ettiği her isteği, taşın altına ellerini sokarak yerine getirdiğini belirterek;


“Vakf’ın bizden birçok talebi oldu. Bunu vakıf yöneticileri çok iyi biliyor. Hepsini de bütün yasal imkânlarımızı kullanarak yerine getirdik. İstedik ki, Trabzon bir vakıf üniversitesine kavuşsun.


Son olarak Vakıf; Meclise, YÖK’ün böyle bir talebi olduğunu belirterek, binanın irtifa hakkının da kendisine verilmesini istedi. Bizde talebi aldık. Komisyonlara havale ettik. Komisyondaki arkadaşlarımız kılı kırk yarıyor. Talebi yasal bir zemine oturtmaya çalışıyorlar.


Bu konuda İl Genel Meclisi, elbette Trabzon’un yararına bir karar vermeyi düşünür. Ancak yasal çerçeve içerisinde, bu anlamda kimsenin kuşkusu olmasın yasaların yönetmenliklerin ihale şartnamelerinin bize verdiği her türlü avantajı Avrasya için kullanacağız.


Yine hatırlatmakta fayda var, bir karar alırken yarın bu kararın tartışılmaması gerekiyor. Bunu da düşünüyoruz” dedi.


HABER-FOTO: Erdoğan TAFLAN

20 Nisan 2011 Çarşamba

ÇOCUK YUVASI’NDAKİ ÇOCUKLARA ANNE ŞEFKATİ


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın eşi Sema Kızılcık, Trabzon Çocuk Yuvasını ziyaret etti.



Yuvada bulunan 0–6 yaş arası çocuklarla ilgilenen Bayan Kızılcık, çocuklar hakkında Trabzon Çocuk Yuvası Müdürü Mustafa Çatal’dan bilgi aldı.


Çocukların geleceğimizin teminatı olduklarını ifade eden Bayan Kızılcık, sağlıklı bireylerin sağlıklı ortamlarda yetişebileceklerini ifade etti.


Ağaç yaş iken eğilir sözünü anımsatan Bayan Kızılcık,


“Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bir çocuğu, nitelikli bir eğitim hayatına kazandırmak için 0–6 yaş arası dönem çok büyük önem taşımaktadır. Çocukların öğrenimi çok erken yaşta başlar. Çocuklarımızın sağlıklı, üretken ve sorgulayan bireyler olması için, onların bu dönemde alacakları eğitime önem veriyoruz” dedi.



Yuvada kalan çocukları sıkça ziyaret eden Bayan Kızılcık, onların yalnız olmadıklarını ve her zaman yanlarında olduklarını dile getirerek,


“Çocuklar bizim geleceğimizdir. Bakıma muhtaç çocuklara sahip çıkan toplumların gelecekleri parlak ve güvenli olmuştur. Her fırsatta bu çocuklarımızı ziyaret ederek yalnız olmadıklarını onlara hissettirmeye çalışıyoruz. Bu tür faaliyetlerimiz bundan sonra da devam edecektir” diye konuştu. (V.B – 20.04.2011 Çarşamba)

TOPLUM MERKEZİ’NDEKİ KADINLARA DESTEK


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın eşi Sema Kızılcık, kadınların bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması kampanyası kapsamında Toplum Merkezi’nde bulunan kadınların sorunları ve ihtiyaçları hakkında görüşmelerde bulundu.



Bayan Kızılcık, kadınların toplumsal statülerinin artırılmasının önemine işaret ederek;


“Toplum Merkezlerimizde kadınlarımız okuma- yazma, ev tekstili, üretim teknolojileri, el sanatları, hasır, kazaziye ve diksiyon eğitimi alıyorlar. Bu kadınlarımızın Toplum Merkezinde eğitim alarak hem toplumsal statülerinin arttırılmasını hem de ailelerine ekonomik destek olmalarına katkı sağlıyoruz. Bugünkü ziyaretimizde toplum merkezimizi ziyaret ederek kadınlarımızın taleplerini dinledik. Kendileri kurslarımızdan memnuniyetlerini dile getirdiler” ifadelerine yer verdi.



Toplum merkezinde bulunan kurslardan duydukları memnuniyeti dile getiren kursiyerler ise,


“Bu kurslar bizim gelişmemize çok faydalı oluyor. Sizin bizlere gösterdiğiniz ilgi ve yakınlık bizleri çok mutlu ediyor. Sizi yanımızda görmek bize hem güç veriyor hem de büyük bir motivasyon sağlıyor. Desteklerinizden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştular.



Ziyaret sırasında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü çalışanlarından Sosyolog Esengül Kibar’dan toplum merkezi çalışmaları hakkında bilgi alan Bayan Kızılcık, Toplum Merkezi’nde bulunan kursiyerlerin ilerde açılabilecek kurslar konusunda ki taleplerini sordu. Kursiyer kadınların piko makinesi isteğine de en kısa sürede çözüm bulacağını kaydeden Bayan Kızılcık, toplum merkezi bünyesinde kurs gören kadınların her zaman yanında ve destekçisi olacağını söyledi. (V.B - 19.04.2011)

17 Nisan 2011 Pazar

REVİ; YENİ TBMM’DEN BİR DİZİ TALEPTE BULUNDU


3. Dönemde de Başkan seçilen Trabzon İl Genel Meclisi Haydar Revi, 12 Haziran 2011 seçilecek olan 24.Dönem milletvekillerinden bir talepte bulundu.



