10 Mayıs 2011 Salı

VALİ KIZILCIK, ENGELLİLER HAFTASI’NI KUTLADI


10–16 Mayıs ‘Engelliler Haftası’ dolayısıyla Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, bir mesaj yayınladı.


Tüm dünyada 10-16 Mayıs tarihleri "Engelliler Haftası" olarak kabul edildiğini belirten Vali Kızılcık, bu yüzden hafta, yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda değerlendirildiğini kaydetti.


Ulu Önder Atatürk’ün “Ülkelerin uygarlık düzeyi; özürlülere verdiği değerle ölçülür” sözünü hatırlatan Vali Kızılcık,


“Ülkemiz özürlülerinin sorumlu insanlar olarak kendi yaşamlarını düzenlemeleri için bağımsızlıklarını ve öz güvenlerini kazanmalarını, toplumun ekonomik ve sosyal yönden gelişmesine, üretime aktif biçimde katılmalarını, toplumdan soyutlanmadan doğal yaşam biçimini paylaşmalarını ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaları noktasında toplum olarak üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir” dedi.


Engellilerin beceri ve yetenekleri doğrultusunda iş imkânı sağlayarak onları üretken ve verimli hâle getirebileceğini vurgulayan Vali Kızılcık,


“Engellilik yaşantısı bireyin özel yaşamında ve toplum yaşamında farklılık yaratarak belirleyici olur. Engellilere yönelik destekleyici uygulamalar ve pozitif ayrımcılık bu yaşantının zorluklarını bir ölçüde giderirken, bir başka açıdan bu farklılığın ve dezavantajın oluşturduğu sorunları gidermesinde yardımcı olur. Engellilerin gereksinimlerine yönelik uygulamaların hedefi, onların toplum içerisindeki yaşamlarında fırsat eşitliğini yaratmak ve sürdürmek olmalıdır. Fırsat eşitliği yönünde etkin adımlar atılıp ilerleme sağlandıkça, pozitif ayrımcılığa gerek kalmayacak ve giderek engellilik üzerindeki bu etiketlendirme ortadan kalkacaktır.

Engelli bireylerimize yardımcı olmak istiyorsak, onlara acıyarak yaklaşma yerine Konfiçyus'un dediği gibi ‘onlara balık verme yerine, balık tutmayı öğretmeliyiz’. Engellilerin beceri ve yetenekleri doğrultusunda iş imkânı sağlayarak onları üretken ve verimli hâle getirebiliriz” dedi.


Engelliliğin bir eksiklik ve noksanlık olmadığını belirten Vali Kızılcık, var olan bir farklılığın; bilim, kültür, sosyal, siyasal vb. hayatın birçok alanında çok şeyler yapabileceklerine yürekten inandığını söyledi.


Vali Kızılcık açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:


“İlimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal, kültürel, eğitsel gelişimlerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek, engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılımlarına imkân sağlamak için çalışıyoruz”


“Dünyayı gönül gözü ile görerek “Benim sadık Yarim Kara Topraktır” diyen Ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu, mütefekkir, yazar Cemil Meriç ve daha pek çok engelli insanımız akıl almaz başarılara imza attığını hatırlatan Vali Kızılcık, “Devlet olarak, engelli bireylerin tüm yaşamsal aktivitelerinde kendilerine hayatı kolaylaştırıcı çalışmaları tam bir diyalog ile gerçekleştireceğimizi belirtirken, herkesin her an engelli olabileceği realitesinden hareketle tüm vatandaşlarımızın duyarlılığıyla engellilerimize ilgimizi esirgemeyeceğimize inanıyor, Dünya Engelliler Haftası’nı kutluyorum” dedi. (VB-10.05.2011 Salı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder