13 Mart 2011 Pazar

KANUNİ'NİN EMRİ İLE YAZILAN KUR'AN-I KERİM


Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile 16. yüzyılda yazımına başlanan Kur'an-ı Kerim, Bursa Kitap Fuarı'nda büyük ilgi gördü.


www.timeturk.com - 13 Mart 2011 Pazar


Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü, Bursa Kitap Fuarı'nda birbirinden değerli tarihi hazineleri sergiledi. Stantta en büyük ilgiyi, zamanının en büyük hattatlarından Ahmet Karahisari tarafından yazılan Mushaf-ı Şerif gördü.


Orijinali, Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan Kur'an-ı Kerim'in aynı basması olan ve 61.5x42.5 santimetrelik dev boyutu ile muhteşem eseri Bursalılar hayranlıkla izledi. Normal fiyatı 600 lira olan Mushaf-ı Şerif, fuar dolayısı ile 540 TL'den satışa sunuldu. Bazı kurumların da aralarında bulunduğu birçok vatandaş, fiyatına bakmadan bu şaheseri satın aldı. Fuar kapsamında onlarca satışı yapılan Kur'an-ı Kerim'i vatandaşlar kredi kartına 12 taksit ile alma imkânı da buldu.


Stant yetkililerinden alınan bilgiye göre, vatandaşlar, muhteşem esere yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşların, dev boyutlu Kur'an-ı Kerim'i hayranlıkla karşıladıklarını anlatan yetkililer, sayı vermemelerine rağmen çok sayıda Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi sattıklarını vurguladılar.


AHMET KARAHİSARİ MUSHAF-I ŞERİFİ


Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Hattat Ahmet Karahisari tarafından yazılmaya başlanan Kur'an-ı Kerim, 16. yüzyılın en büyük şaheserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Orijinali 61.5x42.5 santimetre boyutunda olan eserin 220 yaprağı 1554-1555 yılları arasında Ahmet Karahisari, 80 yaprağı ise 1584-1587 yılları arasında manevi evladı Hattat Hasan Çelebi tarafından yazılmış. Süslemeleri ve cildi ise 1584-1596 yılları arasında nakkaşlar tarafından tamamlanmış.


Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat ve 3. Mehmet olmak üzere 3 padişah döneminde yazılabilen Osmanlı dünyasının en güzel ve en büyük Kur'an-ı Kerim'inde nakkaşlar, müzehhipler ve ciltçiler tüm hünerlerini ortaya koyarak bu şaheseri ortaya koymuşlar. Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi adıyla bilinen Kur'an-ı Kerim, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Hırka-i Saadet kitapları arasında 5 numara ile kayıtlı bulunmakta.


www.timeturk.com - 13 Mart 2011 Pazar - 19:53

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder