14 Eylül 2010 Salı

Ahmet Cumur Dualarla Defnedildi

AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’un amcası Ahmet Cumur(75), bugün öğle namazını müteakiben Çalköy’de kılınan cenaze namazından sonra aile mezarlığında toprağa verildi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’un amcası Ahmet Cumur(75), bugün(14 Eylül 2010 Salı Günü) öğle namazını müteakiben Düzköy İlçesine bağlı Çalköy Beldesi Merkez İlköğretim Okulu Bahçesinde kılınan cenaze namazından sonra yine mahaldeki aile mezarlığında dualarla toprağa verildi.

Cenaze namazında helallik Düzköy Müftüsü Ramazan Topcan tarafından alındı. Cenaze namazını ise Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı kıldırdı.

Cenazeye Trabzon Milletvekilleri Kemalettin Göktaş ve Mustafa Cumur, Trabzon valisi Dr. Recep Kızılcık, Düzköy Kaymakamı Çağlayan Aydın, Ak Parti İl Başkanı Adnan Günnar, Trabzon sosyal Hizmetler il Müdürü Selim Çelenk, Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Akçaabat Belediye Başkan yardımcısı Osman Parlayan, Of Belediye Başkanı Oktay Saral, Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Düzköy Belediye Başkanı Salih Bakal, Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci, Kavaklı Belediye Başkanı Halil İbrahim Dervişoğlu, Yıldızlı Belediye Başkanı Yahya Tarakçı, Akpınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Değirmenci, Ak Parti İl eski Başkanı Muhammet Balta, iş adamı Ali Rıza Akdeniz ve Mustafa Gönan, Ak Parti Dörtyol Belde Başkanı Servet Çoban, merhumun Fransa’da çalışan Türk dernekleri Başkanı Bülent Cumur ve ve yine Fransa’da işçi olarak çalışan diğer oğlu Ecevit Cumur, eğitim, bürokrat, iş ve siyaset dünyasından birçok kişi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dün öğle saatlerinde Çalköy Beldesindeki evinde aniden rahatsızlanarak, hayatını kaybeden Merhum Ahmet Cumur(75), bir süreden beri kalbinden rahatsız olduğundan hastanede tedavi görmüştü. Halk arasında Sağıroğlu Ahmet olarak anılan Merhum Cumur, Trabzon Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünde işçi olarak çalıştıktan sonra emekli olmuş olup, iki erkek çocuk babasıydı.

Merhum Ahmet Cumur’a Allah’tan Rahmet, Cumur Ailesine, Eş, Dost, Akraba ve Sevenlerine Sabırlar Dileriz.

HABER & FOTO: Muhammet YAVRUOĞLU



CENAZDEN FOTOĞRAFLAR:




























PROF. DR. CELAL BAKİ HOCA KIZINI EVLENDİRDİ

KTÜ Tıp Fakültesi Hocası ve Farabi Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Celal Baki Hoca’nın kızı Dr. Kübra Baki, Dr. Recep Erin ile evlendi.


KTÜ Tıp Fakültesi Hocası ve Farabi Hastanesi doktorlarından cerrahi Tıp –Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Baki Hoca’nın kızı KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü doktorlarından Araştırma Görevlisi Kübra Baki ile yine aynı yerde Araştırma Görevlisi Dr. Recep Erin; 12 Eylül 2010 Pazar günü saat 19.00’da Trabzon Zorlu Grand Otel’in Toplantı salonunda kalabalık bir davetli topluluğunun huzurundaki nikâh töreniyle evlendi.
Genç çiftlerin nikâhlarını Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu kıydı. Nikâh şahitliklerini Eczacı Cafer Baki ile Öğretmen Mehmet Ali Yıldıztekin yaptı. Nikâhın kıyılmasından sonra Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu davetlilerin beğenisi kazanan bir konuşma yaptı.
Konuşmadan sonra erkek tarafının nikâh şahidine evlilik cüzdanını veren Gümrükçüoğlu genç çifte cüzdanı vermesini istedi. Kısa bir konuşma yapan şahit tarafından evlilik cüzdanını Gelin hanıma takdim etti.

Bundan sonra tebrikleşme ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi. Ve ardından genç çift ebeveynleri ile birlikte salonun dışında tebrikleri kabul ettiler.

Bundan sonra kına töreni Adana Tufanbeyli’de yapılacak. 17 ve 18 Eylül tarihlerinde Cumhuriyet Mahallesindeki evlerinde Düğün yapılacaktır.


HABER: Muhammet YAVRUOĞLU
FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU
Tuğrul BAKİ




13 Eylül 2010 Pazartesi

Mustafa Cumur’un Amca Acısı


AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’un amcası Ahmet Cumur(75), bugün Düzköy İlçesine bağlı Çalköy Beldesinde hayatını kaybetti. Cenaze yarın öğleden sonra Çalköy’de…


AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’un amcası 75 Yaşındaki Ahmet Cumur, bugün öğle saatlerinde Düzköy İlçesine bağlı Çalköy Beldesindeki evinde aniden rahatsızlandı. Kalbinden rahatsız olduğu öğrenilen Ahmet Cumur, yakınları tarafından hemen Çalköy Aile Sağlık Merkezine ulaştırıldı.

Ancak, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Ahmet Cumur kurtarılamayarak, hayatını kaybetti.

Merhum Ahmet Cumur’un cenazesi, yarın (14 Eylül 2010 Salı Günü) Düzköy İlçesi Çalköy Beldesinde, öğle namazını müteakiben kılınacak cenaze namazından sonra aynı yerdeki aile kabristanlığına defnedilecektir.

Merhum Ahmet Cumur’a Allah’tan Rahmet, Eş, Dost, Akraba ve Sevenlerine Sabırlar Dileriz.

HABER: Muhammet YAVRUOĞLU

ABDURRAHMAN SALİH, YENİ GÖREVİNE BAŞLADI



Akçaabat ÇPL Müdürlüğünden Trabzon Akçaabat Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne verilen Abdurrahman Salih, yeni görevine başladı.


Milli Eğitim Bakanlığı "Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde yaptığı değişiklikle aynı okulda 5 yıl ve daha fazla görev yapan tüm okul müdürlerinin görev yerleri değiştirildi.

Bu kapsamda Akçaabat Teknik Lise ve Çok Programlı Lise(ÇPL) Müdürü iken Bakanlık genelgesi doğrultusunda yeri değiştirilen ve Milli Eğitimde Deprem olarak nitelendirilen tayin furyasından nasibini alarak, Söğütlü Beldesindeki Trabzon Akçaabat Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne verilen 32 yıllık eğitimci ve İdareci Abdurrahman SALİH; 1 Eylül tarihinde yeni görevine başladı.

Abdurrahman SALİH, 1954 yılı Doğanköy doğumlu, 55 yaşında, kilosuna rağmen enerjik ve dinç bir idareci. Ankara Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu(Şimdi Gazi Üniversitesine bağlı) bitirmiş, tecrübeli bir eğitimci ve idareci.

Kendisine bu atamadan memnun olup olmadığını sorduk. Müdür Salih:

“Biz devletimizin memuruyuz. Bugün devletimiz bizi buraya atamayı uygun görmüş. Atamayı beğenmesek de şikâyetçi olamayız. Çünkü Devlet bugün buraya atar. Yarın daha iyi şartlarda daha iyi yerlere atar. Atama kararlarına saygı duymamız lazım” dedi.


HABER ve FOTO: Muhammet YAVRUOĞLU

Sandıktan Çıkan 26 Maddelik Yeni Hayat

12 Eylül 2010 Pazar Günü yapılan Anayasa Değişikliğine ilişkin Halk Oylamasında Türkiye Genelinde % 58 EVET ve % 42 de HAYIR oyu sonucu çıktı.


Bu sonuca göre; Referandum sandığından 'EVET'in çıkmasıyla birlikte Türkiye yeni bir sayfa açtı..

EVET'le birlikte hayatımızda pek çok şey değişti. Anayasa Mahkemesi'nin şu anki 4 yedek üyesi asıl üye oldu. 7 üyeli HSYK, bir ay içinde 22 üye ile üç daire şeklinde yapılandırılacak. Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları da Yüce Divan'da yargılanacak

Halkoylamasından yaklaşık yüzde 58 'evet' oyu çıkmasıyla birlikte 26 maddelik anayasa değişikliği paketi de kabul edilmiş oldu. Anayasa değişikliklerinin referandumdan onay alması ile birlikte TBMM'nin 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama döneminde yeni maddelere uyum çerçevesinde, yasalar görüşülecek.

Referandumdan çıkan 'Evet' oyu ile birlikte madde madde değişen anayasanın getirdiği yeni düzenlemeler şöyle:

10. MADDE/POZİTİF AYRIMCILIK:

Yapılan bu değişiklikle 'pozitif ayrımcılık' kavramı Anayasaya girdi. Maddede yer alan 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür' ibaresine 'Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz' cümlesi ile 'Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz' fıkrası eklendi.

20. MADDE/FİŞLEMEYE ANAYASAL ÖNLEM:

Kişisel verilerin gizliliği konusunda önemli bir adım atıldı. Fişlemeye karşı anayasal bir önlem getirildi. Buna göre herkes, kişisel verilerin korunmasını isteyebilecek. Bu hak ile kişiler kendisiyle ilgili veriler hakkında bilgilendirilebilecek, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını da öğrenebilecek.

23. MADDE/SEYAHAT ENGELİ KALKTI:

Askerlik veya vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı konmayacak. Buna göre, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek.

51. MADDE/SENDİKAL ÖZGÜRLÜK:

İşçiler, aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olabilecek. Uluslararası Çalışma Teşkilatı'nın ilgili sözleşmesine aykırı olan anayasanın hükmü kaldırıldı.

53. MADDE/MEMURLARA TOPLU SÖZLEŞME:

Memurlar bundan böyle toplu sözleşme yapacak. Anayasa giren yeni hükümle, memur ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı getirildi.

54. MADDE/GREV ZARARINI SENDİKA ÖDEMEYECEK:

Siyasi grev, lokavt, dayanışma grevi, genel grev, işi yavaşlatma ve direniş yasağı olmayacak. İşyerindeki grev zararını sendika ödemeyecek. Grev ve lokavt hakkına sınırlamalar getiren, anayasanın 54. maddesinin üçüncü ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırıldı.

74. MADDE/OMBUDSMANLIK SİSTEMİ GELDİ:

Vatandaşların idareyle ilgili şikayetlerine Kamu Denetçisi bakacak. Yapılan düzenlemeyle Kamu Denetçiliği Kurumu (ombudsman) oluşturuldu. Kurum, TBMM Başkanlığı'na bağlı olarak kurulacak ve idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceleyecek. Kamu baş denetçisi, TBMM tarafından gizli oyla ve 4 yıl için seçilecek.

84. MADDE/TÜRK VE TUĞLUK'A SİYASET YOLU:

Partisi kapatıldığı için yasaklanan isimlerin artık milletvekilliği düşmeyecek. Anayasanın 'Milletvekilliğinin Düşmesi' başlıklı 84. maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına ilişkin verdiği karar ile, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, milletvekili sıfatını kaybetmişti. Referandum oylaması ile anayasa değişikliklerinin geçmesiyle şimdi iki eski vekil Anayasa Mahkemesi'ne başvurup milletvekilliklerinin iadesini talep edebilecek.

94. MADDE/TBMM BAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİ:

TBMM Başkanı'nın 2 artı dönem sonu olan görevi süresi anayasaya eklendi. Buna göre, TBMM Başkanlık Divanı seçimleri her yasama döneminde iki kez yapılacak ve ilk seçilenlerin görev süresi iki yıl, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.

125. MADDE/YAŞ'A YARGI YOLU:

Yüksek Askeri Şura'da ihraç edilen yargıya gidebilecek. Kadrosuzluktan emekli edilenler ise dönemeyecek. Şimdi bu sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin, yeni yasal düzenlemeler de yapılması gerekiyor. Yeni yasal düzenlemelerde göreve iade edilecek kişinin hangi rütbe ve kıdemden göreve döneceği, tazminat olasılığı gibi unsurların yer alması gerekecek.

128. MADDE: MEMURLARIN ÖZLÜK HAKLARI:

Yasalar dışında toplu sözleşmelerle de memurlara özlük hakları sağlandı. Memur ve diğer kamu görevlilerinin nitelik, atanma, aylık, ödenek gibi özlük hakları kanunla düzenlenecek.

129. MADDE/DİSİPLİN CEZALARI İÇİN YARGIYA:

Memurlar, disiplin cezalarına karşı yargıya başvurabilecek. Memurlar ve diğer kamu görevlilerine verilen uyarma ve kınama cezaları da yargı denetimine açıldı.

