13 Kasım 2010 Cumartesi

“DÜNYA ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASI” ETKİNLİKLERLE KUTLANDI



TRABZON’da, Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce Dünya Çocuk Kitapları Haftası kutlamaları nedeniyle bazı etkinlikler yapıldı.



08.11.2010 Pazartesi günü; Trabzon Atapark Varlıbaş Alışveriş Merkezinde; Kitap ve Kütüphane Karikatür Sergisi ve Boyama Çalışması,



09 Kasım 2010 Salı günü; “İlk Işık: Mustafa Kemal Atatürk” konulu Video Gösterimi, Çocuk Kitapları Sergisi, Boyama Çalışması,


10 Kasım 2010 Çarşamba günü; “İlk Işık: Mustafa Kemal Atatürk” konulu Video Gösterimi, Atatürk Kitapları Sergisi,




11 Kasım 2010 Perşembe; Öğrencilere Masal Dinletisi, Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç tarafından karikatür konusunda Sinevizyon Gösterisi,



12 Kasım 2010 Cuma; “İlk Işık: Mustafa Kemal Atatürk” konulu Video Gösterimi, kütüphaneden en fazla yararlanan çocuk seviyesindeki 10 okuyucuya verilmek üzere Ödül Töreni, Hikaye Dinletisi, öğrencilere yönelik Atölye Çalışması konularında etkinlikler yapıldı.



TRABZON İL HALK KÜTÜPHANESİ’Nİ TANIYALIM



Doğu Karadeniz’in Kültür Başkenti olarak nitelenen TRABZON, ne yazık ki, kütüphane ve özellikle de kitap okuma oranı yönünden kütüphane ve kitap okuma fakiridir. Bu açıdan Trabzon İl Halk Kütüphanesi önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.


Trabzon İl Halk Kütüphanesi, Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü adı altında örgtlenmiş ve Trazon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bağlı Müdürlük olarak görev yapmaktadır.




Tarihi geçmişine baktığımızda; Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, 01 EKİM 1927 tarihinde, şimdiki Atatürk Alanı’nda daha önce Necmiati Spor Kulubü tarafından kullanılmakta olan binanın (şu anki Gazeteciler Cemiyeti olarak kullanılmakta olan bina) 1.500 Lira karşılığında satın alınarak, kütüphane binası olarak kullanılmak üzere keşfi yapılarak hizmete açılmıştır. Uzun yıllar burada hizmet veren kütüphane, okulların çoğalması ile birlikte ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiştir.





1961 yılında Trabzon Valiliği ve Belediye Başkanlığını birlikte yürüten Sayın Vali Vefa POYRAZ Bey’in gayretleriyle Belediyeden 1.000 Lira karşılığında alınan Atapark içindeki arsaya Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nce tahsis edilen 400.000 Liralık ödenekle şu anki kütüphane binası yapılmıştır.

19 MAYIS 1966 tarihinden itibaren kütüphane hizmetleri bu binada yapılmaktadır. Bina A tipi olarak yapılmıştır. Hazine malı olarak Bakanlığımıza tahsisli olarak, iki tam ve bir yarım kattan ibarettir. Yer itibariyle kütüphane, şehrin dört bir yanına aynı uzaklıkta ve okuyucuların kolaylıkla ulaşabileceği bir konumdadır.




Kitaplar bilgisayar ortamına aktarılmış; kitap adı ve yazar adından kitaplara erişim sağlanabilmektedir.



• Trabzon Şer’i ye Sicilleri hizmete sunulmaktadır.
• Arap harfli yazma eserlerin toplu katalogu hazırlanmıştır.
• Arap Harfli Basma Eserler Katalogu hazırlanmıştır.
• Yazma Eserlerin tümü dijital olarak CD ortamına aktarılması işlemi tamamlanmıştır.
• Taşıdıkları değer ve fiziksel özellikleri nedeniyle yazma eserler, özel koruma gerektiren, belirli ve sabit oranda nem ve ısının teknik araç ve gereçlerle sağlandığı ortamda hizmete sunulmaktadır.
• 2 adet ulusal, 8 adet yerel gazete ( günlük olarak) ile 63 Bakanlık abonesi olan süreli yayın okuyucu hizmetine sunulmaktadır.