"HES’LERDEN SU VE ELEKTRİK
ÜRETİMİNDEN PAY İSTİYORUZ"


Yerelden yönetim talebi..!


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi 3. Döneme giren Meclis başkanlığı ile ilgili olarak bir değerlendirme yaptı. Revi, genel seçime kitlenen ülkede genel seçim sonrası oluşturulacak olan sivil anayasada yerinden ve yerelden yönetimin anayasal temele oturtulmasını istedi..


Revi’nin siyasilere çağırısı


-Yeni ve sivil anayasa özgürlükçü olmalı
-Köydes projesi devam etmeli
-Tek Devlet, millet bayrak ve dil gerçeğini herkes kabul etmeli
-İl Genel Meclisi üyelerinin hukuki statüsü yeniden belirlenmeli
-Karadeniz bölgesinin demir ve deniz yola talepleri göz ardı edilmemeli.
-HES’lerden su kullanım payı ile elektrik üretiminden il özel idaresi pay almalı.




Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, 3. Dönem meclis başkanlığı görevine seçilmesinden dolayı gazetecilerle bir araya geldi.

Usta otelde sabah kahvaltılı basın toplantısında medya mensupları ile birlikte olan Revi’nin toplantısına gazeteciler büyük ilgi gösterdi.


Meclis Başkanı Haydar Revi daha çok genel seçim sonrası oluşacak olan TBMM’sindeki yeni anayasa hazırlıkları konusunda siyasi temennilerde bulundu.

Revi, partisi Ak Parti’nin Trabzon Milletvekili aday sıralaması ile ilgili bir soruyu da “Ortada bir gerçek var. O da liste oluşturmadaki birden fazla kriterler, artık geriye değil herkesin ileriye bakması gerekiyor” şeklinde cevapladı.


Revi, meclis başkanlığı dönemindeki meclis çalışmalarını şöyle açıkladı:

”3 dönemlik meclis başkanlığım süresince, Meclisimiz;2009-2011 yılları arasında 143 gün bir araya gelmiş, 450 saat toplantı yapmış 870 karar almıştır. Ülke genelindeki İl Genel Meclisleri arasında yapılan değerlendirmede, ortalama çalışma düzeyinin üstüne çıkıldığını gösteren reel rakamlardır. İl Encümenimizde de anılan yıllar arasında 2009 ila 2011 yılları arasında 970 karar alınmıştır. 110 gün toplanan Encümenimiz her haftanın Çarşamba günleri periyodik olarak toplanmaktadır.”


YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi 12 Haziran’dan sonra oluşacak olan hükümetten Trabzon özeli ile ilgili olarak beklentileri olduğunu belirterek bu beklenti ve taleplerini şöyle sıraladı;

-Köydes uygulamasının devamı
-Yerel yönetimler yasasının bir an önce çıkartılması
-İl Genel Meclisi üyelerinin statüsünün yeniden belirlenmesi
-Trabzon’un demir ve deniz yoluna kavuşması ile ilgili çalışmaların hızlandırılması
-Teşvik yasasının eksiklikleri görülmüş durumu ile yeniden düzenlenmesi
-İkinci havaalanı pistimizin yapılması
-İkinci Devlet Üniversite’sinin kurulması
-Güney Çevre yolunun yapılması
-Turizm yollarının yeniden rehabilite edilmesi
-HES projelerinden su kullanım hakkı payı ile üretilen elektrikten İl Özel İdarelerine de pay verilmesi


YENİ ANAYASAYA ÖNERİLER


Revi, 12 Haziran sonrası ülkenin gündemine gelecek yeni anayasa ile ilgili olarak içerik yönünden bazı önerileri olduğunu da ifade ederek;

“Yerinden ve yerelden yönetimin mantığı anayasal bir temele oturtulmalıdır. Yeni anayasadaki merkeziyetçi bürokratik oligarşinin yıkılması gerekiyor “ şeklinde konuştu.

Revi tek devlet, millet, dil ve bayrak ülküsünden ise taviz verilmemesi gerektiğini de hatırlattı.


AK PARTİ’NİN TRABZON LİSTESİ


Haydar Revi Ak Parti’nin siyasi kamuoyu tarafından sürpriz olarak nitelendirilen milletvekili aday listesi ile ilgili olarak sorulan bir soruyu da şöyle cevapladı:

“ Ak Parti’nin aday belirleme kriterleri çok fazla. Bu kriterler göz önüne alınarak yapıldı. Kimse geriye bakmamalı. Listenin bir sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. Bütün partilerde ilk etapta böyle sıkıntılar olur sonra iş rayına oturur” dedi.


HABER: Erdoğan TAFLAN