144. MADDE/ADALET DENETÇİLERİ:

Adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığı'nca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

145. MADDE/ASKERE SİVİL YARGI YOLU AÇILDI:

Darbe girişiminde bulunan askerler, sivil mahkemelerde yargılanacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülecek. Savaş hali haricinde, asker olmayan kişiler asker” mahkemelerde yargılanamayacak.

146. MADDE/ANAYASA MAHKEMESİ YENİDEN YAPILANDIRILDI:

Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkartıldı. TBMM, 3 üyeyi seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından doğrudan atayacak. 10 üyeyi de Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve YÖK'ün adayları içinden Cumhurbaşkanı atayacak. Aday belirleyecek kurumlarda yapılan seçimlerde her üye adayların her biri için ayrı ayrı oy verebilecek.

147. MADDE/12 YIL SINIRI:

Yeni Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek.

148. MADDE/PAŞALAR DA YÜCE DİVAN'A:

Anayasa Mahkemesi vatandaşların bireysel başvurularına da bakacak. Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacak. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek. Genel Kurul'un yeniden inceleme sonucu verdiği kararlar kesin olacak.

149. MADDE/12 ÜYEYLE KARAR:

Anayasa Mahkemesi, anayasa iptalleri ve partilerin kapatılmasına, en az 12 üyenin oyuyla karar verecek. Bireysel başvuruların kabul edilebilirlik incelemesi için komisyonlar oluşturabilecek. Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için üye tam sayısının üçte ikisinin oyu aranacak.

156. VE 157. MADDE/ASKERLİK HİZMETİNİN GEREKLERİ:

Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerinin disiplin ve özlük işlerinde askerlik hizmetinin gereklerine bakılmayacak. Bunun için hakimlik teminatı esasları dikkate alınacak.

159. MADDE/HSYK'YA YENİ YAPI:

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) halen 7 olan asıl üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 10'a çıkarıldı. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı atayacak. 3 üye Yargıtay'da, 2 üye Danıştay'da, 1 üye Türkiye Adalet Akademisi'nde seçilecek. 7 üye adli yargıdaki, 3 üye idari yargıdaki kürsü hakimlerinden olacak. 3'er aday belirleyecek kurumlarda yapılan seçimlerde her üye adayların her biri için ayrı ayrı oy verebilecek. HSYK, 3 daire halinde çalışacak.

166. MADDE/'ESK' ANAYASAYA GİRDİ:

Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) anayasal kurum haline geldi; Konsey, ekonomiye ilişkin konularda hükümete danışmanlık yapacak.

GEÇİCİ 15. MADDE/DARBECİLER YARGILANACAK:

12 Eylül 1980 darbecileriyle o dönem görev yapan hükümet üyeleri ve darbe dönemi işlemlerine karşı davalar açılabilecek. Evet oyu ile birlikte anayasanın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

GEÇİCİ MADDE/YEDEK ÜYELER 'ASIL ÜYE' OLDU:

Kabul edilen paketle anayasaya yeni bir geçici madde de eklendi. Buna göre, Mevcut Anayasa Mahkemesi üyeleri 65 yaşına kadar görevlerini sürdürecek. Yedek üyeler asıl üye sıfatını kazanacak. HSYK, 30 gün içinde yeni hükümlere göre yapılandırılacak.


(Alıntı: www.medyatrabzon.com - 13 Eylül 2010)

12 Eylül 2010 Pazar

81 İLDE HALK OYLAMASI BAŞLADI


TC Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Referandumda Oy Verme İşlemi Bugün(12 Eylül 2010 Pazar) Saat 07.00’de Başladı. Oylama Saat 17.00'da Sona Erecek.

Sandık Başına Giderken

Bugün yapılacak referandumda 49 milyon 446 bin 339 seçmen oy kullanacak.`Evet` ya da `Hayır` oylarından hangisi yüzde 50`nin üstüne çıkarsa, Anayasa paketi halk tarafından kabul veya reddedilmiş olacak.

Türk seçmeni, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un halkoyuna sunulmasıyla bugün halk oylaması için sandık başına gidecek. Halk oylamasında, 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak.