Personel Durumu

Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 1 Kütüphaneci, 1 Şef, 1 Ambar Memuru, 4 Memur, 1 Daktilograf, olmak üzere toplam 10 personel görev yapmaktadır.





Kütüphaneden Yararlanma

Trabzon İl Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü, Yazma Eserler Bölümü, Ödünç Kitap Verme Bölümü, Araştırmacılara Yönelik Salon, Gazete Okuma Yeri, İnternet Salonu ve Basma Eserler Bölümü olarak birimlere ayrılmış olup kullanıcılarına hizmet vermektedir. Kütüphaneden yararlanmak isteyen okuyucuya, yararlanmak istediği birim itibariyle rahat bir ortam sağlanmıştır.
Kütüphanede düzenlenen çeşitli etkinlikler için gerekli duyurular yapılarak çevre bilgilendirilmektedir. Bu etkilikler hem çocuklar hem de yetişkinlere yönelik olarak belirlenmektedir. Konular genellikle kütüphane hizmetlerinin halka duyurulması, belirli günler haftalar ve güncel olaylar dikkate alınıp hazırlanmaktadır.



Trabzon’da çok önemli kültür hizmetini ifa eden Trabzon İl halk Kütüphanesi ne yazık ki, Kültür Başkenti olarak nitelenen TRABZON’un ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bu amaçla mevcut binanın iyileştirilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan karar alınarak, tadilat projesinin onaylandığı bilgisine ulaşılmıştır. Ancak, yeni ve daha büyük, modern ve çağdaş bir İl Halk Kütüphanesine acilen ihtiyaç vardır.

Trabzon, yetiştirdiği şair, yazar, gazeteci, karikatürist, ressam, fotoğraf, musiki, folklor ve diğer sanat dalları konusunda çok zengin bir birikime, engin kültüre ve çeşitliğe sahiptir. Pek çok kültür adamı, bilim adamı ve sanatçı Trabzon İl halk Kütüphanesi sıralarında dirsek çürüterek, kendilerini yetiştirmiştir. Bugünkü haliyle kütüphane kapasitelerinin öğrencilerin ve halkın kütüphanelere olan ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle umarız bu yoğun kültürel talep ve kütüphanelere olan ihtiyaçları yetkili makamlar dikkate alır.
HABER ve FOTOĞRAF: Muhammet YAVRUOĞLU

Vali Kızılcık, HALK İLE İÇ İÇE: “Yolsuz ve Susuz Köyümüz Kalmayacak”

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’a bağlı Yomra Çamlıyurt Köyü’nü ziyaretinde; “Başbakanımızın kesin talimatı var. Köydes Projesi kapsamında yolsuz ve susuz köyümüz kalmayacaktır” dedi.


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, dün (11.11.2010 Perşembe) Yomra’nın Çamlıyurt Köyü’nü ziyaret etti. Beraberinde Yomra Kaymakamı Osman Varol, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, İl Genel Meclis Üyeleri, Salih Yavuz, Ekrem Duman ve Hasan Albayrak ile köye giden Vali Kızılcık köylülerle uzun uzun sohbet edip dertlerini dinledi.
   
Yaklaşık bir yıl önce Vali’ye bir mektup yazan Çamlıyurt Köyü Muhtarı Mehmet Can, köyünün Yomra’nın en uzak köyü olduğunu, bugüne kadar hiçbir devlet büyüğünün köyü ziyaret etmediğini belirtip, Vali’yi köyüne davet etmişti.

İlk olarak Maden Köyü’ne uğrayan Vali Kızılcık, burada İlköğretim Okulunu ziyaret etti. Okulun ana sınıfındaki minikleri sevip çikolata ve çeşitli hediyeler verdi. Okulun diğer sınıflarını da gezen Vali, öğrencilere kitap okutarak, okumalarını test etti.


Daha sonra Çamlıyurt Köyü’ne giden Vali Kızılcık, burada ilk olarak İlköğretim okulunu ziyaret etti. Okulun anasınıfını gezen Vali miniklere hediyeler verdi. İlköğretim okulu öğrencileriyle sohbet edip fotoğraf çektiren Vali kendisinden bir istekleri olup olmadığını sordu. Öğrenciler de okulun bahçesinin asfaltlanmasını ve su sorununun giderilmesini istediler. Vali ilgililere anında talimat verip bu iki sorunun da en kısa sürede halledileceğini söyledi.
 
Köyün kahvehanesinde köylülerle sohbet eden Vali’ye köy muhtarı ve köyün ileri gelenleri köylerinin sorunlarını aktardılar.
 

Vali de köylülere hitaben yaptığı konuşmasında Devletimizin her şeye muktedir olduğunu ve bu sorunları kısa sürede halledileceğini belirterek;

“Sizlerin medeni bir şekilde hak ettiğiniz hizmeti almanız en doğal hakkınızdır. Muhtarınız bir mektupla sorunlarınızı dile getirip bizi buraya davet ettiği için biz de bir günümüzü buraya ayırdık.


İhtiyaçları yerinde görmek ve bir plan program dâhilinde çözmek için buradayız. Her şeyden önce ben de bu yoldan geldiğim için bu yolun bir an önce asfaltlanması gerektiğini gördüm.

Bu yol bize yakışmıyor. Bizim bir numaralı önceliğimiz eğitim, ama ulaşımsız da hayat olmaz. Zaten iş programında var, biraz geciktirmişler.

Şimdi gerekli talimatı veriyorum. En kötü ihtimalle bayram sonrası iş programına bakıp hızlandıracağız. Alt yapısı bitmiş olan yerlerin asfaltını dökeceğiz. Diğer 6 km.lik yolun alt yapısının yapılmasının talimatını vereceğim. Diğer kalan kısımlar da 2011 programına dahil edilecektir.

Bu konuda Başbakanımızın kesin talimatı var. Köydes Projesi kapsamında yolsuz ve susuz köyümüz kalmayacaktır” dedi.


Ziyarette bazı bürokratlarda hazır bulundu.

İŞTE DEVLET ADAMI BÖYLE OLUR, DEDİRTEN GÖRÜNTÜLER:















Buradaki program sonrası Santa Harabelerine de giden Vali gördüğü manzarayı çok beğendi. Bir tarih ve kültür hazinesi olan bu antik kentin daha iyi korunması gerektiğini vurgulayarak yollarının yapılması ile de daha çok turistin geleceğini ve bölge insanının buradan çok büyük faydalar sağlayacağını belirtti. (V.B.)




“Kazım Koyuncu TS üye kayıtlarında yaşayacak”

Trabzonspor Divan Yönetim Kurulu üyesi Cafer Hazaroğlu, Koyuncu’nun ailesine yaptığı ziyarette; “Sanatçı Kazım Koyuncu, Trabzonspor’un hep üyesi olarak kalacak” dedi.

Trabzonspor yönetimi kanser nedeniyle genç yaşta hayatını kaybeden Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu’yu onur üyesi yaptı.



Yaşamını yitirmesine rağmen ünlü sanatçının Trabzonspor üyeliği dondurulmadı ve Trabzonspor yaşadıkça, Koyuncu’nun da yaşayacağı belirtildi. Divan Yönetim Kurulu üyesi Cafer Hazaroğlu, Kazım Koyuncu’nun baba evine gitti ve annesi, babası, kardeşi ve ablasına Koyuncu’nun onur kurulu üyeliği belgesini teslim etti. Kazım Koyuncu’nun evindeki Trabzonspor’a ait köşenin ise Trabzonspor tarafından daha anlamlı dizayan edilmesine karar verildi.



