5 Şubat 2011 Cumartesi

AHMET GÜNER’İN KIZI KÜBRA, OSMAN KILIÇ ile EVLENDİ


İller Bankası Bölge Müdür yardımcısı Harita Müh. Ahmet Güner’in kızı Kübra Güner, Osman Kılıç ile dünya evine girdi.



İller Bankasından emekli Şafak Güner ve İller Bankası Bölge Müdür yardımcısı Harita Müh. Ahmet Güner’in kızı Kübra Güner, Ayşe-Mehmet Yılmaz Kılıç oğlu Osman Kılıç; Trabzon Aksular Otel’de Saat 19.00’da kıyılan nikâh ve yapılan düğün ile dünya evine girdi.



Genç çiftin nikâh ve düğün törenlerine Akçaabat Ak Parti ilçe Başkanı Osman Çavuş, Trabzon HAS Parti Merkez İlçe Başkanı Sabahattin İmamoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Doç. Dr. İ. Murat Ar, Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci, Doğanköy Belediye Başkanı Kazım Atmaca, Yıldızlı Belediye Başkanı Yahya Tarakçı, Akçaabat Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Osman Parlayan, İl Genel Meclisi üyesi Emin Zurnacı, İller Bankası Harita Şube Müdürü Osman Ocak, Doç. Dr. Mustafa Pehlivan, Dörtyol eski Belediye Başkanı Bahri Şahin, DSİ’den emekli Şube Müdürü Ali Batman, Trabzon Barosu Avukatlarından Av. Zeki Bezirganoğu, Av. Necati Özlü ve çok sayıda siyasetçi, bürokrat, eğitimci, İller Bankası personeli, bazı belediyelerin çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.



Ömür boyu birlikteliğe imza atan Kübra ile Osman’ın mutlulukları gözlerden kaçmadı. Ebeveynlerin de mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Ahmet Güner, bizzat misafirleri karşıladı ve tatlı diyaloglar oluştu.


Kübra ile Osman’a ömür boyu birlikteliğe imza atarak çıktıkları bu kutlu hayat yolunda kendilerine sonsuz saadetler diler, ebeveynleri kutlarız.

HABER: Muhammet YAVRUOĞLU - 05.02.2011 Ct.
FOTOĞRAFLAR: Mehmet BİRİNCİ

NİKAH ve DÜĞÜNDEN BAZI KARELER






















FOTO: MEHMET BİRİNCİ - 05.02.2011

TARİHİ ESERLER ONARILACAK(MIŞ) !


Trabzon Müftüsü Veysel Çakı ile Hızırbey Camisi Dernek Başkanı Alaaddin Şafak, Hızırbey Camisi`nin restorasyonuna katkıda bulanan Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan`a Cuma Namazı sonrasında plaket verdi.


Trabzon Müftüsü Veysel Çakı ile Hızırbey Camisi Dernek Başkanı Alaaddin Şafak, Hızırbey Camisi`nin restorasyonuna katkıda bulanan Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan`a Cuma Namazı sonrasında plaket verdi. Plaket töreninde konuşan Yıldırımhan, Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevine geldiği günden bu yana özellikle eski vakıf eserlerinin onarımı ile ilgili yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek; "Bölge sorumluluk alanımızdaki Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinde onarım ihtiyacı olan eserleri tespit edip, proje ihtiyacı olanların restorasyon ve röleve projelerini yaptık. Şimdiye kadar bu çalışmalar için 13 Milyon TL harcama yaptık" dedi.


İşadamlarına Seslendi


Yıldırımhan, tarihi eserlerin ve camilerin onarımına katkıda bulunmak isteyen hayırsever iş adamlarına da çağrıda bulunarak; “Hayırsever vatandaşlarımızın sponsorluk yasasında yararlanmalarını istiyoruz. İş adamlarımız katkıda bulanacakları miktarı veya yaptıracakları esere harcayacakları rakamı gider gösterip, vergiden düşürebilecekler. Bu yasa hayır yapmak isteyen iş adamlarımız için çok önemli. Tarihi eserlere ilgi duyan ve hayır yapmak isteyen iş adamlarımız müdürlüğümüze başvurmaları halinde onlara katkıda bulanacakları eserleri gösterebiliriz" diye konuştu.


www.takagazete.com - 05.02.2011

ALACAHAN; SANAT MÜZESİ OLACAK


Trabzon’da 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve yaklaşık 15 yıldır kaderine kullanılmayan Alaca Han, sanat müzesine dönüştürülecek.


Çarşı Mahallesi’nde bulunan ve 15 yıl öncesine kadar bakırcıların faaliyet gösterdiği Vakıf kökenli ancak mülkiyeti özel şahıslara ait Alaca Han, bu ürünlere ilginin azalması ve dükkânların birer birer kapanmasıyla o tarihten itibaren adeta kaderine terk edildi. Kapısına kilit vurulan hanın pencereleri de teneke ve molozlarla kapatıldı.


18. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen, 3 katlı, birbirinden bağımsız 40 dolayında bölümün bulunduğu, ortası açık avlu şeklinde, iyi bir taş işçiliğine sahip dikdörtgen şeklindeki Alaca Han`ın, uzun süredir kullanılmamasından dolayı sıvaları döküldü, duvarlarında çatlaklar oluştu. Bir dönemler çekiç seslerinin ahenk içinde sokağa yayıldığı han, uzun süredir sürdürdüğü sessizliğini önümüzdeki günlerde başlayacak restorasyon çalışmalarıyla bozacak.


Trabzon Valisi Recep Kızılcık, yaptığı açıklamada, tarihi han ile ilgili restorasyon çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Tarihi eserlerin yeniden hayata döndürülmesi ve turizme kazandırılması çok önemli. Bunun için tarihi hanın restore edilmesi için çalışma başlattık” dedi.


Hanın kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Kızılcık, “Önümüzdeki günlerde hanın aslına uygun restore edilmesi için çalışmalar başlayacak. Böylece Trabzon`un çok önemli bir tarihi eseri tekrar gün yüzüne çıkacak. Hanı sanatçıların ve Trabzon`daki çeşitli sivil toplum örgütlerinin yararlanabileceği bir sanat müzesine dönüştürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.


Tarihi mekanların orijinal dokusunun korunmasının son derece önemli olduğunu da vurgulayan Kızılcık, şöyle devam etti:

“Tarihi mekanlar sıradan hale getirilmemeli, aslına uygun bir şekilde fonksiyon kazandırılmalı. Alaca Han yapılacak restorasyon ile tarihi misyonunu en iyi şekilde yansıtacak.”


Hanın dış cephesinde dükkânı bulunan Metin Altınel ise 35 yıldır Bakırcılar Çarşısı’nda faaliyet gösterdiğini, tarihi hanın bakırcılar için simge bir mekan olduğunu, orada güzel hatıraları bulunduğunu söyledi.


Altınel, handa kendisinin de dükkânı olduğunu ifade ederek,

“Handa geçmiş yıllarda onlarca bakırcı vardı. Yıllar içerisinde birer birer gittiler. Benimle birlikte birkaç bakırcı hanın dışında bulunan dükkânlarda faaliyet gösteriyor. Biz de handa yapılacak çalışmaları merak bekliyoruz” dedi.


http://www.takagazete.com/ - 05.02.2011

Medya Trabzon el değiştirdi

Trabzon internet haberciliğinde son zamanlarda başarılı çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken medyatrabzon haber sitesinde önemli değişikler gerçekleşti.

Sitenin yeni sahibi Sürmeneli işadamı Hüseyin Azizoğlu oldu. Azizoğlu ile birlikte Avukat Salih Cora da medyatrabzon’u sahiplendi, hukuk danışmanlığı görevini üstlendi. Medyatrabzon sitesi, adresini de değiştirdi ve Cumhuriyet Mahallesi Yavuz Selim Bulvarındaki (İSMAR marketin üstü) yeni yerine taşındı.

www.gunebakis.com.tr – 05.02.2011

4 Şubat 2011 Cuma

BAŞKAN ÜMİT ÇEBİ, ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI


Kaza nedeniyle acı üstüne acı yaşayan ve çok üzgün olduğu gözlenen Başkan Ümit İsmail Çebi, hastanedeki odasında ziyaretçi akınına uğradı. Yurdun dört bir yanından Çebi’ye geçmiş olsun mesajları yağıyor.