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE 1 MİLYON 294 BİN 211 SEÇMEN VAR

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ise Trabzon, Rize, Gümüşhane, Giresun ve Artvin’de toplam 1 milyon 294 bin 211 seçmen toplam 5 bin 56 sandıkta oy kullanacak.

Trabzon’da 543 bin 431 seçmen bin 876 sandıkta, Rize’de 229 bin 267 seçmen 880 sandıkta, Gümüşhane’de 88 ben 379 seçmen 530 sandıkta, Giresun’da 310 bin 663 seçmen bin 192 sandıkta ve Artvin’de ise 122 bin 471 seçmen 578 sandık başına giderek ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diyecek.

SANDIK BAŞINA GİDERKEN UNUTMAYINIZ !

Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek.

TC kimlik numarası nüfus cüzdanı üzerinde olmayan vatandaşlar da nüfus idaresinden alınacak, seçmen vatandaşın TC kimlik numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını Sandık Kurulu Başkanlarına nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabilecekler.

SEÇMEN KAĞIDI OLMAYANLAR DA
OY KULLANABİCEK


Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 'www.ysk.gov.tr' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

(Kaynak: Günebakış Gazetesi – 12.09.2010)

**

Oy Verme İşlemi Bugün Saat 07.00’de Başladı

82 anayasasında yapılması beklenen 26 maddelik anayasa değişikliğine ilişkin paket bugün oylanmaya başladı. Doğu illerinde oy kullanma işlemi saat 07.00 itibariyle başlarken, batı illeri de oy vermeye başladı.

5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un halk oylaması için 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başladı. Diğer illerde ise seçmenler saat 08.00'de sandık başına gidecek.

Halk oylamasında, 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak.

Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek.

TC kimlik numarası nüfus cüzdanı üzerinde olmayan vatandaşlar da nüfus idaresinden alınacak, seçmen vatandaşın TC kimlik numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını Sandık Kurulu Başkanlarına nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabilecekler.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak. Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Seçmen kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde halk oylamasına, hukuki veya fiili mazereti olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezasıyla cezalandırılacak.

ÖNCELİKLE ''TERCİH'' MÜHRÜ KULLANDIRILACAK

Halk oylamasında, beyaz renk üzerine ''Evet'', kahverengi üzerinde ''Hayır'' ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.

Halk oylamasına katılanlar, üzerinde ''tercih'' yazılı mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verecek. İl ve ilçe seçim kurulları yeterli ''tercih'' mührü olmaması durumunda ''evet'' mührünü kullandırabilecekler.

Halk oylaması sonrası sandık, ilçe ve il seçim kurullarınca düzenlenecek tutanaklarda; sandık listesinde kayıtlı olanların sayısı, halk oylamasına katılanların sayısı, geçerli olan oyların sayısı, geçerli olmayan oyların sayısı, Anayasa değişikliğine ''Evet'' oyu, ''Hayır'' oyu verenlerin sayısı ayrı ayrı gösterilecek.

Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim Kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek.

Yasaya göre, halk oylamasına katılım oranıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Oylama sonucu geçerli oyların yarısından çoğu ''Evet'' ise Anayasa değişikliği Türk milleti tarafından kabul edilmiş sayılacak.

YASAKLAR SAAT 21.00'DE BİTECEK

Bugün saat 06.00'dan 00.00'a kadar her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Saat 06.00'dan saat 00.00'a kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.

Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından halk oylamasıyla ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. YSK, gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Halk oylamasıyla ilgili gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos 2010 Salı günü başladı. Gürbulak, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Esendere, Cilvegözü, Yayladağı, Dilucu, Dereköy, Öncüpınar, Nusaybin, Akçakale, Habur karayolları ile Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Gaziantep, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Bodrum, Dalaman havalimanları ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında oy verme işlemi de bugün saat 17.00'da sona erecek.

OY VERME SAATLERİ

Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında olacak.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00'de başlayacak ve Yüksek Seçim Kurulunca başka bir süre belirlenmemiş ise saat 17.00'de sona erecek.

Pazar günü ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de sandık konulacak.
Sandığın konulacağı yer, cezaevi idaresinin de görüşü alınarak, ilgili ilçe seçim kurulu başkanının nezaretinde belirlenecek. Ceza infaz kurumlarına, tek bir tutuklu bulunsa dahi sandık konulacak. Ancak ne oy verdiği ortaya çıkacak sayıda az tutuklunun oy kullandığı sandıklardaki oylar yerinde açılmayıp, yakındaki bir sandıkta kullanılan oylar arasına karıştırılacak.