Kazım Koyuncu’nun Hopa Sugören Köyündeki duygulu anların yaşandığı evinde Koyuncu’nun annesi Hüsniye, Babası Cavit, kardeşi Hüseyin Koyuncu ve kız kardeşi Canan Erdem Koyuncu, Kazım Koyuncu’nun Trabzonspor Onur Kurulu üyelik belgesini teslim aldı.



Trabzonspor Divan Yönetim Kurulu üyesi Cafer Hazaroğlu; “Kazım Koyuncu, yaşayan bir efsane, onun Trabzonsporluluğu da Trabzonspor’da hep yaşayacak. Defter-i üye kaydı hiç silinmeyecek” dedi..

HABER: Ali Salih SAVAŞAli Salih SAVAŞ

KURBAN BAYRAMI NEDENİYLE VALİLİKÇE GENELGE ve KUTLAMA PROGRAMI YAYINLANDI

Kurban Bayramının huzur ve güven içerisinde geçmesi için alınan tedbirlere yönelik Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık imzası ile bir Genelge ve Kutlama Programı yayınlandı.



Genelgede;


“16-17-18-19 Kasım 2010 tarihlerine tekabül eden Kurban Bayramı’nın huzur ve güven içerisinde geçmesi, kamu hizmetlerinde bir aksaklığa neden olunmaması, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmesi ve muhtemel dilek ve şikayetlerinin kabul edilebilmesi amacıyla,


1- Bayram öncesi ve bayram süresince İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü görev bölgeleri itibarıyla huzur planlarını uygulamaya koyacaklar, şehir içi ve şehirlerarası yollarda trafik denetimleri artırılarak etkin bir şekilde uygulanacaktır.


Alo 155-156 telefon hatlarına yapılan müracaatlar süratle değerlendirilecek ve sonuçlarının takibi sağlanacaktır.


2- Belediyeler zabıta hizmetlerini artırarak sürdürecekler, özellikle alış-veriş yerlerindeki denetimleri yoğunlaştırılacaktır.


Belediyelerde nöbetçi memurluklar oluşturulacak, su-kanalizasyon arıza ve bakım ekipleri, itfaiye ekipleri hazır hale getirilecek, günlük çöp toplama işlerine aksatılmadan devam edilecektir.


3- Elektrik ve telefon hizmetlerinde bakım ve arızaların ivedi olarak giderilmesi için ekipler yeteri kadar araç ve teçhizatıyla oluşturulacaktır.


4- İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Arama Kurtarma Ekipleri hizmete hazır bulundurulacaktır.


5- Hastanelerin acil servisleri takviye edilecektir.


6- Kaymakamlıklar ilçelerinde benzer tertip ve tedbirleri alacaklardır.” denildi. (V.B.)


Trabzon Valiliğince ayrıca, Milletçe huzur ve güven içerisinde 16 Kasım 2010 Salı günü idrak edeceğimiz Kurban Bayramı nedeniyle bir kutlama programı yayınlanmıştır.


Bu kutlama programına göre:


16 Kasım 2010 Salı Günü Saat: 09.00–12.00 Saatleri arasında sırasıyla;

Değirmendere Mahallesindeki 1 Nolu Asri Mezarlık’ta bulunan Şehitliğin ve Mezarlığın ziyareti, Fatih Çocuk Yuvası’ndaki Çocuklarla Bayramlaşma, Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesiindeki Hastalarla Bayramlaşma, İl Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonunda Polislerle Bayramlaşma, İl Jandarma Komutanlığında Mehmetçikle Bayramlaşma, Trabzon Huzurevindeki Yaşlılarla Bayramlaşma ve Trabzon Belediyesi Meclis Salonunda Halk ile Bayramlaşma gerçekleştirilecektir. (V.B.)