Trabzon’un Arsin İlçesi Yeşilyalı Beldesi Kadıoğlu Petrol Tesisleri önünde seyir halinde iken meydana gelen trafik kazasında yaralanan Saadet Partisi Genel İstişare Kurulu (GİK) üyesi ve Araklı eski Belediye Başkanı Ümit İsmail Çebi’nin Trabzon Fatih Devlet Hastanesinde tedavisi sürüyor.



Sol ayağı bilekten kırılan Çebi’nin ayak bileği alçıya alındı. Ancak alınan bilgiye göre; önümüzdeki pazartesi günü ayak bileğindeki kırıklar nedeniyle ameliyata alınacak.


Başkan Ümit İsmail Çebi’ye akın akın ziyaretçi geliyor. Rahatsızlığına rağmen herkesle yakından ilgileniyor. Fazla beklemek şartıyla kendisi ile görüşmeye müsaade ediliyor.



Başkan Çebi, geçirdiği trafik kazasında babası Hayati Çebi olay yerinde hayatını kaybetmiş ve ağır yaralanan annesi Fatma Çebi ise KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavisi sürüyor. Merhum Hayati Çebi dün Araklı’da kılınan cenaze namazından sonra aile mezarlığında toprağa verildi.


Allah kimseye böyle acı vermesin. Başkan Ümit Çebi’ye Allah’tan sabır ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.


HABER-FOTOĞRAF: Muhammet YAVRUOĞLU

OKULLARINDA BAŞARILI ÇOCUK YUVASI ÖĞRENCİLERİNE KARNE ÖDÜLÜ


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık, çocuk yuvalarında başarılı olan öğrencileri ödüllendirdi.



Başarılı öğrenciler için Fevzi Hoca Restaurant’ta düzenlenen programa Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık, Trabzon Vali Yardımcısı Mahmut Halal ve Nilüfer Halal, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk, Emniyet Müdürü Feridun Boz, Vali Yardımcısı Aziz Mercan’ın eşi Suna Mercan, Vali Yardımcısı Cezmi Batuk’un eşi Arzu Batuk ve okullarında başarılı olan 28 öğrenci ve öğretmenleri katıldı.



Başarılı öğrencileri, 2010–2011 Eğitim-Öğretim yılının 2. yarısında okullarında daha da başarılı olmaları için motive etmeyi amaçladıklarını belirten Vali Kızılcık,


“Takdir ve teşekkür alan yuvadaki öğrencilerimizle bir yemek yeme sözümüz vardı. Bu yavrularımızda okullarında takdir ve teşekkür alma başarısı gösterdiler. Genel olarak hepsiyle birlikte yemekler düzenliyoruz, ancak başarıyı teşvik etmek amacıyla böyle bir uygulama yaptık. Bu akşam çocuklarımızın okullarındaki başarılarının devam etmesi yönünde daha da motive olmalarını sağlama amacıyla böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Kendilerine katıldıkları için teşekkür ediyorum” dedi.



Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın en iyi eğitimi alabilmeleri, onlara gereken motivasyonun ve desteğin sağlanması için çalıştıklarını kaydeden Bayan Kızılcık da,


“Kendine güvenen, donanımlı ve geleceğe daha umutla bakabilen gençleri yetiştirmek bizim asıl hedefimizdir. Bu akşamki program da başarıyı ödüllendirmektir. Bizim asıl amacımız gençlerimizin her dönem başarılı ve iyi eğitimli olabilmelerine imkan sağlamak, geleceğe daha güvenli ve bilinçli bakabilmelerine olanak hazırlamaktır” şeklinde k onuştu.



Uzun süre öğrencilerle sohbet eden Vali Dr. Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık öğrencilerden okullarının ikinci dönemine daha başarılı olacaklarının sözünü aldı.


Fatih Çocuk Yuvası, Trabzon Yetiştirme Yurdu ve Çocuk Evlerinde okullarında başarılı olarak takdir belgesi alan 6 öğrenciye Bayan Kızılcık tarafından Trabzonsporlu futbolculara imzalatılmış forma ve çeşitli hediyeler verildi.


Okullarında başarılı olarak teşekkür belgesi alan 22 öğrenciye de çeşitli hediyeler veren Vali Dr. Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık, öğrencilerden gelecek dönemde takdir beklediklerini söylediler. (V.B - 04.02.2011)

3 Şubat 2011 Perşembe

“KİTLE TURİZMİNDEN ALTERNATİF TURİZME GEÇMELİYİZ..!”


Trabzon İl Genel Meclisinde Kalkınma Ajansının turizm hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ajans genel sekreteri Çetin Oktay Kaldırım; yörede en az 10 gün konaklayan turist sağlayacak çeşitliliğine her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.


Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Ajansı, Ajansın çalışmalarında projelerinde bu projelerin hayata geçmesinde önemli bir partneri olan İl Genel Meclisinde çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım meclis üyelerine Kalkınma Ajansının kısa sürede kurulmasından sonra yaptığı çalışmaları anlattı.

İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi’nin de yönetim kurulu üyesi olduğu Kalkınma Ajansı’nın özellikle çeşitliliği ve aktivitelerdi bol bir turizm mantığının yeniden şekillenmesi ile ilgili çalışmalara öncelik vermesi konusunda bir misyon üstleneceğini belirtti.

Meclis üyelerine yaptığı sonumda, özellikle bölgenin turizm potansiyelinin daha ciddi, daha planlı daha çeşitlilik gösteren bir konumda olması gerektiğini belirterek;

“Biz bölgede 1,5 gün kalan turist değil 10 gününü bölgede geçirecek turist için çapalamalıyız. Bunun içinde aktivite bolluğu olmalı” dedi.

Kaldırım; turizm bereketinin turistin uzun süreli bölgede kalması olarak düşünülmesi gerektiğini belirterek özellikle Kapadokya bölgesinden örnekler verdi. Kaldırım, dağ yürüyüşlerinin denizin ve raftingi ile balonla bölgeyi gezmek gibi aktiviteler konusunda Kalkınma Ajansı’nın yatırımcıya proje geliştirecek herkese el uzatabileceğini belirtti.

Kaldırım, " Bizim gözlemlediğimi turizm alanında bölgede bazı eksiklikler var. Kitle turizmine çok uygun değil bizim bölgemiz. Bunu dezavantaj olarak görmemek lazım.. Zira kitle turizmi yapılan birçok bölgeyi gezenler görenler bilirler. Çok fazla bölgeye katma değer bırakmıyor. Dolayısıyla bizim bölgemizi ilgilendiren alternatif turizm çok önemli.

Şöyle bir avantajı da var. Kitle turizminde harcanan miktarın 4-5 katını alternatif turizmi yapan insanlar harcıyor. Dolayısıyla alternatif turizmin bölgeye çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. Bölgemizde turistin geceleme oranı çok düşük. Bunun da temel sebebi alternatif faaliyetlerin sunulamamasıdır.

Alternatif turizmin geliştirilmesi ve turizmin çeşitlendirilmesi çok önemli.. Dünyada çok hızlı gelişen bir kırsal turizm var. Türkiye'ye yeni yeni giriyor. Bu tür modellerin bölgede yaygınlaştırılması önemlidir" dedi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının koordine eden, sinerji oluşturan, bölgedeki sivil toplum ve kamu kurum kuruluşlarını bir araya getiren, bunların koordinasyonunu sağlayarak "katalizör" görevi sürdüren bir kurum olarak tanımlayan Kaldırım, faaliyet desteği ve teknik destek rehberlerinin hazırlandığını ve kısa zaman içinde kamuoyuna açıklandığını söyledi.

Ajansa bağlı 6 ilin beşinde proje toplantısı düzenlediklerini ve hepsinde \"proje ofisleri oluşturulması\" tavsiyesinde bulunduklarını ifade eden Kaldırım, yeni kurulmuş bir ajans olmalarına rağmen kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bn. Kızılcık, Köyleri Ziyaret Ediyor


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın eşi Sema Kızılcık, köyleri ziyaret ederek, rastgele çaldığı kapıdan içeri girip vatandaşlara misafir oluyor.