(Kaynak: Haber61-12.09.2010)

Referandum ile değişecek maddeler


12 Eylül'de yapılacak oylamada halkın paket olarak tercih belirteceği anayasa değişikliği şu düzenlemeleri içeriyor:

Kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak.

Herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olacak. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirmeyi, bu verilere erişmeyi, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etmeyi ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsayacak. Kişisel veriler ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilecek.

Yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması nedeniyle ve hakim kararıyla sınırlandırabilecek.

Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahip olacak. Devlet, her türlü istismara karşı çocukları koruyucu tedbirleri alacak.

Aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunabilecek.

Memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınacak. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, taraflar Kamu Görevlileri Kuruluna başvurabilecek. Kurul kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacak. Toplu sözleşme emeklilere de yansıtılacak.

Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde neden oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılacak.

”Kamu Denetçiliği Kurumu” (ombudsmanlık) oluşturulacak. Kurum, TBMM Başkanlığına bağlı olarak kurulacak ve idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceleyecek. Kamu başdenetçisini, TBMM, gizli oyla ve 4 yıl için seçecek. -Milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılacak.

TBMM Başkanlık Divanı 2. dönem sonuna kadar görev yapacak.

YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI

Yüksek Askeri Şuranın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılacak.

İdari yargı, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak, “yerindelik denetimi” yapılamayacak.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI

Memurlara verilen uyarma ve kınama cezaları yargı denetimine açılacak.

Adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişlerince yapılacak.

ASKERİ YARGI

Askeri yargının görev alanı yeniden belirlenecek. Askeri yargı, askeri ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar, her durumda adliye mahkemelerinde görülecek.
-Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

ANAYASA MAHKEMESİNİN YAPISI

Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılacak. Halen 11 asıl 4 yedek üyeli Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri ''asıl üye'' sıfatını kazanacak.

Anayasa Mahkemesine kişisel başvuru yapılabilecek.

TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun her üyelik için göstereceği 3'er; 1 üyeyi ise baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oyla seçecek.

Cumhurbaşkanı; 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince her üyelik için gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün, kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından belirleyecek.

Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak. Bölümler, başkanvekilinin başkanlığında 4 üyenin katılımı ile toplanacak. Genel Kurul ise mahkeme başkanının veya başkanın belirleyeceği başkanvekilinin başkanlığında en az 12 üye ile toplanacak. Bölümler ve genel kurul, kararlarını salt çoğunluk ile alacak.

Siyasi partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara genel kurul bakacak.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğinin iptali ile siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin oyuyla karar verebilecek.

Şekil bozukluğuna dayalı iptal davaları Anayasa Mahkemesince öncelikle incelenip karara bağlanacak.

Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla baktığı davalar dışında kalan işleri dosya üzerinden inceleyecek. Ancak, bireysel başvurularda duruşma yapılmasına karar verilebilecek. Mahkeme, gerekli gördüğü hallerde sözlü açıklamalarını dinlemek üzere ilgilileri ve konu üzerinde bilgisi olanları çağırabilecek, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalarda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısından sonra kapatılması istenen siyasi partinin genel başkanlığının veya tayin edeceği bir vekilin savunmasını dinleyecek.

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi iki defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak.

YÜCE DİVAN

Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanacak. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucu verdiği kararlar kesin olacak.

Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri için ''hakimlik teminatı'' geçerli olacak.

HSYK'NIN YAPISI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak. HSYK'nın halen 7 olan üye sayısı 22'e, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'a çıkarılacak. HSYK 3 daire halinde çalışacak.

Adalet Bakanı, HSYK Başkanlığı görevini sürdürecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da Kurulda yer almaya devam edecek.

Kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.

Kurulun ''meslekten çıkarma'' cezasına ilişkin kararlarına itiraz edilebilecek, ancak diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak.

HSYK'nın mevcut asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek.

GEÇİCİ 15. MADDE

''Ekonomik ve Sosyal Konsey'' Anayasa kapsamına alınacak.

12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kalkacak

(Kaynak: Karadeniz Gazetesi- 11 Eylül 2010 Ct.)