Azmi Köroğlu, Atatürk ile İlgili Kitabeyi sordu

Trabzon Düzköy İlçesi İl Genel Meclisi üyesi Azmi Köroğlu, ATATÜRK ile ilgili Kitabeyi sordu, Hasan Saka’yı hatırlattı.


KAFALARA TAKILAN SORU: KİTABE’Yİ KİM KALDIRDI?


Trabzon Düzköy İlçesi İl Genel Meclisi üyesi Azmi Köroğlu, Asım Aykan döreminde Atapark’da Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinde Trabzonlulara övgü dolu sözlerinin yer aldığı bir yazıt kitabenin yerinden söküldüğünü belirterek;


“Bu ayıbı Trabzon temizlemeli. Ya belediye yeniden bu yazıtı(kitabeyi) bir uygun bir yerde yeniden koymalı ya da biz il genel meclisi olarak, Trabzon’da uygun bir yere koyalım” önerisi getirdi..


HASAN SAKA’YI DA HATIRLATTI


Dünkü meclis toplantısında gündem dışı söz alan Köroğlu, Hasan Saka adının da hala Trabzon’da bir yere verilip yaşatılmadığını belirterek; “(Trabzon eski Milletvekili merhum) Ali Şükrü Bey için bir anıt park var. Olsun, ama Hasan Saka için de olsun” dedi..


ATATÜRK NE DEMİŞTİ...


Atatürk Trabzon’a yaptığı 15 Ekim 1924 tareihindeki ziyaretinde şunları söylemişti;


"Arkadaşlar, beş sene evvel ilk kez Samsun''a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın en ön safında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.


Sakarya Büyük Meydan Savaş alanında Üçüncü Tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş alanında gösterdikleri fedakarlıkların kıymetli hatırası daima dimağımda menkuş olarak kalacaktır. Bu vatan perver halka, o kahraman evlatlara sahip olan bu kıymetli memleketimizi bir Ermenistan çıkış yeri veya hayal edilen Pontus Krallığı ülkesi yapmak istek ve korkutmaları ne uğursuzdu! Şüphesiz o kabuslar sonsuzluğa dek hayal olmuştur.


Efendiler, vatanın bütünlüğünü, özgürlük ve bağımsızlığını sağlayan, milletimizi Cumhuriyet idaresine kavuşturan devrimimiz ekonomik refah ve saadetimizi, medeniyet aleminde layık olduğumuz mevkide sağlayacaktır.


Bu bol verimli, ahalisi zeki, müteşebbis, çalışkan olan Trabzon’umuzu az zamanda içerlere demir yolu ile bağlanmış, güzel bir rıhtım ve limanla donatılmış görmek, en seçkin amacımdır.


Trabzon, Türk toplumunda Cumhuriyetin zengin, kuvvetli, duygulu çok önemli dayanma kaynaklarından biridir. Böyle bir Cumhuriyet şehri gelecekte gereken bütün bayındırlık ve gelişmeye sahip olacaktır.


Sözlerime son verirken, muhterem Trabzonlulara sevgi ve saygılarımın, gösterdikleri samimi duyarlılıktan ötürü teşekkürlerimin iletilmesine aracı olmanızı dilerim."


HABER: Erdoğan TAFLAN

Trabzon'a Dünya İkinciliği

“Uluslararası Çocuk ve Güzel Sanatlar ve Uygulamalı Sanatlar Yarışması” resim kategorisinde Dünya 2. liği kazanan Trabzon Gazi Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Betül Nur Aksoy’a Gümüş Madalyası ve Plaketi verildi.


Macaristan’ın Zanka kentinde geçtiğimiz ay düzenlenen Uluslararası Çocuk ve Güzel Sanatlar ve Uygulamalı Sanatlar Yarışması’nda resim kategorisinde 2. olarak gümüş madalya kazanan Trabzon Gazi Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Betül Nur Aksoy’a bugün okulunda plaket verildi.