Önceki gün Maçka’nın Kızılcık ve Yemişli Köyleri’ne giden Bayan Kızılcık, vatandaşların kendilerine çok sıcak ilgi gösterdiğini belirterek, “Çat kapı yapıp içeri giriyoruz, sofrada oturup yemek yiyenle yemek yiyoruz, sobanın başında oturup sohbet ediyoruz. Onlar da biz de bu durumdan büyük mutluluk duyuyoruz. Zira bazı vatandaşlarımız bizi görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar” dedi.


Özellikle karın yağmasıyla Karadenizliler’in evlerine çekildiklerini belirten Bayan Kızılcık, “Herkesin evinde olduğu saatte ziyaretlerimizi yapıyoruz. Bu durum vatandaşlarımızın da hoşuna gidiyor. Biz de Trabzon halkıyla daha iç içe olma fırsatı buluyoruz” diye konuştu.



Yemişli Köyü’ndeki vatandaşlarla da sohbet eden Bayan Kızılcık’a büyük ilgi gösteren köylüler, kendilerine ilk kez böyle bir ziyaret yapıldığını ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. (V.B- 03.02.2011)

TRABZON’DA KAR NEDENİYLE 20 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Trabzon Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre; Trabzon’da bu sabah itibariyle yağan kar nedeniyle 20 köy yolu ulaşıma kapalı durumda.


Trabzon’da yağan kar nedeniyle ulaşıma kapalı bulunan 248 kilometrelik yolun açılması için 6 ekip, 4 greyder, 2 yükleyici ve 3 kamyon çalışmalarını sürdürüyor.


Kapalı köy yollarının ilçelere göre dağılımı şöyle: Araklı 2, Beşikdüzü 3, Çaykara 10, Hayrat 3, Köprübaşı 1, Maçka 1.


Öte yandan bugüne kadar yapılan karla mücadele sonucunda 206 köy yolu ulaşıma açıldı. (V.B.)

EYOF 2011 Koordinatörlüğü Temsilcileri Toplantısı

23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında Trabzon’da yapılacak olan 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF) hazırlık çalışmaları kapsamında, il merkezi ile oyunların gerçekleştireceği ilçelerde faaliyet gösteren konaklama, yeme-içme tesisleri ve turizm ile doğrudan ilgili olan sektör çalışmalarına yönelik eğitimler verilmesi planlanmaktadır. Bu eğitimler suretiyle oyunlar süresince oluşacak turizm hareketliliğinde sunulan hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.


Söz konusu eğitim faaliyetlerinin içeriğinin belirlenmesi ve katılımcıların eğitim konusunda görüş ve önerilerinin alınabilmesi amacıyla Trabzon Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Trabzon’daki kamu kurum/kuruluşları, yerel yönetimler, turizm sektörü, sivil toplum örgütleri ve EYOF 2011 Koordinatörlüğü temsilcilerinin katılımıyla 3 Şubat 2011 tarihinde bir ön hazırlık toplantısı yapılacaktır.


Trabzon Ticaret ve Sanayi odası toplantı salonunda saat 14.00’de yapılacak toplantıda, Trabzon 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nın Trabzon’a kalıcı bir değer bırakabilmesine hizmet edecek eğitim programlarının oluşturulması amaçlanmaktadır. (V. B. B-03.02.2011)

2 Şubat 2011 Çarşamba

Farabi Hastanesi’nde; “İLK KARACİĞER NAKLİ”


KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi ilk böbrek naklinden sonra bu kez bölgede yine bir ilke daha imza atarak, İLK KARACİĞER NAKLİNİ gerçekleştirdi.


Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk karaciğer nakli Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Farabi Hastanesi bu kez Karadeniz Bölgesi’nde yine bir ilke daha imza attı ve ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi.


Farabi Hastanesi karaciğer nakli programı sorumlusu Doç. Dr. Serdar Topaloğlu, Aralık ayında Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli ruhsatı aldıktan sonra ilk karaciğer naklini gerçekleştireceklerini açıklamış ve her anlamda teknik altyapılarının hazır olduğunu ifade etmişti.