Okul Müdürü Tevrat Çiçek tarafından Betül Nur Aksoy’a kazandığı madalyası da teslim edilirken, ödül töreninden sonra duygularını ifade eden Aksoy,


“Bundan önce de birçok ödül almıştım. Bunda sadece benim emeğim bulunmamaktadır. Ailemin ve öğretmenlerimin de birçok katkısı bulunmaktadır. Onlara çok teşekkür ederim” dedi.


http://www.ilkhabergazete.com/ - 12.11.2010

11 Kasım 2010 Perşembe

İki müdür.. İki serzeniş...


Trabzon İl Genel Meclisinin dünkü toplantısında Trabzon İl Emniyet Müdürü Feridun Boz ile Trabzon Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk konuştu.


Emniyet Müdürü dolandırıcılıktan, Sosyal Hizmetler İl Müdürü de yaşlılara sahip çıkılmamasından dert yandı.


Feridun Boz, telefonla dolandırıcılığın Trabzon’da artış göstermesine Trabzon’un genel konumu ile çeliştiğini belirtirken Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk, Trabzon özelinde yaşlılara bakım konusunda ailelerinin duyarsızlığına üzüldüklerini belirtti.


ÇELENK’İN DİKKAT ÇEKTİĞİ SORUN



Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk, Trabzon’da bakıma ihtiyacı olan 0-18 yaş çocukların eğitiminde bakımında ve işe yerleştirilmelerinde hedeflenenin başarıldığını belirtti.


Özellikle evlat edinmede Trabzon’un çok istekli olduğunu bu yıl içinde 5 ailenin çocuk evlat edindiğini, 8 ailenin de sırada olduğunu belirten Çelenk yaşlılar ile ilgili olarak ciddi biçimde ilgisizliğe de dikkat çekti. Geçen yıl 160 yaşlı ile huzur evinde hizmet verdiklerini belirten Çelenk bu sayının bu yıl 200’ü bulduğunu belirtti. 5 çocuğun da Üniversite sınavlarını kazandığına dikkat çeken Selim Çelenk , “Maalesef Huzur Evindeki yaşlı sayısının artması ve bunun da yüzde 60’nın Trabzon’dan olması bizi üzüyor” dedi.


BOZ’UN DİKKAT ÇEKTİĞİ SORUN



Trabzon İl Emniyet Müdürü Feridun Boz da özellikle Trabzon gibi bir şehirde her haliyle akıllı girişimci halkın bulunduğu bir ilde telefonla dolandırıcılığın artmasına şaşırdığını belirterek; “Oysa bu oran Trabzon’un karakteristik özelliğine uymuyor. Ben de bu işe şaşırıyorum” dedi.


Mobese Sisteminin daha geniş çevreye yaygınlaştırılması için İl Özel İdaresi’nin katkılarına ihtiyaçları olduğunu belirten Boz, Trabzon’un yaşanabilir iller arasında üst sıralarda, çocuk suçları oranında ise 76. sırada yer almasının önemli bir veri olduğunu belirtti.


Boz, özellikle şehir içi trafiğinde, denetlemeden çok düzenleme yapmak zorunda kaldıklarını belirterek; “Bu da bizim teşkilatın enerjisini tüketiyor” dedi. Boz, mobesenin kendi elemanlarının da kontrolünde işe yaradığını belirterek; “Çift taraflı bir faydası oluyor. Kimi polisin kendisine kaba davrandığını iddia ediyor, mobese ile bu tespit ediliyor. Gerçek ortaya çıkıyor” dedi.


BOZ, UYARDI: “KİMSE KAPATAMAZ”


Trabzon İl Emniyet Müdürü Boz, karakollarda kamera sistemi olduğunu belirterek; “Bu kameraları kimse kapatamaz. Kapattığı anda görevliler suçlu duruma düşer. Bunu da halkımız bilsin” dedi.


HABER: Ali Salih SAVAŞ