Topaloğlu, geçtiğimiz Çarşamba akşamını Perşembe gününe bağlayan gece Farabi Hastanesi’nde ilk karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, karaciğeri yaklaşık 7-8 yıldır nakil bekleyen Süheyla Sekban (49) isimli vatandaşa yaptıklarını söyledi.


Topaloğlu vericinin ise Rize’de beyin ölümü gerçekleşen ve yaşı yine 49 olan bir kadavradan aldıklarını ifade ederek,

"6 kişilik ekibimizle karaciğer naklini yaklaşık 12 saatte başarıyla gerçekleştirdik. Genel olarak bu tür nakil ameliyatları 15 saati bulabiliyor. Ekibimize destek olmak amacıyla Memorial Hastaneis’nden gelen bir arkadaşımızın haricinde ekibimizin tamamı kendi arkadaşlarımızdan oluştu" dedi.


KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, konuyla ilgili nakli gerçekleştiren personel ile birlikte basın toplantısı düzenleyeceğini belirtti.


Mart - 2009’da ilk böbrek naklini gerçekleştiren KTÜ Farabi Hastanesi, Eylül 2009’da ise ilk kez kadavradan canlıya böbrek naklini gerçekleştirmişti.


www.gunebakis.com.tr – 02.02.2011

TRABZON’DA; HAVA KİRLİĞİNDE ARTIŞ


Trabzon şehir merkezinde, soğuk havalarla birlikte hava kirliliğinin, belirli saatlerde hissedilir boyutlarda arttığı açıklandı.



Konuyla ilgili Trabzon Valiliği’nden kamuoyuna duyurulması için yapılan açıklamada,


“Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Hava Kalitesi İzleme İstasyonları verilerinden de anlaşıldığı üzere, hava kirliliği özellikle 18.00-21.00saatleri arası artış göstermektedir.


Hava kirliliğine İlimizin arazi yapısı sebebiyle inversiyona neden olmakta ve özellikle bacalardan çıkan duman, havadaki hareketsizlik sebebiyle şehrin üzerine çökmektedir. Isınma amaçlı tüketilen katı yakıtlardan kaynaklanan toz ve gaz emisyonuna ilaveten belirli saatlerde(işyeri ve okulların kapanış saatleri), taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazları kirliliğin artmasına neden olmaktadır.


Bu bakımdan; özellikle merkezi(kalorifer) ısıtma sistemi olan binalarda, Müdürlüğümüzden izin belgesi alınmış kömürlerin kullanılması, kazanların usulüne uygun olarak yakılması ve temizlenmesi, atmosfere verilecek toz ve gazların azalmasında önemli derecede etki etmektedir. Bu husus özellikle site/apt. yöneticilerinin sorumluluğunda olup, yöneticilerin aşağıda belirtilen hususlarda hassasiyet göstermeleri önem arz etmektedir:


1-Mutlaka kaliteli ve üzerinde firma adı, kalori ve diğer bilgiler yer alan, satış izin belgesi alınmış kömürlerin satın alınması ve kullanılması,


2-Kazan alev boruları temizliğinin periyodik (ihtiyaca göre en az haftada bir) yaptırılması,


3-Bacaların gerekli sıklıkta (yılda en az bir defa, tercihen İtfaiye Müdürlüğüne) temizlettirilmesi,


4-Kazanların mutlaka Ateşçi Kurslarına katılmış ve Ateşçi Belgesi almış ehil kişilerce usulüne uygun olarak yakılması, ateşçinin başka sitelerde çalışmasına izin verilmemesi,


5-Kazanlarda, kömür torbaları, çöp, yağ, plastik malzemeler, lastik parçaları, tekstil, kablo, tıbbi atık, boya ve boyalı maddeler, ev eşyaları, ıslak kâğıt gibi yakılması yasak olan ve yüksek miktarda kirlilik yapan ve alev boruları ve bacanın tıkanmasına yol açan maddelerin kesinlikle yakılmaması,


6-Yanma esnasında bacanın ve kazanların sürekli takip edilerek tamir ve bakımlarının yaptırılması,


7-21.10.2011 tarih ve 30 nolu Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenen " 16.00-18.00 saatleri arasında kazanların yakılması ve kazanlara kömür atılması yasaklanmıştır." hükmüne kesinlikle uyulması gerekmektedir.


Müdürlüğümüz ve Trabzon Belediyesi denetim elemanları tarafından yukarıda belirtilen hususlarla ilgili olarak denetimler yapılmaktadır. Denetimlerde kurallara uyulmaması durumunda Çevre Kanunu'nda öngörülen idari yaptırımlar (daire başına 425 TL idari para cezası, izinsiz yakıtların toplattırılması vb.) uygulanmaktadır.


Bu kapsamda, İlimizdeki tüm site/apt. yöneticilerinin konuyu ehemmiyetle takip etmesi, görevli elemanları denetleyerek, kazan ve baca temizliği, yakılan maddeler, yakma şekli ve yakma saatleri konularında gerekli tedbirleri aldırmaları gerekmektedir denilmektedir. (V. B. B. - 27.01.2011)

TRABZON’DA BAZI KÖY YOLLARI, KAR NEDENİYLE ULAŞIMA KAPANDI


Tarlacık Köyü-01.02.2011

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı sonrasında Trabzon’da 172 köy yolu ulaşıma kapandı.


Trabzon Valiliğinin verdiği bilgiye göre; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı sonrasında Trabzon’da 172 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan 2 bin 180 kilometrelik yolun açılması için 35 ekip, 23 greyder, 12 lastik yükleyici ve 13 kamyon ile çalışmalarını sürdürüyor.

Kapalı köy yollarının ilçelere göre dağılımı şöyle:

Merkez 1,
Akçaabat 2,
Araklı 4,
Beşikdüzü 18,
Çarşıbaşı 1,
Çaykara 26,
Dernekpazarı 6,
Hayrat 18,
Köprübaşı 3,
Maçka 20,
Of 30,
Sürmene 4,
Şalpazarı 13,
Tonya 15,
Vakfıkebir 10,
Yomra 1

Öte yandan bugüne kadar yapılan kar mücadelesi sonucu 10 köy yolu ise ulaşıma açıldı. (V.B.)

FOTO: MUHAMMET YAVRUOĞLU-01.02.2011

Tarlacık Köyü-01.02.2011


Tarlacık Köyü-01.02.2011

NAZİME BAŞ(92); BUGÜN DUALARLA DEFNEDİLDİ

FOTO: Mehmet BİRİNCİ

30.01.2011 Pazar günü İstanbul’da Hakk’ın rahmetine kavuşan Nazime Baş bugün (01.02.2011 Salı Günü) Vakfıkebir Tarlacık Köyü Yukarı Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra yoğun kar yağışı altında Tarlacık Köyü’nde dualarla toprağa verildi.



30.01.2011 tarihinde İstanbul’da Hakk’ın rahmetine kavuşan MEB’den emekli Muhasebeci Mehmet Birinci’nin kayınvalidesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemşirelerinden Zehra Birinci’nin annesi Nazime Baş(92); bugün (01.02.2011 Pazartesi Günü) Vakfıkebir Tarlacık Köyü Yukarı Cami’de öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazından sonra karlı bir havada dualarla toprağa verildi.



Cenaze törenine Akçaabat Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci,Yıldızlı Belediye Başkanı Yahya Tarakcı, Doğanköy Belediyesi Meclis ve Encümen üyesi Azmi Birinci, Fırıncılar Derneği Başkanı Yahya Baş(Merhumenin damadı), Vakfıkebir İl Genel Meclisi üyesi Şenol Bahadır, DİB Trabzon Akçaabat Darıca Eğitim Merkez Müdürü Zeki Yavuzyılmaz, Doç. Dr. Mustafa Pehlivan, Trabzon Bahçecik Mahallesi Muhtarı Ali Bal, Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Musa Başak ve kalabalık bir cemaat katıldı.


Merhume Nazime Baş’a Allah’tan rahmet ve sevenlerine sabırlar dileriz.



HABER-FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU

CENAZEDEN FOTOĞRAFLAR



















FOTOĞRAFLAR: MUHAMMET YAVRUOĞLU